Hellen van Rees bij We Gaan Het Maken
Onderzoek

Hellen van Rees deelt haar slimme textielontwerpen in tv-programma We Gaan Het Maken

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

Deze maand is Saxion-onderzoeker Hellen van Rees elke maandagavond te zien in het BNNVARA-programma We Gaan Het Maken. Met een team uitvinders, wetenschappers en creatievelingen bedenkt Hellen oplossingen voor mensen met een chronische ziekte of beperking. Hellen zet daarbij haar ontwerpkennis van textiele toepassingen in: “Ik zie het als een eer, maar ook als een grote verantwoordelijkheid om iets te ontwerpen waar mensen écht verder mee kunnen.”

Eind 2019 werd Hellen (op de foto uiterst links) benaderd of ze haar medewerking aan We Gaan Het Maken wilde verlenen, als één van de ontwerpers/uitvinders en vaste panelleden in het programma. “In elke uitzending wordt één uitvinder gekoppeld aan iemand met een ziekte of een beperking. In mijn geval werd ik zelfs voor twee afleveringen ingezet als hoofdontwerper,” vertelt Hellen. Elke aflevering start met een brainstorm met hele team, waarna de ontwerper aan de slag gaat en via een vlog het soms maandenlange ontwerpproces voor het programma bijhoudt. Daarbij staat de spannende vraag centraal: gaat het lukken om met iets goeds en bruikbaars te komen?

Twee grote uitdagingen

Hellen moest aan de slag met twee grote uitdagingen, waarmee ze deelnemers Wouter en Nynke helpt om een wens te vervullen die direct positief bijdraagt aan hun dagelijkse bewegingsvrijheid. “Wouter heeft lupus,” vertelt Hellen. “Door deze auto-immuunziekte is het voor hem onmogelijk om naar buiten te gaan, laat staan om buiten te spelen met zijn twee kinderen. Het was Wouters grote wens om met zijn zoons te kunnen voetballen. Onbeschermd buiten zijn kan voor Wouter een levensgevaarlijke situatie opleveren. Zo moest hij al eens een chemokuur ondergaan.”

Tussentijds testen was niet mogelijk

Het is een indrukwekkende casus, waarmee Hellen voor de uitzending van 8 maart aan de slag moest om voor Wouter de oplossing te ontwerpen die hem de bewegingsvrijheid biedt waar hij zo naar verlangt. “Ik voelde veel verantwoordelijkheid, want kon mijn ontwerpen tussentijds niet met hem testen. Het moest direct goed en veilig zijn, vanwege het medische risico dat Wouter liep.” Het was een ware uitdaging voor Hellen, waarbij ze haar expertise op het gebied van textiel en design volop kon inzetten. “Wouter moest met mijn oplossing naar buiten kunnen, zich er zelf goed bij voelen en ook de sociale dingen kunnen doen waar hij zo naar snakt. Daarnaast moest ik me verdiepen in het natuurkundige aspect: wat doet licht nu eigenlijk en hoe meet je dat?”

Je kunt wel iets robotisch bedenken, maar het gaat er juist om wat iemand nog op eigen kracht kan, waarbij hij ook zelf de regie kan houden. Het gaat niet om elektronische snufjes, maar om de kracht van het ontwerp.”

Hellen van Rees
Saxion-onderzoeker Hellen van Rees over haar deelname aan het BNNVARA-programma We Gaan Het Maken

Ondanks een spierziekte zelf je jas uit kunnen trekken

Voor de aflevering van 22 maart was Hellen opnieuw aan zet om voor Nynke, die lijdt aan een progressieve spierziekte, een oplossing te bedenken waarmee zij zelfstandig haar jas kan aan- en uittrekken. “Het klinkt zo eenvoudig en alledaags,” aldus Hellen, “maar voor een zeer zelfstandig persoon als Nynke is juist het aantrekken van een jas te moeilijk. Ze werkt, rijdt auto en kan zich aardig goed redden. Toch zorgt deze beperking ervoor dat ze minder naar buiten gaat of soms uren moet wachten op hulp bij het uittrekken van haar jas.”

Kracht van het ontwerp

Zowel bij Wouter als Nynke draait het, net als bij de overige kandidaten van het programma, om het vergroten van de eigen autonomie door het ontwerpen en aanreiken van slimme oplossingen. “Je kunt wel iets robotisch bedenken, maar het gaat er juist om wat iemand nog op eigen kracht kan, waarbij hij ook zelf de regie kan houden,” vertelt Hellen. “Niet om elektronische snufjes, maar om de kracht van het ontwerp.”

Sprong in het diepe

Voor Hellen was haar deelname aan We Gaan Het Maken een sprong in het diepe. “Maar wel een hele mooie,” zegt ze. “Ik heb er zelf als ontwerper veel van geleerd. Het directe contact met iemand waarvoor je je oplossing ontwerpt, gaf voor mij een extra dimensie aan mijn creatieve proces. Net als de verantwoordelijkheid die ik voelde om het écht ontzettend goed te doen. Voor iemand die daar op een bijzondere manier in het dagelijks leven mee geholpen is.”

Headerfoto: Jan Pieter Stafleu, BNNVARA

We Gaan Het Maken

We Gaan Het Maken is nog te zien op maandag 8, 15, 22 en 30 maart op 21.30 uur op NPO1. De presentatie is in handen van Patrick Lodiers. Hellen van Rees is er in alle afleveringen bij, maar actief als hoofdontwerper in de uitzending van 8 en 22 maart. Het programma kwam mede tot stand met ondersteuning van de VriendenLoterij en de Universiteit Twente. De oude afleveringen zijn online via de programma-link terug te kijken.

Hellen van Rees

Hellen van Rees studeerde in 2010 af in Fashion Design aan Hogeschool Artez. Ze behaalde in 2012 haar master in Fashion Women’s Wear bij Central Saint Martins in Londen. Aansluitend richtte ze haar bedrijf onder haar eigen naam op. Daarnaast is ze sinds 2018 als onderzoeker verbonden aan het lectoraat Sustainable & Functional Textiles van Saxion. Ook doet Hellen regelmatig onderzoek in samenwerking met de Universiteit Twente.

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie van Saxion. Schrijven maakt haar gelukkig. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. Als lezer, luisteraar, schrijver en podcaster gaat Anne ook graag op zoek naar mooie verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. In haar vrije tijd is ze bovendien boekenliefhebber en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

Kasim Gül (fotografie: Thomas Busschers) Corporate

Kasim: ‘Bij Saxion werd ik niet geïntroduceerd als vluchteling, maar als mens’

28 april 2025
Rosanne Eeftink (Fotografie: Marjon Kranenburg) Corporate

Podcast Couleur Lokaal: hoe Rosanne als loopbaancoach bij Saxion haar eigen plek vond

07 april 2025
Bjorn Kuik (fotografie: Thomas Busschers) Corporate

Bjorn verruilde de verzekeringswereld voor Saxion, nu is hij docent en teamleider