Niemeijer.jpg
Business

Jim zorgt met Donate with Trust voor transparantie op de donateursmarkt

Leestijd Minuten

Derdejaars Ondernemerschap & Retail Management-student Jim Niemeijer heeft enkele jaren terug de Mont Ventoux beklommen voor het KWF én gewerkt als fondsenwerver voor Make-A-Wish. Hij ontdekte dat donateurs het lastig vinden dat ze niet weten wat er precies met hun geld gebeurt en dus startte hij ‘Donate with Trust’. Door middel van blockchain wil hij transparanter maken waar het geld van donateurs voor gebruikt wordt.

Door: Babette de Leeuw

Hoi Jim, waarom ben je begonnen met Donate with Trust?

“Twee jaar geleden werkte ik vijf maanden in de winter als deur-tot-deur-fondsenwerver voor het goede doel Make-A-Wish. In die tijd had ik een baan nodig, maar ik wilde ook iets zinvols doen voor de samenleving. Ik verkocht loten voor goede doelen, waarvan de helft naar een goed doel ging en de andere helft naar een loterij. Maar tevergeefs: ik verkocht nauwelijks loten. Elke dag ging ik langs deuren en vroeg ik of mensen Make-A-Wish wilden steunen, door een lot te kopen om zieke kinderen te helpen hun droom uit te laten komen. Wat ik ook probeerde, dagelijks kreeg ik meer dan honderd reacties naar mijn hoofd geslingerd als ‘Mijn geld gaat toch in de zakken van de directeur’ of ‘Ik hoor nooit meer iets van jullie goede doelen! Oplichters!’ De afwijzingen bleven in mijn hoofd hangen, ik kon het niet loslaten. Vanaf dat moment ben ik hierover gaan praten met mijn familie, vrienden, leraren, donateurs en ondernemers. Zij herkenden zich in deze mensen, omdat ze geen vertrouwen meer hebben dat het geld goed terecht komt na het doneren."

Wat houdt Donate with Trust precies in?

“Ik ga een platform bouwen, met blockchain als een van de technologieën, om het vertrouwen in goede doelen te herstellen. Blockchain is een online register waarin transacties worden geregistreerd. Mensen zullen hierdoor weer durven en willen doneren, omdat ze weten dat het geld goed terecht komt. Er wordt duidelijk gemaakt dat het geld niet naar directeuren, overbodige marketingcampagnes of andere kosten gaat. Als mensen geld doneren en ze weten wat hiermee gebeurt door het tastbaar en zichtbaar voor ze te maken, dan zal dat in vertrouwen resulteren.

Donateurs kunnen met een zoekfunctie op het platform gericht zoeken naar goede doelen die bij hen passen. De één zoekt een goed doel dat zich op kinderen richt, de ander wil arme kinderen in Afrika steunen en weer een ander heeft hart voor jongeren in achterstandswijken. Door middel van zoekwoorden vind je eenvoudig het goede doel die bij jouw interesses aansluiten en waar je affiniteit mee hebt. Wij zorgen ervoor dat de goede doelen op ons platform ook daadwerkelijk het geld zullen overmaken naar het uiteindelijke goede doel.

Ik vind verbinding, mensen helpen, impact maken en de wereld een stukje beter maken erg belangrijk. Daarnaast heb ik een passie voor technologie. Door deze punten te combineren kan er wereldwijd nog meer impact gemaakt worden.

Studentondernemer Jim over waarom Donate with Trust zo goed bij hem past

Waar je normaal geen idee had waar je geld naar toe ging, heb je dat straks wel. Je krijgt inzicht in de resultaten en projecten worden met het platform concreet en tastbaar. Je ontvangt een soort certificaat met daarop informatie waar het goede doel je donatie aan heeft uitbesteed en wat de uitkomst van je donatie is. Met het platform wil ik ook het stukje irritatie weghalen dat nu nog bestaat tussen het goede doel en de donateur. Als donateur bepaal je straks zelf wat je bekijkt, doet en doneert. Met Donate with Trust verlagen we de weerstand van donateurs, halen we de irritatie weg en herstellen we het vertrouwen.”

Wanneer ben je hiermee begonnen?

“Ik ben sinds vorig jaar juni serieus bezig. Daarvoor was het een schoolprojectje. Ik ben eerst met mensen in gesprek gegaan over mijn plannen. Ik ben er echt achtergekomen hoe groot dit probleem is toen ik als fondsenwerver werkte. Wij mensen hebben bijna geen vertrouwen meer in goede doelen.”

Waarom past dit zo goed bij je?

"Ik vind verbinding, mensen helpen, impact maken en de wereld een stukje beter maken erg belangrijk. Daarnaast heb ik een passie voor technologie. Door deze punten te combineren kan er wereldwijd nog meer impact gemaakt worden.”

Probeer veel te sparren over je ideeën met ondernemers, je doelgroep of professionals die jouw doelgroep kennen. Hierdoor kom je elke keer een stapje verder en dit creëert enorm veel kansen. Er zijn zoveel mensen die je verder willen helpen, maar je moet het wel zelf vragen.

Waar loop je zoal tegenaan?

“Op dit moment loop ik tegen het feit aan dat ik financiering nodig heb voor het samenstellen van een team en het uitvoeren van mijn plannen. Voor mij is dit voornamelijk een kwestie van incompetentie, tijd en de juiste mensen zoeken voor de zaken waar jijzelf minder goed in bent. Ik ben 21 jaar en dat is nog erg jong. Er zijn er genoeg die veel meer ervaring hebben dan ik. Het is daarom slim om ervaren mensen om je heen te verzamelen, zodat je van hen kunt leren. Zij hebben het wiel al een keer uitgevonden.”

Wanneer is dit verhaal voor jou geslaagd?

“Mijn doel is om 1 miljoen Nederlanders elke maand €10,- te laten doneren via mijn platform, waarvan ze zeker weten dat hun geld goed terecht komt. Daarna is mijn doel om wereldwijd het grootste transparante donatieplatform te worden en 100.000.000 miljoen mensen elke maand €10,- of andere valuta te laten doneren.”

Heb je tips voor studenten die ook willen ondernemen?

“Ja, zeker. Het is sowieso interessant om de podcast Samen Ondernemen te beluisteren waar ik laatst te gast ben geweest. Ik deel hier een aantal interessante tips! Daarnaast is het goed om te weten wat je precies nodig hebt en zoek hierbij ook mensen die jou advies kunnen geven. Probeer veel te sparren over je ideeën met ondernemers, je doelgroep of professionals die jouw doelgroep kennen. Hierdoor kom je elke keer een stapje verder en dit creëert enorm veel kansen. Er zijn zoveel mensen die je verder willen helpen, maar je moet het wel zelf vragen. Een goed platform om je vragen te stellen is LinkedIn. 

Een andere goede tip is om je aan te melden bij een startup accelerator. Hier leer je om je eigen bedrijf te beginnen en leer je ook veel like-minded mensen kennen die je verder kunnen helpen. Ik zit zelf in het bestuur van www.hive01.nl waar wij zo’n programma aanbieden! We helpen studenten en jonge professionals met het opzetten van hun eerste business doormiddel van workshops, mentor avonden, een enorm netwerk en onze partners.”

Gerelateerde artikelen

Tom Salemink Business

Tom breidt de Talententuin Achterhoek uit naar Twente: ‘We verbinden bedrijven met jong talent’

18 maart 2024
Saxion Ondernemers Award Ondernemerschap

Samenwerken met artiesten als Snelle: ‘Het avontuur is gestart met de EW/Saxion Ondernemers Award’

21 juli 2023
Gijs ten Brinke Ondernemerschap

Zonnepanelen recyclen? Gijs ontdekte dat het nergens mogelijk was en bedacht zelf Solar2Cycle