Textiellab

TextielLAB

In het Circulair Textiel Lab zijn machines die op kleine (zgn. “pilot”) schaal gebruikt kunnen worden voor het produceren van vezels, garens en vervolgens voor het weven of breien van stoffen. Die materialen en producten kunnen vervolgens geanalyseerd worden op bijvoorbeeld chemische samenstelling, mechanische (sterkte) eigenschappen, kleurechtheid etc. De labs worden voor onderwijs en onderzoek gebruikt. Studenten, docenten en onderzoekers van lectoraten en uit de industrie werken er samen aan de uitdagingen op korte en lange termijn.

Textiel is tegenwoordig veel meer dan alleen stoffen produceren!

Saxion-8532.jpg Saxion-85962.jpg Saxion-8653.jpg Saxion-1988.jpg Saxion-2011.jpg Saxion-86842.jpg 2017 Lab4.png Weaving optical fibres.JPG

Textiel is tegenwoordig veel meer dan alleen stoffen produceren. Dat ontdek je ook in onze unieke laboratoria. Zo testen we bijvoorbeeld hoe snel een stof scheurt of verkleurt. Of we onderzoeken met welke materialen een stof is gemaakt. Daarnaast wordt er textiel gerecycled. Dat betekent dat er van oude kleding nieuwe garens worden gesponnen waarvan weer nieuwe stoffen gebreid en geweven kunnen worden.

In onze labs vind je de modernste apparatuur waarmee onderzoek aan textiel kan worden verricht, maar ook voor het maken van demonstratiemateriaal en prototypes. We beschikken over een brei-lab met onder meer digitale en “3D” machines. In ons pilot productie-lab vind je een volledige weverij en een industriële borduurmachine. Ook beschikken we over een textiel chemie-lab waar we bijvoorbeeld verf experimenten en was-testen uitvoeren. In het mechanisch-lab testen we onder andere hoe sterk stoffen zijn of hoe snel ze gaan pillen.

In de wereld van textiel worden duurzame materialen en circulaire processen, maar ook allerlei functionele en ‘Smart’ textiel steeds belangrijker en ook daarvoor hebben we onderzoeksfaciliteiten. Zoals productiefaciliteiten in ons recycling-lab waarmee we textiel kunnen recyclen. Eerst worden de gerecyclede vezels gekaard, waarvan een lont en uiteindelijk garen gesponnen wordt. En dankzij ons digitale weefgetouw kunnen ‘smart’ garens zoals geleidende garens of optische vezels in textiel geïntegreerd worden. Naast de verschillende textiel labs hebben we op Saxion ook een FABlab. In het FABlab kan je werken met o.m. 3D printers en lasersnijders.

Bij Saxion kun je alle kanten op, van inkoopspecialist tot materialenexpert. De Bachelor opleiding Fashion and Textile Technologies en de Master Innovative Textile Development zijn uniek in Nederland en kun je alleen in Enschede volgen. Onze nieuwe labs beschikkend over de modernste apparatuur. Hier kun je al je textielkennis toepassen in de praktijk. Benieuwd wat we nog meer bedenken in ons lab? Of wil je met ons samenwerken? Neem dan contact met ons op.

Je vindt de verschillende Textiellaboratoria op onze locatie Epy Drost in Enschede (Van Galenstraat 19).