Terugblik op 2020
Wat een jaar, zeker in onze tak van sport! De bijzondere situatie rond Covid19 heeft geleid tot een snelle omslag van (deels)offline naar vrijwel volledig online leren. Dat was een uitdaging en het is inmiddels duidelijk dat veel effecten op het onderwijs blijvend zullen zijn.
Wat hebben we gedaan?
Toen de ernst van de situatie rond Covid19 steeds duidelijker werd, hebben we niet stilgezeten. Achter de schermen werden al voorbereidingen getroffen voor het scenario ‘Wat als we een lockdown krijgen’. Vanaf dinsdag 17 maart 2020 was dat het geval en waren alle locaties van Saxion gesloten. Daarbij is er binnen een week een ombuiging van offline naar online onderwijs gerealiseerd: Per direct werd het merendeel van de lessen met Blackboard Collaborate gegeven. Dat heeft geleid tot een explosie van gestarte sessies van 1687 in 2019 naar 220.674 in 2020!
Op maandag 16 maart, de dag voor de lockdown, zijn aan alle academies trainingen verzorgd ten behoeve van online lesgeven in Collaborate. Vanaf april zijn er thematrainingen aangeboden in de vorm van webinars. In september zijn opnieuw Saxion breed trainingen gegeven met specifieke aandacht voor online didactiek, studentactivatie en thuisgevoel/verbondenheid. Saxion heeft een shift gemaakt van ‘emerging remote teaching’ naar ‘online leren’. Het standaard scholingsaanbod dat er was, is in deze ontwikkeling meegegaan. De gecertificeerde leergang Didactiek in de Digitale Leeromgeving (geïntegreerd onderdeel van de BDB) is vernieuwd op basis van deze shift naar online leren (op moment van schrijven nog in ontwikkeling). Verder heeft er uitbreiding van het standaard scholingsaanbod plaatsgevonden in de vorm van werkplekleren: PLG 'Docent als ontwikkelaar van blended onderwijs' (Proeftuin SURF Versnellingsplan).
Het (her)ontwikkelde docentprofessionaliseringsaanbod dat TLC ontwikkeld heeft met specifieke aandacht voor online didactiek en studentactivatie en Saxion breed heeft uitgerold, is mede vormgegeven op basis van onderzoeksresultaten (evidence informed).
In samenwerking met OSS K&R heeft TLC afgelopen studiejaar (2019-2020) een monitoringsonderzoek uitgevoerd om de kwaliteit van het online onderwijs te onderzoeken. Gedurende de coronaperiode maart – juli 2020 is er geregisseerd een studenten- en docentenenquête uitgezet. Resultaten van dit onderzoek vormden mede de basis voor het hiervoor beschreven docentprofessionaliseringaanbod dat TLC ontwikkeld heeft en Saxion breed heeft uitgerold. In het studiejaar 2020-2021 krijgt het COVID-onderzoek een vervolg om de behoeften tot ondersteuning en professionalisering te blijven monitoren. Daarnaast is TLC betrokken bij het onderzoek naar hybride leslokalen dat momenteel bij SPS onder aanvoering van het lectoraat Innovatie & Effectief Onderwijs uitgevoerd wordt. Resultaten voortkomende uit dit onderzoek worden gedurende het huidige studiejaar verder uitgerold binnen de andere academies; o.a. binnen het project Classsroom of the Future.
Er zijn alternatieve vormen van toetsing ontwikkeld om online te kunnen toetsen. Het heeft voor de Surpasstoetsen ertoe geleid dat er een afname van iets meer dan 21% in het aantal Surpasstoetsen geconstateerd is van 63.127 in 2019 naar 50.050 in 2020. Dat was des te opvallender omdat er juist een grote toename van het aantal Surpasstoetsen geconstateerd werd in de eerste twee maanden van 2020. Wanneer het vanaf maart bekeken wordt gaat het om een daling van bijna 46%.
De afgelopen jaren zijn we bezig geweest met de voorbereiding van de Aanbesteding van een nieuwe toetsapplicatie. Eind 2020 is de keuze definitief gevallen voor het pakket TestVision van Teelen ter vervanging van de huidige toetsapplicatie Surpass.
Om de ondersteuning bij de implementatie van SOM te optimaliseren zijn de SOM onderwijskundigen toegevoegd aan het team van TLC. Bovendien zijn er drie nieuwe collega Learning Designers bijgekomen die hun expertise met name zullen inzetten bij de implementatie van zowel SOM als de nieuwe toetsapplicatie binnen de academies.
De vraag naar video ondersteuning steeg, met name op het gebied van praktische oplossingen bij de online lessen en ondersteuning bij online activiteiten. Denk daarbij aan webinars en het betrekken van praktijk bij het onderwijs. Het aantal nieuwe video’s is gestegen met 52%. De ‘kijktijd’ van het aantal video’s nam in afgelopen jaar met 245% toe. De Video Unit heeft 78% meer videoproducties opgeleverd, vooral voor academies, MOOCs en SOM. Bovendien zijn er ook 14 grote evenement producties en een aantal live-streams ondersteund.
Een belangrijke bijdrage is geleverd bij het mogelijk maken van hybride onderwijs voor SPS en AMA. Er zijn onderwijsruimtes ingericht om tegelijkertijd zowel fysiek als online onderwijs te kunnen geven en de docenten zijn hierop getraind. De ervaringen worden momenteel onderzocht en worden meegenomen in de Classroom of the Future.
Vanuit de privacy aspecten bij online onderwijs is er een online etiquette voor studenten en docenten opgeleverd. Bijvoorbeeld het maken van opnames van de Collaborate lessen wordt door de studenten zeer gewaardeerd, maar brengt ook risico’s rond privacy met zich mee. Er is controle op de applicaties die gebruikt worden en een goed overzicht ervan. Voor “nieuwe” applicaties worden verwerkersovereenkomsten gehanteerd.
De aandacht voor hergebruik en delen van materialen is gestegen. Daarbinnen past ook de oplevering van de website Open Onderwijs met uitgelichte leermaterialen binnen generieke onderwerpen. Saxion is inmiddels eigenaar van 10 MOOC’s met gemiddeld 3000 cursisten (intern en extern) per semester.
Tot slot wordt er vanuit de verschillende expertises nauw samengewerkt met de zones vanuit het Surf Versnellingsplan. T.a.v. resultaten vanuit de verschillende zones van Surf versnellingsplan worden meegenomen in de ontwikkelingen binnen Saxion.
Tot zover onze terugblik. De vooruitblik lees je eind februari op deze website.