Albumhoes Marysia.jpg
Studentenleven

Marysia overwon haar angsten door een cd op te nemen: ‘Ik ben mijn eigen muziektherapeut geweest’

Tom Wassink
Tom Wassink Leestijd Minuten

Toegepaste Psychologie-student Marysia van der Veen kreeg in de lockdown last van angstaanvallen en vond een uitvlucht in de muziek. In een monoloog vertelt ze hoe het opnemen van de cd Both Sides haar door die moeilijke periode heen hielp. “Het was alsof ik door de muziek mezelf beter begreep.”

“Muziek is altijd al een uitlaatklep voor mij geweest. Ik speel nu zes jaar op de akoestische gitaar en de elektrische piano en heb ook les. Eerder speelde ik in een band en ik trad ook solo nog wel eens op, op lokale podia met covernummers uit het rockgenre. Thuis heb ik een muziekkamer, waar een laptop staat met een softwareprogramma, een gitaar met een geluidskaart en een elektrische piano, waarmee je bijvoorbeeld ook de drum kunt inspelen. Ik vind het heerlijk om muziek te maken en kan er helemaal mijn gevoel in kwijt.

Angstaanval

Toen de lockdown werd ingesteld, had ik opeens zó veel tijd over, maar zó weinig structuur. Dat was confronterend en best eng. Ik merkte dat de lockdown bij me naar binnen drong, letterlijk en figuurlijk. Ik zat thuis en ging daardoor heel erg in mezelf kijken. Ik vond het lastig om voor mezelf op te komen en ik was bang om niet goed genoeg te zijn. Dat heb ik altijd al gehad, ook als kind. En dat is menselijk, maar het kan ook ongezond worden. Tot in het extreme dacht ik bij alles: moet ik dit wel doen? Op een gegeven moment was ik het zo gewend, dat ik nergens meer heen wilde. Ik vond het eng om mezelf in de wereld te zetten.

Vanuit mijn studie Toegepaste Psychologie ben ik gewend om te reflecteren, te evalueren en naar mezelf te kijken. Maar dit was te veel om alleen in mijn hoofd te reflecteren. En toen is het eigenlijk automatisch gegaan: ik heb wat instrumenten gepakt en ben een nummer gaan schrijven. Het voelde als een uitlaatklep en ik dacht: wow, nu is het er ook écht uit. Mijn angsten hadden een stem gekregen.

Bepaalde eigenschappen van mij conflicteren met elkaar en daar maak ik mijn kracht van. Ik heb allebei de kanten nodig en allebei maken ze mij, hoe raar dat soms ook is.

Een angstaanval zelf is overleven, maar uiteindelijk levert het zoveel gevoelens en gedachten op. Die wil je een plek geven en op een of andere manier voelt het voor mij veilig om die te vertalen naar een songtekst. Alsof het een soort plekje krijgt, maar toch ingepakt is in een pakketje. Alsof je het een eigen persoonlijkheid geeft, waardoor het verder van je af komt te staan en je er grip op hebt. Alsof jij er de macht over hebt, in plaats van dat het macht heeft over jou. Ik kan er naar luisteren zonder dat ik er angstig van word.

Beide kanten

Ik merkte dat het heel makkelijk ging en ik door de lockdown alleen maar meer creativiteit had. Toen ben ik ermee verdergegaan. Opeens had ik nog veel meer ideeën. Concepten die ik nog van vroeger had liggen, kon ik ineens plaatsen bij bepaalde thema’s die ik in het dagelijks leven meemaakte en nog steeds meemaak. En toen rolde daar zo een cd uit. Dat klinkt nu best makkelijk, maar dat was nog best lastig.

Die angsten, dat is slechts één kant van mij, want ergens ben ik ook wel van: laat jezelf zien. Ik ben niet iemand die alleen maar op de achtergrond blijft. Ik houd van praten en onder de mensen zijn. Iets in me had ook wel weer de drang om naar buiten te gaan. Die twee kanten van mij waren zo tegenstrijdig, dat ik er angstig van werd. En dat is ook waarom het album Both Sides heet. Die titel is heel representatief voor die periode en voor hoe ik in elkaar zit.

De muziek staat voor de tegenstrijdigheid die in me zit, maar ook gelijk mijn kracht is. Als je één kant van mij ziet, zou je die andere kant nooit verwachten. Bepaalde eigenschappen van mij conflicteren met elkaar en daar maak ik mijn kracht van. Ik heb allebei de kanten nodig en allebei maken ze mij, hoe raar dat soms ook is.

Docenten inspireren

Mijn ouders hebben me de hele periode heel erg gesteund. Dan kwam ik weer naar beneden met een nummer en vroeg ik wat ze ervan vonden. Ik heb ze meegenomen in het traject en dat heeft wel geholpen, want het is best lastig om dit helemaal vanuit jezelf te doen. Je hebt iemand nodig waarmee je kunt spiegelen.

Het heeft bepaalde thema’s en angsten naar boven gehaald en in perspectief geplaatst. Het was alsof ik door de muziek mezelf beter begreep: ‘Oh, heeft dat daarmee te maken?’ De muziek sprak letterlijk met me.

M’n vrienden zijn hartstikke trots en ook van docenten heb ik veel reacties gehad. Als je Toegepaste Psychologie studeert, ben je veel bezig met je gedachten en je gevoel. Ze vonden het mooi dat ik dit gedaan had en dat ik de psychologische kennis die ik de afgelopen jaren heb opgedaan, heb toegepast. Ik had ze blijkbaar geïnspireerd. Meestal inspireren docenten juist de studenten, maar nu is het blijkbaar een keer andersom. Dat is wel cool. Maar ik hoorde ook van mensen die ik niet ken dat ze mijn muziek zo inspirerend vonden. Of dat ze een bepaald nummer het leukst vonden. Dat ik echt dacht: wow, je hebt zelfs een favoriet nummer, wat leuk!

Mijn eigen muziektherapeut

Inmiddels gaat het beter met me. Ik loop stage en de angst is er nog steeds wel, maar het voelt wat gezonder. Het belemmert me niet meer zo erg dat ik elke dag in paniek zit of angsten heb en dat is wel een behoorlijke stap. En ik ben nog steeds muziek aan het maken, maar gelukkig niet meer over dit onderwerp.

Het gaat dus een stuk beter en het maken van de cd heeft daar een grote rol in gespeeld. Het heeft bepaalde thema’s en angsten naar boven gehaald en in perspectief geplaatst. Het was alsof ik door de muziek mezelf beter begreep: ‘Oh, heeft dat daarmee te maken?’ De muziek sprak letterlijk met me.

Ik ben heel erg trots op het hele traject dat ik heb doorlopen. Ik ben eigenlijk mijn eigen muziektherapeut geweest in die tijd. Mijn muziek heeft me er doorheen geholpen en alleen daarom al ben ik trots. Zeker als ik naar bepaalde nummers luister. Het is allemaal in zo’n rush gegaan, daar stond ik toen niet bij stil. Dat dat in me zit, is best apart, maar maakt me stiekem wel een beetje trots.

Andere mensen helpen

Tijdens dit hele proces heb ik ook een nummer geschreven met een medestudent: Drukke Winkelstraat. We volgden samen een module waarbij we de psychische problematiek van een cliënt moesten verwoorden in een bepaalde presentatie en toen hebben we besloten daar een nummer over te schrijven. We kwamen echt in een soort van flow en hebben muziek gecombineerd met psychologie, eenzelfde soort proces als met Both Sides dus. Daar ben ik ook heel trots op.

(tekst gaat verder onder de video)

Nu wil ik eerst deze opleiding afmaken en dan doorstuderen, om zo hoog mogelijk te komen binnen de psychologie. Maar ik vind het ook heel gaaf om anderen te inspireren met mijn muziek. Met muziek kan ik angsten bij mezelf naar boven halen, om deze vervolgens een plekje te geven. Misschien kan ik op die manier ook andere mensen helpen."

Both Sides

Benieuwd geworden naar de cd van Marysia? Het album Both Sides is onder meer te beluisteren via Spotify.

Tom Wassink

Tom Wassink

Met een journalistieke én een marketingachtergrond is Tom Wassink als online redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie altijd op zoek naar een verhaal. In zijn vrije tijd houdt hij zich, zowel binnen als buiten de lijnen, vooral bezig met sport en dan in het bijzonder met voetbal.

Gerelateerde artikelen

BeidenVerschil.jpg Onderwijs

Wat is het verschil tussen Social Work en Toegepaste Psychologie? Studenten Irem en Nina praten je bij!

28 maart 2024
Jade Tuitert (fotografie: Thomas Busschers) Onderwijs

Niet-aangeboren hersenletsel: het 'afstudeerboek' van Jade is een gat in de markt

11 maart 2024
Jet (alumnus) Onderwijs

Jet wil bij Defensie het belang van psychologie laten zien: ‘Het gevoel is zo belangrijk’