saxion-enschede-dag-2-hires-17.jpg Business

Japanse multinational Teijin tekent samenwerkingsovereenkomst met Saxion

Het Japanse bedrijf Teijin, onder meer marktleider op het gebied van aramide¹ technologie, gaat een samenwerking aan met het lectoraat Ambient Intelligence van Saxion. Door middel van kennisoverdracht op het gebied van ICT zal Teijin allereerst de kennis van het lectoraat toetsen op commerciële haalbaarheid om uiteindelijk door te ontwikkelen naar bedrijfsrelevante toepassingen.

Saxion 2017 1.jpg Onderzoek

Saxion start eerste lectoraat Blockchain in Nederland

Vrijdag 1 februari gaat bij Saxion het lectoraat Blockchain van start, het eerste in Nederland. Lector Jan Veuger begint dan in zijn nieuwe functie waarin hij samen met drie academies vorm gaat geven aan onderzoek en onderwijs rond deze techniek. De multidisciplinaire combinatie van drie academies en een lectoraat is nieuw voor Saxion.

Jan Veuger Onderzoek

‘Blockchain gaat ons leven veiliger en eenvoudiger maken’

‘Blockchain is eigenlijk al overal om ons heen. We gebruiken de techniek in ons dagelijks leven, zonder dat we het beseffen,’ vertelt Jan Veuger. Op 1 februari start hij als lector Blockchain bij het nieuwe Saxion-lectoraat, dat samen met drie academies vorm gaat geven aan onderzoek en onderwijs rond deze techniek. De multidisciplinaire combinatie van drie academies en een lectoraat is nieuw voor Saxion.

Themamiddag Research Support Onderzoek

Saxion Research Services biedt een kijkje in de keuken bij onderzoeksondersteuning

‘Wat hier vanmiddag gebeurt is belangrijk. We trekken als hogescholen samen op bij het vormgeven van onderzoeksondersteuning en we laten jullie graag zien hoe we dat zelf bij Saxion tot nu toe organiseren,’ zo opende Frans Pol, directeur van de Saxion Research & Graduate School (SRGS) de Themamiddag Research Support die op 24 januari in Deventer plaatsvond.

Rik Voerman Onderzoek

‘Het is onze maatschappelijke plicht veel meer uit recycling te halen’

Het zijn indrukwekkende cijfers: alleen al in Nederland wordt jaarlijks naar schatting 150 tot 225 ton aan afgedankte visnetten in zee gedumpt. Optisch lijken ze niet versleten, maar doordat de netten hun vorm verliezen, zijn ze niet meer geschikt voor de visserij. In de Noord-Europese wateren is het probleem nog veel groter. Saxion-studenten werkten binnen het Thermoplastisch Composieten Applicatiecentrum (TPAC) aan een oplossing voor dit vraagstuk. Alles draait daarbij om recycling.

Saxion Deventer Onderzoek

Installatie Irene Visscher-Voerman als lector Innovatief en Effectief Onderwijs

Vandaag werd Irene Visscher-Voerman bij Saxion in Deventer geïnstalleerd als lector Innovatief en Effectief Onderwijs. Tijdens de themamiddag rond curriculumvernieuwing in het hbo sprak zij haar lectorale rede uit.

Jan-Willem-de-Graaf2a.jpg Onderzoek

‘Veel Smart Technology is helemaal niet zo smart - de stoommachine, die was pas smart’

‘Putting out the fire with gasoline, ken je die zin uit het nummer Cat People van David Bowie?’ Zo opent Jan Willem de Graaf ons gesprek. Op 6 december werd hij geïnstalleerd als lector Brain & Technology van het nieuwe en eerste lectoraat van de opleiding Toegepaste Psychologie (Academie Mens en Arbeid). ‘Alles dat we in deze wereld met Smart Technology op willen lossen, creëert nieuwe problemen en uitdagingen waar we weer mee aan de slag moeten. Dat is vrij vertaald de boodschap van Bowie,’ aldus Jan Willem.

Gezondheid & Technologie Persbericht

Innovatiefonds Pioneers in Health Care kent 10 vouchers toe

Tien onderzoeksgroepen hebben een Pioneers In Health Care (PIHC) voucher van 70.000 euro ontvangen om te werken aan technologie voor betere patiëntenzorg. De teams bestaan uit minimaal een onderzoeker van de Universiteit Twente of hogeschool Saxion en een zorgprofessional van Medisch Spectrum Twente (MST), Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) of Deventer Ziekenhuis. De uitreiking van de vouchers vond op 11 december plaats bij hogeschool Saxion in Enschede.

Saxion-student Ilse ontwerpt veiligheidsschoen van gerecycled materiaal Onderzoek

Ilse vertelt over haar innovatieve veiligheidsschoen bij BNR nieuwsradio

Commercieel-Technische Bedrijfskunde (BK5)-studente Ilse ten Bruggencate gaat met haar innovatieve de wereld een stukje veiliger maken. Ze ontwikkelde met afvalmateriaal een neus voor een veiligheidsschoen waar zelfs een olifant op kan staan. Daar wilde BNR Nieuwsradio meer over weten.

Remko Soer Onderzoek

Lectoraat Gezondheid & Bewegen in de race voor Pioneers in Healthcare-subsidie

Kan een zogenaamde aceton-sensor in de toekomst obesitas- en diabetespatiënten helpen zo effectief mogelijk te bewegen en af te vallen? Associate lector Remko Soer van het lectoraat Gezondheid & Bewegen hoort op 11 december of het onderzoeksproject waarbij hij betrokken is een belangrijke subsidie ontvangt om op volle kracht vooruit te kunnen. ‘Saxion slaat hiermee de brug tussen fundamenteel en klinisch onderzoek en daarmee dragen we bij aan het oplossen van een maatschappelijk vraagstuk.’