Abel
Studentenleven

Abel ontdekte in Madrid de cultuurverschillen met Spanje: ‘Ze kunnen je zonder waarschuwing op straat zetten’

Maya ter Steege Leestijd Minuten

Abel Deijkers zit nu in de afstudeerfase van de opleiding International Business, maar ging vorig jaar voor een half jaar naar Madrid om volledig in het Spaans een stage te volgen. Hij ontdekte de verschillen tussen de Spaanse en Nederlandse cultuur en deelt zijn buitenlandse ervaringen in dit interview. “Als je de kans hebt om tijdens je studie naar het buitenland te gaan, zeg ik sowieso doen!”

Hoi Abel, wat voor stage heb je precies gedaan?

“Ongeveer een jaar geleden heb ik voor een half jaar een marketinggerichte stage gedaan bij Clínica Tambre. Ik had hierbij veel verschillende taken, zoals plannen opzetten voor marketingcampagnes en praten met bedrijven waarmee zij samenwerken. Daarnaast deed ik ook veel vertaalwerk. De Spanjaarden die daar werkten spraken echt alleen maar Spaans en ik spreek zelf Nederlands, Engels, Duits en Spaans. Ik moest toen veel vanuit het Spaans vertalen naar andere talen. Wat ik tijdens mijn stage deed was dus heel divers.”

Hoe was je op deze stage gekomen?

“Ik wilde mijn Spaans verbeteren, dus ik was sowieso al opzoek naar een buitenlandse stage in een Spaanstalig gebied. Toen kwam ik toevallig een jongen tegen die een jaar verder is in de opleiding, die ook stage heeft gelopen bij dit bedrijf. Toen heb ik hem benaderd. Hij kon mij vervolgens doorlinken en toen ging alles best wel snel.”

Kon je van tevoren al goed Spaans?

“Ik had al Spaans gehad op school, dus toen ik daar aankwam kon ik wel een beetje Spaans. Als je daar dan elke dag zit en wordt geforceerd om Spaans te praten, leer je het best snel. Ik kon me daar in ieder geval wel redden. Aan het einde van mijn stage kon ik daardoor ook redelijk goed Spaans.”

Hoe was het in Spanje vergeleken met Nederland?

“Ik vond het in Spanje wel heel leuk. Madrid is natuurlijk niet het Spanje zoals Barcelona dat is, waar het het hele jaar door lekker weer is. Het is soms zelfs kouder geweest dan in Nederland. Verder was het daar wel wat vrijer dan in Nederland, om het zo te zeggen. Ik was daar namelijk tijdens de laatste coronagolf en Madrid heeft in die tijd, op de mondkapjes na, geen extra maatregelen ingevoerd, wat heel fijn was. Nederland zat bijvoorbeeld helemaal in lockdown, maar in Madrid was alles open.”

Hoe is de cultuur daar?

“Het leven in Madrid is heel nachtgericht: mensen staan laat op en gaan laat naar bed. Je had bijvoorbeeld wel eens borrels met je collega’s om 12 uur ’s nachts, terwijl je de volgende dag allemaal weer gewoon op kantoor kwam. Het was heel anders, maar ik vond het wel heel leuk. Werkdagen daar beginnen gemiddeld ook iets later dan in Nederland. Ik begon mijn werkdag nog best vroeg, om half tien, en rond vier uur was ik dan weer klaar.”

Wat vond je het leukste om te doen tijdens je stageperiode in Madrid?

“Ik vond tijdens mijn stage vooral de uitdaging erg leuk. Ik werd echt in het diepe gegooid in de Spaanse cultuur en werd eigenlijk geforceerd om snel Spaans te leren om mijn werk goed te doen. Dat het zo anders was, maakte de uitdaging voor mij heel leuk. Daarnaast vind ik de Spaanse cultuur met het nachtleven ook heel leuk.”

Ik had bijvoorbeeld een keer al een contract getekend, toen die man er opeens mee kwam dat hij het huis ging verkopen en dat mocht hij ook doen.

Abel over het verschil in wetgeving tussen Nederland en Spanje

Wat deed je veel in je weekenden wanneer je vrij was?

“Ik heb in mijn vrije tijd een beetje het land verkend. Ik ben daarbij vooral in de grote steden geweest. Daarnaast woonde ik midden in het centrum van Madrid en mijn straat was dan ook een van de grootste feeststraten: er zaten meerdere clubs, waarvan eentje zelfs één van de grootsten van Europa is. Daar heb ik in de weekenden dan ook wel gebruik van gemaakt door veel te feesten.”

Heb je veel nieuwe mensen leren kennen in Madrid?

“Ja, zeker! Er waren daar ook heel veel Nederlandse studenten, dus het was niet zo dat ik alleen met Spanjaarden omging. Uiteindelijk hadden we zelfs een WhatsApp-groep met een paar honderd Nederlandse studenten. Ook daarbuiten heb ik veel Spanjaarden ontmoet, van wie ik er veel leerde kennen vanuit de passie voor voetbal. Nu spreek ik ze nog steeds wel, wanneer Real Madrid bijvoorbeeld een wedstrijd heeft.”

Heb je nog bijzondere dingen meegemaakt in Spanje?

“In mijn tijd in Spanje ben ik drie keer verhuisd. Uiteindelijk kwam ik in een Nederlands studentenhuis terecht. Wat me opviel is dat de overheid van Spanje niet streng kijkt naar hoe het gaat tussen huurder en verhuurder. Huisbazen mogen daar heel veel in vergelijking met Nederland. Ik had bijvoorbeeld een keer al een contract getekend, toen die man er opeens mee kwam dat hij het huis ging verkopen en dat mocht hij ook doen. Ze kunnen je daar gewoon zonder waarschuwing op straat zetten, dus dat was wel heel raar om te zien. Het enige positieve was dat het in Madrid dan weer wel makkelijk is om een nieuwe kamer te vinden, wat ook heel erg anders is dan in Nederland.”

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd?

“Ik heb veel geleerd over de Spaanse cultuur. Vooral over hoe andere mensen uit andere culturen dingen doen en dat wat wij in Nederland doen niet overal de norm is. Ik denk dat het heel goed is om te leren door te ervaren. Sowieso denk ik dat het goed is om, wanneer je je hele leven in Nederland hebt gewoond, een keer in een ander land te wonen. Hierdoor word je eigenlijk geforceerd om jezelf wat meer aan te passen aan een andere cultuur en je wordt er gelijk ook zelfstandiger van.”

Woonde je voordat je naar Madrid ging al op jezelf?

“Nee, ik woon met mijn ouders, maar ik ben nu wel op zoek naar een plek voor mezelf. Op mezelf wonen in Madrid vond ik eigenlijk niet zo moeilijk, ik kon me daar wel snel aanpassen. Toen ik terugkwam naar Nederland merkte ik wel dat het heel anders was dan in een studentenhuis wonen. Je moet nu weer meer rekening houden met iedereen en je hebt iets minder de vrijheid om te doen waar je zin in hebt.”

Heb je nog tips voor mensen die in het buitenland een stage willen gaan volgen?

“Mijn grootste tip is om van tevoren goed te regelen waar je gaat wonen en hoe je daar in het begin gaat leven. Je zal merken dat wanneer je in het buitenland bent, je toch wel snel op jezelf kan zijn en het niet altijd makkelijk is om dan iemand te bellen in een andere taal dat je een huis aan het zoeken bent. Verder zeg ik: gewoon doen! Het is sowieso spannend en je gaat vast veel fouten maken, maar je leert er ook heel veel van. Zolang je goed voorbereid bent op de belangrijkste dingen, kan het denk ik alleen maar goed uitpakken.”

Jij raadt het andere studenten dus wel aan om naar het buitenland te gaan?

“Zeker! Tijdens je studie heb je echt de kans om op een makkelijke manier naar het buitenland te gaan. Wanneer je klaar bent met je studie, heb je bijvoorbeeld weer allemaal andere verantwoordelijkheden en is het moeilijker om iets in het buitenland te vinden. Als je de kans hebt om tijdens je studie naar het buitenland te gaan, zeg ik sowieso doen!”

Ook International Business studeren?

Check dit!

Maya ter Steege

Gerelateerde artikelen

Marit Studentenleven

Marit wilde als klein meisje al in New York wonen en dat doet ze nu

17 juni 2022
Lisa in Beverly Hills Studentenleven

Nomads: van hiken naar het Hollywood-sign tot drankjes op de Champs de Mars

04 maart 2020
Lisanne in Bodo Onderwijs

Lisanne beklom tijdens haar minor een Noorse gletsjer: ‘Namen per ongeluk een moeilijke route zonder goed materiaal'