Jonge vrouw heeft handen op haar hoofd en kijkt naar scherm laptop
Onderwijs

Thuis studeren? Drie tools om je concentratie te verhogen

Elise Ernst
Elise Ernst Leestijd Minuten

Of je nou studeert in voltijd of deeltijd, in het eerste jaar van je opleiding zit of bijna afstudeert; iedereen merkt wel dat het vele vanuit huis studeren iets doet met je concentratie. Maar hoe komt dat eigenlijk en zijn er tools om je hierbij te helpen? Spoiler alert: die zijn er! Wij zetten er drie voor je op een rijtje.

Waarom concentreren zo moeilijk is
Psychologe Esther Perell zei recentelijk heel mooi: “We werken niet vanuit huis, maar met thuis”. Oftewel; waar normaal gesproken de rollen van thuis en studeren gescheiden zijn, vindt nu alles plaats in één ruimte. Als je normaal gesproken bij Saxion bent, wordt je brein getriggerd om in ‘studiemodus’ te gaan. Maar als je thuis achter je laptop kruipt om te studeren, word je geconfronteerd met alle privézaken, zoals huishoudelijke klusjes, die op je wachten.

Ook hoef je met thuis studeren de deur niet uit en kun je als je wilt gewoon prima in je pyjama een hoorcollege volgen. En dan hebben we het nog niet eens over de afleiding van je telefoon en de optie om gewoon Netflix te bingen en niks te doen. Want wie houdt je tegen? En wat dacht je van constant al het lawaai van je huisgenoten te moeten aanhoren? Al met al ontzettend veel afleiding en funest voor je concentratie.

Concentratie is focus
Oké, maar hoe zorg je dan voor een betere concentratie? Het korte antwoord: zorgen dat je focus hebt! Stap één is volgens neuropsycholoog en focusexpert Mark Tigchelaar het creëren van een focusritueel. Een soort startschot voor het studeren. Tigchelaar stelt dat het noodgedwongen thuis studeren onduidelijkheid geeft voor je brein.

Opeens moet je werken op de plek waar je normaal gesproken je vrije tijd beleeft. De normale rituelen van de dag – reizen naar school, medestudenten zien - ontbreken. Daarom is het belangrijk een nieuw ritueel te bedenken om in de studiemodus te komen. Spreek bijvoorbeeld met jezelf een harde begintijd af. Trek ook vooral die pyjama uit en doe je gewone kleding aan. Zet een bepaald nummer op of drink je eerste koffie of thee van de dag altijd uit dezelfde mok. Dat geeft het signaal aan je hersenen: we gaan aan de slag!

De grootste boosdoeners
Het creëren van een ritueel geeft je een goede start, maar hoe hou je dit vervolgens vast gedurende de dag? Lang leve het internet! Er is namelijk een aanzienlijk aanbod aan online tools die erop gericht zijn om jou hierbij te helpen. Belangrijk is om te bedenken wat voor jou de grootste boosdoener is als het gaat om focusverlies.

Voor de een is dat een gebrek aan structuur in de dag en het ontbreken van overzicht en planning. Voor de ander is het constant afgeleid zijn door je telefoon. En voor sommige mensen is het vooral lastig om balans te houden, goed voor zichzelf te zorgen en mentale rust te vinden. Uiteraard is dit erg complex en los je dat niet zomaar met een app op. Maar sommige tools kunnen je zeker de goed richting in helpen.

Drie tools om jouw focus vast te houden
Wij hebben daarom drie gratis apps getest, elk gericht op een type boosdoener als het gaat om verlies van focus. Gebruik ze allemaal of kijk welke het beste bij jou past!

1. Notion
Om focus te hebben en houden, moet je zorgen voor overzicht. Daarom: Notion! Want hoe ziet je dag eruit? Heb je college, moet je iets schrijven en welke deadlines heb je eigenlijk komende week? Heb je nog een online borrel gepland of een plekje op het terras gereserveerd die dag? Noteer het, zodat je je tijd beter kunt managen.

Een (digitale) agenda heb je misschien wel, maar dat is nog geen concrete planning. Notion is een soort kladblok, agenda, to do list en moodboard in één. Zo heb je alles in een overzicht en kun je fijn afvinken als je iets hebt gedaan. Tip: je kunt de app op je telefoon zetten, maar hij werkt het mooist op een groter scherm zoals je laptop.

2. Forest Plant
De tijd die we doorbrengen op onze telefoon is shocking! En logischerwijs is dit dus funest voor je focus tijdens het studeren. Met de app Forest Plant word je geconfronteerd met je smartphonegebruik. En je snapt het misschien al; de app daagt je uit om dit te verminderen.

Wat leuk is: Focus Plant is een focusspel en studietimer in een. Je start een focussessie en redt het dorre landschap door je focustijd om te zetten in regendruppels en kleine planten te laten groeien. Hoe langer jij je telefoon met rust laat, des te beter de planten groeien. Dus ga jij goed op een challenge en wil je je telefoonverslaving verslaan? Ga dan voor deze focusgame om je productiviteit, zelfbeheersing en concentratie te verbeteren!

3. Head Space / Calm
Het is van essentieel belang om te zorgen voor balans in je leven wanneer je je goed wilt kunnen focussen. Wij hoeven je niet meer te vertellen dat genoeg slapen, water drinken, gezond eten en geregeld bewegen ervoor zullen zorgen dat je je fitter, gezonder en vrolijker voelt. Maar wat dacht je van je mentale gezondheid?

Apps zoals Head Space en Calm staan vol met ontzettend kalmerende en relaxende begeleide meditaties. Meditaties? Ja zeker! Dat is veel minder zweverig dan je denkt. Het werkt vooral ontspannend; zie het als een mentale massage. De apps bieden allerlei sessies gericht op focus en zelfs hulp bij het vinden van een slaappatroon. Wel een heads up: de apps Head Space en Calm hebben beiden een gratis aanbod of een proefperiode. Daarna vragen ze een vergoeding.

Elise Ernst

Elise Ernst

Elise is contentspecialist bij de Dienst Marketing & Communicatie van Saxion. Ze houdt van schrijven en maakt graag een origineel en leesbaar verhaal van complexe onderwerpen. Ook is ze dol op woordgrappen, internethumor en Triviant-feitjes. Als ze niet aan het werk is, wordt ze blij van hiphop uit de jaren ’90, uitgebreid koken, lezen en yoga.

Gerelateerde artikelen

Sportieve maand: Saxion rent mee in Deventer en Enschede Corporate

Sportieve maand: Saxion rent mee in Deventer en Enschede

20 april 2024
Bestuursjaar Studentenleven

Daarom doe je een bestuursjaar bij een studievereniging: ‘Ik heb mezelf beter leren kennen, maar ook mijn netwerk uitgebreid’

20 april 2024
Tips meivakantie Saxion Studentenleven

De leukste meivakantie-activiteiten in Enschede, Deventer en Apeldoorn