Marlon
Onderwijs

Stagiair Marlon deed onderzoek naar de ziekte die ze zelf heeft: 'Toen ik resultaat vond, was ik heel blij'

Marlon Warnaar studeert Biologisch en Medisch Laboratoriumonderzoek en heeft tijdens haar stage onderzoek gedaan naar endometriose. Ze haalde een 9 en het onderzoeksteam heeft besloten om haar onderzoek verder op te pakken. “Ik heb zelf de ziekte endometriose, voor mij was dat een interne motivatie om iets te kunnen opleveren. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik diep ben ingegaan op dit onderzoek om resultaat te vinden.”

Hoi Marlon, je liep stage bij het UMC in Maastricht. Hoe ben je hier terecht gekomen? 

“Ik heb contact opgenomen met de Endometriose Stichting en gevraagd of er onderzoeken zijn in Nederland, omdat ik zelf ook endometriose heb. Toen ben ik terechtgekomen bij de onderzoeksgroep Maastricht Endometrium Research Group van de Universiteit Maastricht in samenwerking met het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC).” 

Kan je wat meer vertellen over endometriose? 

“Endometriose is een chronische ziekte waarbij het weefsel van de binnenkant van de baarmoeder (endometrium) buiten de baarmoeder terecht komt. Dit weefsel kan zich in de hele buikholte verspreiden en aanhechten en daar ook groeien. Dit komt voor in ongeveer 10% van alle vrouwen. De meest voorkomende klacht is buikpijn en endometriose kan zelfs leiden tot onvruchtbaarheid.” 

Wat heb jij onderzocht over endometriose? 

“Het is bekend dat deze ziekte oestrogeenafhankelijk is en dat er mogelijk een storing is in het metabolisme van de hormonen. Steroid metabolic enzymes zijn de enzymen die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak en afbraak van progesteron en oestrogeen, de twee vrouwelijke geslachtshormonen. Tijdens mijn onderzoek heb ik de enzymen die betrokken zijn bij dit metabolisme onderzocht in het endometriose weefsel - weefsel waar de ziekte zich bevindt - met behulp van kleuringen. Ik heb gekeken naar de relatie tussen de pijn en de kleuring van deze enzymen. De verhoging van één enzym leek overeen te komen met een verlaagde pijnscore.” 

Ga je ook na je stage nu verder met dit onderzoek? 

“Nee. De groep waar ik stage liep, Maastricht Endometrium Research Group, gaat deze resultaten verder onderzoeken bij een grotere groep patiënten. Daarna zou gekeken kunnen worden of het toedienen van een medicijn dat invloed heeft op dit enzym de pijnklachten kan verminderen.” 

En als dat het geval is? Wat voor gevolgen heeft dat op de ziekte? 

“Mocht dit uiteindelijk succesvol zijn, kunnen ze kijken wat er mogelijk is met gerichte pijnmedicatie voor vrouwen met endometriose. Dit zou de kwaliteit van leven van de patiënten kunnen verbeteren en de financiële kosten door arbeidsverzuim kunnen verminderen.” 

Endometriose komt voor bij 1 op de 10 vrouwen, maar is nog erg onbekend. Ik wil graag mijn steentje bijdragen aan de bekendheid van dit onderwerp.

Gaaf! Ik zag ook dat je gevraagd bent door een gynaecoloog over je onderzoek?

“Klopt! Ik ben gevraagd door een gynaecoloog van het Maastricht Universitair Medisch Centrum om mijn onderzoek, en de klinische toepasbaarheid, te presenteren voor een publiek van artsen en co-assistenten. Heel gaaf dat ze mij hiervoor hebben gevraagd natuurlijk!” 

Wat hoopte je er te leren? 

“Ik ging met de intentie om iets nieuws te vinden. Ik heb zelf de ziekte endometriose, voor mij was dat een interne motivatie om iets te kunnen opleveren. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik diep ben ingegaan op dit onderzoek om resultaat te vinden.” 

Wat vond je het leukst aan deze stage? 

“Het was heel pittig, maar ik vond het heel gaaf. Ik heb denk ik drie weken lang data-analyse gedaan voordat ik iets had gevonden waar we echt iets mee konden. Toen ik het resultaat vond, was ik wel heel blij.” 

Wat wil je hierna gaan doen? 

“Ik ben wel van plan om te gaan werken. Ik hoop te werken bij een ander onderzoeksteam dat onderzoek doet naar endometriose. Het is een onderwerp dat langzamerhand wat meer bekendheid en publiciteit krijgt en daarmee hopelijk wordt er nu ook meer onderzoek gedaan. Endometriose komt voor bij 1 op de 10 vrouwen, maar is nog erg onbekend. Ik wil graag mijn steentje bijdragen aan de bekendheid van dit onderwerp."

Heb je tips voor studenten die nog een stage moeten vinden? 

“Het is, zeker nu na corona, heel lastig om stages te vinden. Vooral in mijn studierichting, want heel veel labs hadden geen plek tijdens de pandemie, of komen mensen tekort om stagiaires te begeleiden. Blijf daarom mailen en geef de moed niet op!” 

Meer weten over Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek?

Lees verder!
Elcin Coraklar.jpg

Elçin Çoraklar

Elçin studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Studentredacteur. Ze is erg ondernemend en heeft daarom ook altijd een volle agenda, maar toch houdt ze ruimte over om te genieten. In haar vrije tijd staat ze vaak in de keuken of droomt ze weg op Pinterest. Ook pakt ze regelmatig haar koffer om nieuwe plekken te ontdekken.

Gerelateerde artikelen

Onderwijs

Hoe redden we de oceaan? Studenten Smart Solutions Semester gaven 'Ongevraagd Advies’

12 april 2024
Bart Lukkassen Onderwijs

Het stageavontuur van Bart in Barcelona: ‘Ik gebruik mijn creativiteit om gasten blij te maken’

20 maart 2024
Tibor van Stapele (fotografie: Thomas Busschers) Onderwijs

Tibor volgde het MHBO-traject Werktuigbouwkunde: ‘Je begint met een voorsprong op het hbo, ik kan het iedereen aanraden’