Nieuws

‘Bij bodem en ondergrond draait alles om nieuwe technologie en regie’ - Geert Roovers Onderzoek

‘Bij bodem en ondergrond draait alles om nieuwe technologie en regie’

‘Aardbevingen in Groningen, CO2-opslag en bodemdaling: als de bodem in het nieuws is, dan gaat het vaak over omstreden dossiers,’ vertelt Geert Roovers, verbonden aan het lectoraat Bodem en Ondergrond. Wat betekent duurzaam bodembeheer in de toekomst? Wat is de rol die onderwijs en onderzoek daar samen met het werkveld in kunnen spelen? Nieuwe technologie en regie zijn daarbij sleutelwoorden, aldus de Saxion-lector.

RescueDrone.png Onderzoek

Saxion helpt mee aan ontwikkeling rescuedrones

In samenwerking met machinefabriek Boessekool heeft Saxion een unieke megadrone ontwikkeld die ruim 500 kilogram laadvermogen heeft. De drone kan voor verschillende doeleinden worden ingezet en heeft de eerste testen doorstaan.

Drone Onderzoek

Video: Afsluiting Next Level innovatieproject bij Space53

Space53, Veiligheidsregio Twente, Politie Oost-Nederland, Brandweer Twente, Twente Safety Campus, Ambulance Oost, RJ Safety & Security, DRONExpert, Saxion en Demcon Unmanned Systems hebben een unieke prestatie geleverd: het innovatieproject Next Level is bijna een jaar eerder afgerond dan gepland. Bekijk hier de aftermovie!

Je bloedwaarden direct door de huisarts laten beoordelen? Binnen 10 jaar is het mogelijk. Onderzoek

Wie zich niet fit voelt en met vage klachten naar de huisarts gaat, krijgt meestal het advies om bloed te laten prikken in het ziekenhuis. Dan is het wachten op uitslagen en opnieuw naar de huisarts voor een diagnose en vervolgstappen. Binnen 10 jaar gaat dat waarschijnlijk allemaal een stuk sneller en efficiënter. Projectleider Gerald Ebberink en onderzoeker Ben van de Kamp leggen uit hoe zij binnen Saxion betrokken waren bij het creëren van een slimme oplossing op dit gebied.

Karin van Beurden Onderzoek

‘Veranderingen in de techniek houden ons constant bij de les’

‘Om het 15-jarig bestaan van ons lectoraat Industrial Design te vieren, bereiden we dit voorjaar een Unconference voor,’ begint lector Karin van Beurden ons gesprek. ‘Er is geen vast programma. De deelnemers bepalen de inhoud. Wie rond een paar thema’s iets zinvols te zeggen heeft, krijgt het podium. We pakken bij ons lectoraat de dingen vaak net even iets anders aan. Dat helpt om grenzen te verleggen.’

Video: Informatiebijeenkomst financiering voor kennisvalorisatie Onderzoek

Video: Informatiebijeenkomst financiering voor kennisvalorisatie

Donderdag 28 maart organiseerde Saxion een bijeenkomst voor de leading-lectoren en adviseurs op het gebied van kennisvalorisatie en ondernemerschap. Het thema was: 'Hoe vind ik financiering voor het naar de markt brengen van de kennis uit onderzoek?'.

Kick-off project FireBot Organisatie

Kick-off project FireBot

We bouwen hoger, dieper, groter en complexer, met nieuwe materialen, meer elektronica, meer smart en ook nog eens dichter op elkaar. Voor hulpverleners worden gebouwen steeds ontoegankelijker in geval van een calamiteit. Brandweerlieden lopen het meeste gevaar als ze onder tijdsdruk een gebouw in moeten om te verkennen of te blussen. Juist op dat moment is de situatie nog niet goed te overzien en lopen hulpverleners de nodige risico’s.

Simon Hageman Onderzoek

‘De demonstrerende klimaatscholieren zijn onze studenten van de toekomst’

‘Voor mijn 10e hield ik me al bezig met vragen over de opwarming van de aarde. Ik herinner me dat ik bij mijn vader in auto zat en vroeg: “Die olie is toch een keer op?” Hij zei dat ik gelijk had, maar dat het nog wel even zou duren. Ook dat er vast oplossingen voor kwamen. Nu, ruim 30 jaar later, houd ik me hier bij Saxion zelf bezig met die oplossingen. Er liggen enorme uitdagingen, maar er kan hier ook veel, is mijn ervaring.’

Verduurzaming Overijsselse bedrijfshallen mogelijk volgens Saxion-onderzoek Onderzoek

Verduurzaming Overijsselse bedrijfshallen mogelijk volgens Saxion-onderzoek

Vorige week presenteerde het lectoraat Sustainable Building Technology & Material de resultaten van een studie naar het energieneutraal maken van Overijsselse bedrijfshallen. In de provincie Overijssel staan zo’n 15.000 verouderde bedrijfspanden. 40 procent van het energieverbruik door bedrijven in Overijsel komt voor rekening van bedrijven die in verouderde hallen gevestigd zijn.

Vliegende drone Corporate

Meer testruimte voor drones in Twente

De Inspectie van Leefomgeving en Transport (ILT) heeft State of Motion, als onderdeel van Drone Flight Company en partner binnen Space53, de bevoegdheid toegekend om op Technology Base te testen met experimentele drones. Het bedrijf is nu de tweede partij in Nederland met deze bevoegdheid. De beschikking brengt een volwaardige testlocatie waarin volop kan worden geëxperimenteerd met innovatieve technologie in Twente weer een stap dichterbij.