Vervoersapp Netmobiel uitgerold in de hele Achterhoek
Alhoewel Netmobiel in eerste instantie alleen voor Oost Gelre bedoeld was, wordt de vervoersapp Netmobiel de komende jaren ook in de rest van de Achterhoek uitgerold. Dan krijgt de hele regio de service aangeboden die particulier en openbaar vervoer in één overzicht koppelt. Met de uitbreiding van het gebied waarin Netmobiel wordt aangeboden, wordt ook de functionaliteit van de app vergroot, bijvoorbeeld door werkgevers te betrekken bij het stimuleren van duurzaam reisgedrag.
Netmobiel is gericht op de fijnmazige bereikbaarheid in tijd en plaats zoals we die van grote steden kennen, maar dan voor een landelijke regio als de Achterhoek. Netmobiel biedt gebruikers één app om reizen te zoeken en boeken en als het gaat om ritdelen zelfs ook betalen: een soort NS-reisplanner, maar dan ook voor ritdelen, deelauto’s, deelfietsen, et cetera.
De ontwikkeling van de app is kleinschalig begonnen in Oost Gelre. Inwoners hebben daar meegedacht over de functies en ontwerpeisen voor de app hebben prototypes getest op gebruiksgemak. Zo kunnen deelnemers gemakkelijk een eigen profiel aanmaken, aangeven of ze vervoer zoeken of juist ritten willen aanbieden. Ook is een betaalsysteem toegevoegd waarbij aanbieders van een rit ook kunnen kiezen ‘de winst’ aan een lokale vereniging of goed doel te doneren.
Alhoewel de lancering van Netmobiel in Oost Gelre door corona uitgesteld is tot minimaal september 2020, wordt de volgende stap al voorbereid: uitrollen in de hele Achterhoek, toevoegen van meer vervoersopties en functionaliteiten én meer doelgroepen interesseren om mee te doen.
Meer vervoer gekoppeld
Lector Mettina Veenstra van het lectoraat Smart Cities: “Netmobiel is een voorbeeld van mobility-as-a-service (MaaS). Er worden allerlei vervoersvormen gecombineerd in één app. In Oost Gelre zijn we begonnen met een combinatie van openbaar vervoer en ritdelen. In het project ‘Opschaling Netmobiel’ worden daar nieuwe vervoersmodaliteiten aan toegevoegd. Denk aan elektrokarretjes die nu al in sommige dorpen rijden voor korte afstanden. Denk op langere termijn ook aan deelfietsen en deelauto’s. En we gaan met werkgevers kijken hoe ze met woon-werk-regelingen het gebruik van Netmobiel zouden kunnen bevorderen.
In de aanloopfase hebben we gezien hoe belangrijk het is om inwoners te betrekken bij de ontwikkeling. Bij ritdelen was bijvoorbeeld onderling vertrouwen in de chauffeur (“ik wil zoveel mogelijk van hem of haar weten”) erg belangrjik, maar bleek dit op gespannen voet te staan met privacy (“ik wil mijn gegevens niet delen”). Voor de hele app geldt dat gebruiksgemak cruciaal is om ervoor te zorgen dat gebruikersgroepen met beperkte digitale vaardigheden de app ook kunnen gebruiken. Via workshops, presentaties en via promotie op sociale media proberen we zoveel mogelijk inwoners van Oost Gelre te bereiken. Die aanpak van goed luisteren naar inwoners en ze online en via bijeenkomsten bereiken gaan we straks in de hele Achterhoek uitvoeren.”
Over Opschaling Netmobiel
Opschaling Netmobiel is een samenwerkingsverband van kennisinstellingen Saxion Hogeschool, de Hogeschool Arnhem Nijmegen, de Regio Achterhoek en Spectrum. Het uiteindelijke doel van het samenwerkingsverband is een duurzame mobiliteitsoplossing voor de hele Achterhoek. Het project wordt gefinancierd vanuit de Regio Deal Achterhoek. Het project bouwt voort op het vierjarige project Netmobil (gefinancierd door SIA vanuit de RAAK-PRO-regeling).
