Jonge vrouw staat voor gebouw met laptop en telefoon in haar handen.
Onderwijs

Van mbo naar hbo: wat zijn de verschillen én overeenkomsten?

Leestijd Minuten

Een groot deel van de gemiddeld 26.000 nieuwe Saxion-studenten per jaar komt rechtstreeks van de middelbare school, maar ook een deel stroomt door vanuit het mbo. Hoe is de overstap van het mbo naar het hbo? Myrthe (22) is derdejaars student Accountancy en vertelt hoe zij dat heeft ervaren.

Hoi Myrthe! Vertel: hoe ziet jouw schoolcarrière er tot nu toe uit?

“Mijn studieloopbaan is begonnen op de havo. Toen ik in het derde leerjaar erachter kwam dat havo toch iets te hoog gegrepen was, ben ik naar vmbo-t gegaan. Daar ben ik gelijk in het vierde in gestroomd en dus heb ik datzelfde jaar nog mijn diploma behaald. Mijn doel was hbo en hierdoor heb ik nog even getwijfeld om terug te gaan naar de havo. Toch schatte ik – en vele anderen om mij heen – een mbo-diploma waardevoller, omdat ik daarmee altijd aan het werk kon gaan. En ook via deze weg wel op het hbo zou komen. Zo gezegd, zo gedaan: na mijn vmbo ben ik naar het mbo gegaan en daar heb ik Bedrijfsadministratie gestudeerd. Ik wilde altijd graag iets met cijfers doen en op het mbo was er op dat vlak niet veel keuze, dus vandaar dat ik bij Bedrijfsadministratie uitkwam.”

En hoe ben je uiteindelijk bij Accountancy terechtgekomen?

“Toen ik uiteindelijk mijn mbo-diploma haalde, wist ik meteen dat ik naar het hbo wilde. Echter was er op het hbo een grote keuze aan ‘iets met cijfers’ doen, dus heb ik een aantal open dagen bezocht en heb ik me ingeschreven voor meeloopdagen. Uiteindelijk is mijn keuze gevallen op Accountancy. Mede vanwege de goede banenkans, maar voornamelijk omdat het beroep me erg aansprak.”

Merk je verschil tussen het mbo en het hbo?

“Bij de keuze voor een hbo-studie kwam het eerste grote verschil al naar boven, namelijk de geruime hoeveelheid studies om uit te kiezen. Voor mij was dit een positief verschil, omdat ik mij zo beter kon specialiseren. Daarnaast is de studiedruk een megagroot verschil. Op het mbo hoefde ik nauwelijks wat te doen om een voldoende te halen en op het hbo moet ik echt goed bij blijven, huiswerk maken, lessen volgen, enzovoorts. Op het mbo was ik buiten mij lessen om ook echt vrij (want huiswerk lukte vaak in de les wel). Dit is op het hbo echt niet zo.”

Een stukje zwaarder, dus! Wat vind je van de lessen?

“Bijna al mijn docenten op het hbo zijn naast docent ook nog werkzaam in het bedrijfsleven. Op het mbo had ik bijvoorbeeld één docent die wel drie vakken gaf. Dat vind ik een positief verschil tussen het mbo en het hbo: dat docenten ook werkzaam zijn in het bedrijfsleven maakt vaak dat de lessen interessanter zijn. Kort samengevat voelde het mbo voor mij een beetje hetzelfde als mijn middelbare school en ben ik nu echt aan het studeren.”

Na de zomer ben je alweer vierdejaars. Wat zijn je toekomstplannen?

“Ik zou ook nog wel door willen studeren, iets wat ook vaak wel gedaan wordt na een studie Accountancy. In mijn geval zou ik een postbacheloropleiding tot AA (Accountant Administratieconsulent) willen doen.”

Wil jij van mbo naar hbo?

Lees meer over deze overstap!

Gerelateerde artikelen

Moaz al Qouisi Onderwijs

Studeren met… een oorlog: ‘Blijven en je leven in gevaar brengen óf vluchten en blijven leven?'

14 april 2023
Moniek HEndriks en Anouk van den Hoeven Onderwijs

Docenten Moniek en Anouk schreven het lesboek dat ze zelf misten

10 januari 2022
Accountant Administratieconsulent FEM item met Floor Onderwijs

'Accountant Administratieconsulenten zijn goud waard voor accountantskantoren'