Je studiekeuze in tijden van corona: 5 tips
Onderwijs

Keuzestress? Bekijk de laatste tips bij het maken van je studiekeuze!

Elise Ernst
Elise Ernst Leestijd Minuten

Sommige studiekiezers weten precies wat ze willen, maar wat als je nog twijfelt? Of nog spannender: wat als je totaal geen idee hebt? Laten we je geruststellen: je komt er uiteindelijk vast wel uit. Het kan helpen om te zien welke opties je nog hebt om je te oriënteren. Hieronder delen we onze last minute tips voor elke fase van je keuzeproces!

Fase 1: Ik heb echt nog geen flauw idee

Tja, dat is eigenlijk ook niet gek. Er zijn zo veel opleidingen! Je weet dát je wilt studeren, maar wat? De grote vraag is dus eigenlijk: welke opleiding past nou het beste bij jou? Om dat te ontdekken is het belangrijk dat je jezelf leert kennen. De basis is dat je uitzoekt waar je talenten en interesses liggen. Dit doe je bijvoorbeeld door studies op te delen in interessegebieden; wij noemen dat branches. Verdiep je in de opties per branche en maak een lijstje met opleidingen die je het meest interessant lijken. Zo streep je in ieder geval wat opties weg. Met een kort lijstje van maximaal vijf studies, kun je verder naar fase 2.

Welke branche kies jij?
pexels-andrea-piacquadio-3771091.jpg

Fase 2: Ik twijfel tussen een paar opleidingen

Je hebt nu hopelijk een lijstje met een paar studies die je leuk lijken; maar hoe ga je kiezen? Verdiepen, verdiepen, verdiepen! Zoek de opleidingen in de studiezoeker en duik er thuis alvast helemaal in: bekijk video’s, ervaringsverhalen, veelgestelde vragen; check alles. Schrijf alle voors en tegens op. Langzaam zal je zien dat er toch weer een opleiding afvalt van je lijstje. Misschien ben je enthousiast geworden en wil je meer weten van een opleiding. Kom dan naar een open dag! Dit is dé manier om voorlichting te krijgen en alvast een kijkje in de keuken te nemen. Lees hier meer en meld je aan!

Open dagen
pexels-anastasiya-gepp-1462633.jpg

Fase 3: Ik heb een specifieke opleiding op het oog

Hopelijk ben je enthousiast geworden over een bepaalde opleiding. Het kan ook zijn dat je al één opleiding op het oog had, maar twijfelt over de hogeschool of de locatie. Proefstuderen is dan een goede aanrader. Je kunt kiezen uit een proefles volgen of je komt meelopen. Maar wat is het verschil?

Proefles: Hier ga je samen met andere studiekiezers werken aan opdrachten die typisch zijn voor de opleiding. Zo krijg je alvast een voorproefje!

Meelopen: Je gaat met een huidige student op pad en volgt de colleges en lessen die zij die dag hebben. Zie jij jezelf dit al doen in de toekomst?

Kom proefstuderen
Maak gebruik van de mantelzorgregeling

Fase 4: Yes, ik weet wat ik wil! Hoe nu verder?

Hopelijk heb je nu een studie gevonden waar je in ieder geval enthousiast van wordt. Maar hoe gaat het dan verder? Het is tijd om je aan te melden en mee te doen met Meet & Greet! Meet & Greet is je kennismaking met de docenten en jouw toekomstige studiegenoten. Hier check je eigenlijk ook een laatste keer of je op je plek zit bij de opleiding. Helemaal blij? Maak dan je inschrijving definitief. In ons stappenplan zetten we nog even op een rijtje wat je allemaal moet doen om je aan te melden en in te schrijven. 
 

Stappenplan aanmelding
talentenregeling

Hulp bij studiekeuze

Het kan zijn dat je er toch niet uitkomt. Wat doe je dan? Bij Saxion is er de mogelijkheid om (tegen vergoeding) een onafhankelijke loopbaancoach in te schakelen die je kan helpen met jouw studiekeuze. Studiekeuze op maat, noemen we dat. Lees hieronder meer en meld je bij interesse zo spoedig mogelijk aan.

Studiekeuze op maat
Focus

Contact opnemen?

We proberen je vragen direct te beantwoorden. Of we brengen je in contact met iemand binnen Saxion die jou verder kan helpen.

Elise Ernst

Elise Ernst

Elise is contentspecialist bij de Dienst Marketing & Communicatie van Saxion. Ze houdt van schrijven en maakt graag een origineel en leesbaar verhaal van complexe onderwerpen. Ook is ze dol op woordgrappen, internethumor en Triviant-feitjes. Als ze niet aan het werk is, wordt ze blij van hiphop uit de jaren ’90, uitgebreid koken, lezen en yoga.

Gerelateerde artikelen

Onderwijs

Student Xem, Famke en Imke over eerste jaar Chemie: ‘Het is een kleine opleiding en daardoor is iedereen heel hecht’

26 april 2024
Duitse ambassadeur bezoekt Saxion: 'Jongeren zijn de toekomst van onze grensregio’s' Corporate

Duitse ambassadeur bezoekt Saxion: 'Jongeren zijn de toekomst van onze grensregio’s'

26 april 2024
Kiki Hannink (fotografie: Thomas Busschers) Studentenleven

Column: Geghost worden na een sollicitatie, zo voorkom je dat