Esmee.jpg
Studentenleven

Esmée studeert in Barcelona en mag haar tas niet op de grond zetten

Maya ter Steege
Maya ter Steege Leestijd Minuten

Esmée studeert Hotel Management. Een deel van die opleiding dien je in het buitenland te volgen, maar gelukkig wilde Esmée altijd al naar Spanje. Daarom doet ze daar nu haar managementstage in Barcelona, terwijl ze ook haar Spaans oefent. “Spanjaarden zijn heel sociaal, je zult hier geen moeite hebben om mensen te ontmoeten.”

Hoi Esmée, wilde je altijd al naar het buitenland?

“Ik wilde altijd al naar het buitenland toe. Ik heb hiervoor een mbo-opleiding gedaan, waarbij het eigenlijk ook mijn plan was om naar het buitenland te gaan, maar helaas is dat er toen niet van gekomen. Daarna ben ik de hbo-opleiding Hotel Management gaan doen, waarbij het een verplicht onderdeel is om naar het buitenland te gaan. Maar ook als het niet verplicht was geweest, had ik het gedaan. Ik wilde graag naar Spanje, want ik heb al een aantal jaar Spaanse lessen gevolgd op school. Ik wilde graag mijn Spaans verbeteren door naar een Spaanstalig land te gaan en ik hoorde veel goede verhalen over Barcelona van vrienden. Toen kwam ik ook nog bij dit stagebedrijf in Barcelona terecht. Het klopte gewoon allemaal. Ik kon lekker naar Barcelona toe: een grote stad waar veel te doen is en ik kan blijven oefenen met mijn Spaans.”

Dus het is een verplicht deel van je opleiding om naar het buitenland te gaan?

“Ja, je kan hiervoor wel een vrijstelling krijgen als je al voor een andere opleiding naar het buitenland bent geweest, maar het past natuurlijk ook bij de opleiding Hotel Management, ervaring opdoen in het buitenland. Je kan eigenlijk ook overal naartoe, dus dat is heel leuk!”

Hoe heb je een stage in het buitenland gevonden?

“Mijn stagebegeleider, die ik aangewezen kreeg voor Spanje, heeft mij hierbij geholpen. Ze hebben altijd wel een aantal bedrijven waar studenten zoals ik goed terecht kunnen. Hij vertelde wat meer over Barcelona. Ik kon toen wat steden doorgeven waar ik naartoe zou willen en gaf aan wat mij leuk leek qua bedrijf. Toen kwam hij bij mij met dit bedrijf, wat volgens hem heel goed paste bij wat ik zocht. Je kan ook zelf een bedrijf zoeken, maar ik was eigenlijk direct enthousiast over het bedrijf dat mijn stagebegeleider aanraadde. Ik heb dus zelf niet heel veel hoeven zoeken, omdat Saxion mij hierbij heeft geholpen, wat heel fijn was.”

Wat doe je nu op je stage?

“Ik werk voor het grootste recruitmentbureau binnen de hospitality-industrie, dat sinds 2020 een startup erbij heeft genomen: de Hospitality Academy. Dat is de afdeling waar ik nu voor werk. Wij helpen en begeleiden studenten die op zoek zijn naar een baan of stageplek in de Verenigde Staten binnen deze industrie. Wat Saxion nu voor mij heeft gedaan, doe ik nu eigenlijk voor mensen van over heel de wereld, vanachter mijn laptop. Je merkt soms nog wel dat je in een nieuw bedrijf zit, maar dat maakt het ook wel weer heel leuk, want het geeft je ook de kans om zelf dingen te bedenken. En ze staan echt open voor mijn ideeën.”

De taxichauffeur stapte toen uit, omdat misschien de achterbak open stond. Toen bleek het dat iemand gewoon, terwijl wij in de auto zaten, heel stilletjes die kofferbak had opengemaakt en bijna met mijn koffer was weggerend.

Esmée over een incident bij aankomst in Spanje

Had je zelf al ervaring met hospitality voordat je naar Spanje ging?

“Ja, zelf kom ik echt uit een horecafamilie. Mijn vader zit al zijn hele leven in de horeca en mijn moeder heeft een eigen kookstudio gehad. Ik heb al sinds mijn vijftiende ervaring in de horeca op operationeel gebied. Daarom wilde ik ook graag een stage doen die niet operationeel was, dus op een kantoor, om te kijken hoe ik dat vind. Dat kon hier eigenlijk heel mooi én nog steeds in de hospitalitybranche. Het was wel echt wennen dat ik nu de hele dag achter een bureau zit, want dat is natuurlijk heel anders dan dat je een hele dag in de horeca bezig bent. Ik weet niet of ik later een kantoorbaan zou willen, maar het is wel heel leuk om dit ook een keer gedaan te hebben en zo te ontdekken of dat bij me past of niet.”

Heb je al cultuurverschillen opgemerkt?

“Ik was al wel eerder op vakantie geweest naar Spanje, dus ik wist al een beetje wat voor land het was. Je merkt wel dat ze in Spanje veel later leven: iedereen is tot laat wakker en om tien uur ‘s avonds begint bijvoorbeeld pas de tweede shift in restaurants. Het heeft wel sfeer. Het is altijd gezellig in de avond en de winkels zijn tot laat open, dus dat valt wel op. Ook merk ik dat ze zich in Spanje toch wat minder aan een planning houden en wat minder structuur hebben. Alles is prima en ze zien het allemaal wel. Mensen maken zich hier veel minder zorgen om dingen.

Wat ook grappig was, was toen ik op mijn eerste werkdag mijn tas op de grond zette op kantoor. Toen zei mijn collega: ‘Nee, nee, je moet niet je tas op de grond zetten!’ en zette hij hem op mijn bureau. In Spanje geloven ze dat je tas op de grond zetten ongeluk brengt, omdat je geld uit je tas loopt. Dus op het hele kantoor heeft niemand de tas op de grond staan, maar dit zie je ook terug in bijvoorbeeld restaurants. Sindsdien doe ik dat zelf niet meer.”

Waar verblijf je nu?

“Ik woon samen met een vriendin van mij uit Utrecht. Eigenlijk waren wij samen in Nederland op zoek naar een appartement voor ons samen, maar ik moest natuurlijk nog een half jaar naar het buitenland voor mijn studie. Toevallig moest zij precies in dezelfde periode stage lopen, dus toen zijn we samen gaan kijken naar een stagebedrijf en een appartement in Barcelona. Wij wonen hier nu samen in een appartement. We werken beiden van maandag tot en met vrijdag, dus in het weekend kunnen we dan samen leuke dingen doen.”

Wat hebben jullie dan tot nu toe gedaan?

“We hebben de bekende plekken bezocht, zoals de Sagrada Família, maar ook in Barcelona zelf zitten heel veel mooie, verstopte plekken. Ze hebben bijvoorbeeld veel kunst op straat. Wanneer je dat opzoekt op internet, kan je dat niet heel makkelijk vinden, maar als je het vraagt aan de Spanjaarden weten die hele mooie plekken aan te wijzen. Barcelona is zo groot, we zullen ons echt niet vervelen in de weekenden. Spanjaarden zijn heel sociaal, dus ook als je hier alleen naartoe gaat, zul je echt geen probleem hebben met mensen ontmoeten.”

Heb je in je tijd daar al bijzondere dingen meegemaakt?

“Toen wij hier net aankwamen hadden we een taxi geregeld om al onze bagage naar ons appartement te brengen. We hadden toen alles ingeladen in de achterbak en waren in de auto met de chauffeur in gesprek over waar we naartoe moesten. We hoorden steeds een auto toeteren en zagen de bestuurder wijzen naar ons. De taxichauffeur stapte toen uit, omdat misschien de achterbak open stond. Toen bleek het dat iemand gewoon, terwijl wij in de auto zaten, heel stilletjes die kofferbak had opengemaakt en bijna met mijn koffer was weggerend. Diefstal is een groot probleem in Spanje. Iedereen waarschuwt je ook op straat als je bijvoorbeeld je telefoon in je broekzak hebt. Dus let goed op je spullen en neem niet onnodig kostbare spullen mee.”

Heb je nog tips voor andere studenten die naar het buitenland willen?

“Voor je stageplek moet je echt goed nadenken over wat je wilt en zeker ook welke richting je op wilt, zodat je gericht kan zoeken. Je moet ook goed nadenken over naar welk land je wil en in welke stad je wil wonen en werken. Ik vind het wel belangrijk om een beetje uit je comfortzone te gaan, maar zorg wel dat je naar een land gaat waar je je comfortabel bij voelt. Vertrouw op jezelf, want het kan spannend zijn, maar uiteindelijk komt het allemaal goed. Zelf heb ik echt de tijd van mijn leven en ik zou ook iedereen aanraden om, als je de mogelijkheid hebt, naar het buitenland te gaan. Echt doen! Nu heb je echt de mogelijkheid en die is er misschien niet meer in de toekomst.”

Ook stage lopen of studeren in het buitenland?

Check de beursmogelijkheden!
Maya ter Steege

Maya ter Steege

Maya studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Studentredacteur. Ze houdt niet van stilzitten en heeft daarom altijd wel iets te doen, maar probeert toch ook de ruimte te nemen om te ontspannen. Ze maakt in haar vrije tijd daarom graag een wandeling of pakt eens in de zoveel tijd weer een oude creatieve hobby op.

 

 

Gerelateerde artikelen

Image-27.png Studentenleven

Saxion Nomads #5: Ellen filmde haar avontuur in Sydney

04 september 2019
Onderzoek

Bastienne Bernasco is PD-kandidaat: een strijdbare generalist

28 maart 2024
Bart Lukkassen Onderwijs

Het stageavontuur van Bart in Barcelona: ‘Ik gebruik mijn creativiteit om gasten blij te maken’