Studenten zitten samen in een speciale studieruimte

Heb je een mbo-diploma (niveau 4) en heb je het gevoel dat je nog meer wilt leren? Of denk je dat een adviserende of leidinggevende functie iets voor jou is? Een hbo-opleiding is dan een logische vervolgstap. Maar word je als mbo’er wel toegelaten? En wat is het verschil tussen mbo en hbo? Wij helpen je bij de overstap.

Wil jij je optimaal voorbereiden op jouw overstap naar het hbo?

Om jou op weg te helpen met je studie bij Saxion, hebben wij het 100-dagen programma opgezet. Met de mogelijkheden van het programma kun jij je optimaal voorbereiden op jouw hbo-opleiding en krijg je voor de zomer, maar ook in de eerste maanden op het hbo de ondersteuning die jij nodig hebt!

Toelating op hbo

Bij Saxion kun je na het mbo (niveau 4) uit alle hbo-opleidingen kiezen.

Studenten overleggen samen

Verschil mbo en hbo

Op het mbo leer je hoe je iets kunt uitvoeren. Op het hbo krijg je naast praktijk ook theorie. Daarmee geef je antwoord op de vraag waarom iets op een bepaalde manier wordt gedaan. Zo leer je niet alleen uitvoeren, maar ook adviseren. Je kunt daardoor bijvoorbeeld doorgroeien naar een leidinggevende, coördinerende of beleidsmatige functie.

Studenten zitten samen

SkillsCoach

Je wilt doorstuderen, maar wat nu? Er komt veel op je af en studeren aan het hbo is toch anders dan aan het mbo. Daarom hebben we een SkillsCoach voor jou; een tweedejaarsstudent binnen jouw studierichting met een mbo-achtergrond uit jouw sector. Je coach helpt je bij het ontwikkelen van hbo-vaardigheden, zoals plannen. Hierdoor kom je de eerste weken nét wat makkelijker door. Ook maakt hij/zij je wegwijs in de gebouwen en systemen van Saxion en laten ze je natuurlijk ook de leuke dingen naast studeren zien.

Meer over SkillsCoach
Studenten in overleg

Toptraject - VMBO-MBO-HBO route

Het Toptraject is bedoeld voor praktisch ingestelde studenten en dé route naar het hbo. Vmbo-scholen uit de regio, ROC van Twente en Saxion werken in het Toptraject met elkaar samen om het beste uit onze studenten te halen. Maar wat vooral belangrijk is, is dat we willen dat jij op de juiste plek zit en optimaal gebruikt kunt maken van jouw talenten.

Toptraject
Eerste lichting studenten die via het Top Traject bij Saxion zijn gekomen

Voorbereiding op overstap naar hbo

Bereid je overstap naar het hbo goed voor. Besteed extra tijd aan de vakken die je moeilijk vindt. Kijk ook of er misschien vakken zijn die je verplicht moeten volgen om toegelaten te worden op de hbo-opleiding van jou keuze. Bezoek open dagen en praat met docenten en studenten. Je kunt alvast proeflessen volgen of een dag meelopen. We hebben allerlei tips die jou helpen om succesvol te studeren. We begeleiden je graag bij het maken van een goede overstap.