Inge Hermann Onderzoek

Weeskinderen helpen in het buitenland: ‘Wie please je nou echt?’

Het lijkt steeds populairder te worden onder jongeren: vrijwilligerswerk in het buitenland. Maar wie help je daar nou eigenlijk echt mee? Inge Hermann, hoofddocent/onderzoeker Tourism Management en mede-auteur van een handleiding over het zogeheten voluntourism, mocht daar eind juli op de Australische radiozender ABC haar licht over laten schijnen. “Als een vrijwilliger denkt dat hij of zij goed doet, betekent dat niet automatisch dat het ook goed ís.”

Harry Futselaar International Water Technology Onderzoek

Gezuiverd rioolwater kan het grondwater aanvullen in de toekomst?

Wanneer het warm is denken we vooral aan verkoeling. Logisch natuurlijk. Maar wist je dat het vaak ook betekent dat het grondwater laag staat? En dat concentraties van microplastic en medicijnresten in dit water door de lage waterstand hoger zijn? Onderzoekers van het Saxion-lectoraat International Water Technology hebben hier nu een oplossing voor gevonden en denken dat gezuiverd rioolwater een prima aanvulling op het grondwater kan zijn.

Sustainable Development Goals Saxion SDG Corporate

Saxion en de Sustainable Development Goals: welke stappen worden gezet?

Saxion ondertekende een klein jaar geleden de Sustainable Development Goals (SDGs), ofwel duurzame ontwikkelingsdoelen die een eind moeten maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. En hoe gaat het nu met de bijdrage aan deze duurzaamheidsdoelen?

'Snuffeldrone' detecteert toxische gassen bij brand Onderzoek

Video: 'Snuffeldrone' detecteert toxische gassen bij brand

Saxion-lectoraat Advanced Forensic Technology heeft, in samenwerking met Brandweer Twente en Robor, een ‘snuffeldrone’ ontwikkeld. Het sensorpakket dat onder deze drone hangt kan twintig verschillende gevaarlijke stoffen meten. Hierdoor krijgt de brandweer sneller een beeld van het gevaar van de rookwolk.

Frans Pol Saxion Research Graduate School Corporate

‘Als je erachter komt wat jouw drijfveren zijn, kun je de wereld veroveren’

“Bij Saxion kom ik elke dag mensen tegen die op zoek zijn naar hoe ze hun passie kunnen verbinden met hun werk of studie. Het vinden van die balans, tussen waarvoor je geboren bent en hoe je dat terug laat komen in je werk; daar draait het voor mij om. Ik zag mijn werk altijd als een verlengstuk van mijn leven”, vertelt Frans Pol, directeur Saxion Research & Graduate School. Vandaag neemt hij afscheid en gaat hij met pensioen. “De afgelopen 23 jaar heb ik ontdekt waar het geheim van Saxion in zit.”

Saxion-onderzoeker Simon Hageman onderscheiden met Lettinga Award 2019 Corporate

Saxion-onderzoeker Simon Hageman onderscheiden met Lettinga Award 2019

Gisteren mocht Simon Hageman, als docent/onderzoeker werkzaam voor de academie Life Science Engineering & Design (LED), de Lettinga Award 2019 in ontvangst nemen. Hij kreeg de prestigieuze onderscheiding uitgereikt voor zijn onderzoek naar het verduurzamen van recycleprocessen van metalen uit afgedankte elektronica. Simon ontving de award in Delft tijdens de 16e editie van de Anaerobic Digestion Conference, een wereldwijd congres op het gebied van anaerobe vergisting en bioprocestechnologie.

Saxion-lectoraat Ambient Intelligence ontvangt PrimaVera-subsidie Onderzoek

Saxion-lectoraat Ambient Intelligence ontvangt PrimaVera-subsidie

Hoe voorspel je wanneer die ene machine in je fabriek gaat uitvallen? Hoe plan je zo precies mogelijk het onderhoud aan bruggen en viaducten? Niet te vroeg, niet te laat. Het sleutelwoord daarbij is data. Onlangs ontving het Saxion-lectoraat Ambient Intelligence een belangrijke subsidie om in een consortium van wetenschappers en bedrijven met het PrimaVera-project grote stappen te zetten. Lector Wouter Teeuw is daar bij betrokken: “In alle vakgebieden zal het steeds meer draaien om het verzamelen, analyseren en terugkoppelen van data.”

Mathias Doldersum Onderwijs

Meest luchtdichte woning: ‘Elke liter lucht is er één’

“Wij hebben de meest luchtdichte woning gebouwd. Waar blijft die slagroomtaart?” Lachend omschrijft Mathias Doldersum, student aan de opleiding Bouwtechnische Bedrijfskunde, hoe de medewerkers van zijn afstudeerbedrijf SelektHuis geïnspireerd werden door zijn onderzoek naar de luchtdichtheid van vrijstaande woningen. Mathias presenteert zijn resultaten deze maand.

Marianne Six Dijkstra wint Saxion Research Award Organisatie

Marianne Six Dijkstra wint Saxion Research Award

Marianne Six Dijkstra, docent Arbeid en Gezondheid bij de academie Gezondheidszorg en PhD-student, is de winnaar van de Saxion Research Award. Met haar onderzoek naar variatie in hartslag als graadmeter voor de gezondheid van werknemers gooide ze hoge ogen bij de jury. Marianne: “Ik vind de relevantie voor de praktijk belangrijk bij het doen van onderzoek en ik vind het fijn dat het project juist daarom wordt gewaardeerd.”

Portretfoto Marjolein den Ouden Onderzoek

Marjolein den Ouden geïnstalleerd als eerste practor-lector in Nederland

Ze mag zich als eerste in Nederland ‘practor-lector noemen: Marjolein den Ouden (32), werkzaam voor Saxion en het ROC van Twente. Vandaag werd ze geïnstalleerd in haar nieuwe rol. Als het gaat om onderzoek en onderwijs rond zorg, welzijn en technologie wil Marjolein vooral verbinden, vernieuwen en visualiseren: “Ik houd geen lectorale rede, maar lanceer met studenten en het bedrijf Aryzon een augmented reality-applicatie om mijn onderzoeksagenda te presenteren. Dat is een bewuste keuze. Bij augmented reality komen onze wereld en technologie samen.”