Wendel.jpg
Studentenleven

Wendel studeert al ruim vier maanden in Zuid-Korea: ‘Ik heb mezelf veel beter leren kennen’

Creative Business-student Wendel Langeler (rechts op de foto) had al jaren het plan om tijdens haar studie naar het buitenland te gaan. De eerste vraag die ze stelde toen ze bij Saxion kwam studeren: ‘En wanneer kan ik naar het buitenland?’ Direct toen het weer mocht na de coronacrisis meldde ze zich aan voor een internationale minor en nu studeert ze al meer dan vier maanden in Zuid-Korea.

Hoi Wendel, wat doe je in Zuid-Korea?

“Ik volg hier een minor bestaande uit allerlei Engelse vakken aan Hankuk University of Foreign Studies. Deze school is een partner van Saxion en staat bekend om de Foreign Studies. Ik volg nu vooral vakken waardoor ik mezelf beter leer uitdrukken in het Engels, zoals business English, business communication en culture and writing.”

Waarom heb je gekozen om naar het buitenland te gaan?

‘’Ik ben altijd wel een avontuurlijk persoon geweest en wilde er sowieso al graag op uit. Alleen wilde ik niet direct een heel jaar weg zijn door bijvoorbeeld een tussenjaar te nemen. Toen ik ontdekte dat het mogelijk was om via Saxion voor een kortere periode naar het buitenland te gaan, werd ik super enthousiast. Omdat Hankuk University een partner is van Saxion kon alles geregeld worden via school. Dit was ook direct een stuk fijner voor mijn ouders. Op deze manier kan ik toch die ervaring van studeren in het buitenland proeven, maar ben ik ook niet direct helemaal afhankelijk van mezelf. Ik kan namelijk altijd teruggrijpen naar Saxion. Nu ben ik hier ongeveer vier maanden en zou ik in eerste instantie over twee weken weer teruggaan, maar het plan is nu om te gaan verlengen naar zes maanden!’’

Hoe is het om in het buitenland te studeren?

‘’Heel leuk, je leert zoveel verschillende culturen en mensen kennen. De school staat ook heel erg open voor buitenlandse studenten, waardoor de helft van de studenten hier Koreaans is en de andere helft bestaat uit buitenlandse studenten uit allerlei verschillende landen. Hierdoor ontstaat ook echt een enorme en leuke taaluitwisseling: Spaanse vrienden leren mij Spaans, Duitse vrienden leren mij Duits en ik ben heel veel mensen hier Nederlands aan het leren. Het is dus veel meer dan alleen Koreaans leren. Je leert over veel meer verschillende culturen en talen.’’

Kan je je wel redden met de taal?

‘’Ik wist een jaar voordat ik hier naartoe ging al dat ik naar Zuid-Korea wilde, dus ik leerde de taal van tevoren al. Het is niet zo dat ik alles nu perfect begrijp, maar ik kan me in ieder geval goed redden doordat ik borden kan lezen en bijvoorbeeld een taxi kan vragen.’’

Het is supereng, maar op het moment dat je er bent, brengt het je zoveel.

Creative Business-student Wendel over studeren in een ver land

Wat vind je het leukste om te doen op school?

‘’De Koreaanse studenten hier zijn wat meer op zichzelf en zoeken vanuit zichzelf dus niet echt interactie met de buitenlandse studenten. Met het vak interacting in spoken English zit je iedere week in een andere groep en ga je vervolgens Engels praten met elkaar over een onderwerp dat je in de les krijgt. Met dit vak leer je dan toch die Koreaanse studenten kennen, wat ik heel leuk en interessant vind.’’  

Wat doe je in je vrije tijd in Seoul?

‘’Ik heb maar 15 uur in de week les en heb dus erg veel vrije tijd. In Zuid-Korea hebben ze wel echt een andere manier van vrije tijdsbesteding: het is allemaal veel simpeler. Zo wordt er bijvoorbeeld heel veel karaoke gedaan. Je doet dan geld in een automaat met enorm veel nummers om uit te kiezen en vervolgens kan je dan zingen. Dat doe ik zelf ook heel veel in de stad samen met andere studenten hier. Seoul heeft echt een heel leuk uitgaansleven: de stad is een beetje verdeeld in verschillende regio’s die bekend staan om bepaalde muzieksoorten, waardoor je echt gericht een bepaalde regio in kan. Ook heeft Zuid-Korea een grote eetcultuur, waardoor wij heel vaak samen uit eten gaan.’’

Merk je nog meer verschillen tussen de Nederlandse en Koreaanse cultuur?

‘’Nou, ik kom dus uit Markelo, dus alles is hier in Zuid-Korea veel groter en ik moet natuurlijk wennen aan het stadse leven. Alles is heel gemakkelijk hier: overal zitten 24-uurwinkels voor kleine boodschappen en alles is tot laat open. Je zou het in dat opzicht wel kunnen vergelijken met Amerikaanse steden. Wel merk ik dat mensen je nooit echt aanspreken, tenzij ze heel dichtbij staan. Dan vragen ze direct ‘Waar kom je vandaan?’. Je voelt je dan wel echt exotisch. Ook merk ik dat de Koreaanse studenten heel stil zijn en goed luisteren naar de docent. Ze praten best weinig, daarom is het wel echt fijn dat er andere buitenlandse studenten zijn die voor wat meer interactie zorgen.’’

Zou je andere studenten aanraden naar het buitenland te gaan?

‘’Ja! Het is supereng, maar op het moment dat je er bent, brengt het je zoveel. In het begin maak je onbewust al snel vrienden met je kamer- en klasgenoten, dus je bent hier niet alleen. Ook heb ik mezelf al veel beter leren kennen en ben ik veel volwassener geworden. Je leert zóveel en dat is heel waardevol. Ik raad zeker aan om je via school aan te melden bij een buitenlandse minor. Via school is namelijk een veilige manier en de perfecte kans. Als er iets gebeurt, kun je altijd teruggrijpen naar Saxion. Ik zeg doen!’’

Wat zijn je tips voor studenten die graag in het buitenland willen studeren?

‘’Ik wist dat ik dit wilde gaan doen en daardoor heb ik veel geld kunnen sparen. Dat raad ik heel erg aan. Als je geld spaart, hoef je namelijk niet te lenen. Je krijgt natuurlijk wel een beurs, maar die is lang niet genoeg; het kost altijd meer dan je denkt. Ook heb ik geleerd dat wanneer je naar het buitenland gaat, je je niet zo veel aan moet trekken van wat anderen denken. Veel mensen hadden verwachtingen van mij. Ik kreeg daardoor ook veel berichten omdat ik bijvoorbeeld aan het uitgaan was en niet naar alle bezienswaardigheden ging. Iedereen doet andere dingen in het buitenland. Trek je er niet zoveel van aan en doe lekker je ding.’’

Deel je verhaal!

Elke twee weken publiceren we op vrijdag een aflevering van Saxion Nomads, waarin we studenten spreken die in het buitenland studeren of dat onlangs deden. Ben of ken jij ook zo'n student? Mail dan naar nieuws@saxion.nl en wie weet verschijnt jouw verhaal op Saxion.nl!

Maya ter Steege

Gerelateerde artikelen

Mick in Amerika Studentenleven

Mick studeert een halfjaar in Amerika: ‘Ik ben veel volwassener geworden’

20 mei 2022
ElisaNomads21.jpg Onderwijs

Elisa liep vanuit haar minor stage op een basisschool in Suriname: ‘Ik heb veel geleerd over mezelf’

08 juli 2022
Erasmus + Aarhus Organisatie

Ontwikkeling Agent-Based Modelling in Aarhus