RikkeNomads.jpg
Studentenleven

Rikke ontdekte Cambodja tijdens haar minor: ‘We gingen met de tuktuk naar school’

Rikke Drenth (midden) is vierdejaarsstudent aan de Lerarenopleiding Basisonderwijs (pabo) en is net terug van haar minor in Cambodja. In Cambodja werkte Rikke vier maanden lang aan projecten waarbij ze Engels gaf aan kinderen in een communitycentrum. “Op het moment dat ik binnenkwam in het lokaal, stonden ze allemaal op en begroetten ze mij door hun handen tegen elkaar te doen.”

Hoi Rikke, wilde je altijd al naar het buitenland?

“Ja, het was wel iets dat altijd door mijn hoofd speelde. Op de middelbare school zei ik bijvoorbeeld altijd dat ik een tussenjaar wilde nemen en dan naar het buitenland zou gaan. Toen bij een minor de optie bleek te zijn om naar het buitenland te gaan, ben ik gericht gaan kijken of er een leuke minor was die buiten Europa werd aangeboden. Ik heb toen heel veel verschillende minoren bekeken, zeker toen we in Nederland in lockdown zate. En zo kwam ik uiteindelijk deze minor tegen.”

Kun je wat vertellen over de minor?

“De minor heet International Sustainable Development en is van Windesheim. De minor is voor bijna elke studierichting. Binnen de minor heb je verschillende projectlanden in Midden- en Zuid-Amerika, Afrika of Azië, waar je naar verschillende ontwikkelingsregio’s kan. Elk projectland heeft dan weer verschillende projecten waar je aan deel kan nemen. Je maakt dan een top drie, waarna je wordt gekoppeld aan een project in een land. Ik werd gekoppeld aan een project van stichting COLT, een communitycentrum in Cambodja. Hier ging ik aan de slag door in het Engels lessen te geven aan kinderen van tien tot zestien jaar oud en door te kijken naar wat ik nog meer kon doen binnen COLT om een bijdrage te leveren.”

Kreeg je dan vanuit de minor een verblijfplek?

“Ja, gelukkig wel! Elk projectland heeft een landencoördinator, dat is je contactpersoon. Die van ons is de eerste twee weken ook met ons meegegaan naar Cambodja. Onze landencoördinator heeft het verblijf voor ons geregeld. We zaten in een guest house, gerund door een familie. Ik werd toen met twee anderen ingedeeld op één kamer. Dat vond ik wel spannend, want je zit dan vier maanden lang met twee andere mensen op één kamer, zonder dat je echt privacy hebt. Ik wist niet zo goed hoe ik daarop ging reageren, maar dat viel uiteindelijk alleen maar mee. Je leert elkaar op die manier eigenlijk alleen maar beter kennen. Je kreeg zo ook die cultuur van dichtbij mee. ‘s Middags aten ze bijvoorbeeld altijd rijst en de vrouw kookte altijd Cambodjaans voor ons.”

Mensen kijken je vooral heel erg aan of wijzen je na, omdat het nog een erg opkomend land is wat betreft toerisme.

Rikke over de cultuurverschillen met Europa

Hoe besteedde je je tijd daar?

“Samen met twee andere pabo-studenten werkte ik aan dit project. Wij moesten elke dag in de middag twee uur lesgeven, in de ochtend gingen de kinderen namelijk naar hun eigen school. Dus de avond ervoor bereidden we onze lessen voor en in de ochtend deden we het rustig aan. We deden dan wat aan onze schoolopdrachten of deden iets voor onszelf. Tegen elf uur gingen we met de tuktuk naar school om de laatste voorbereidingen te doen. Om één uur kwamen dan de kinderen en moesten we twee uur lang lesgeven. Dus vanaf het eind van de middag hadden we dan weer tijd voor onszelf. Soms gingen we dan even naar de stad of naar het zwembad.”

Zijn jullie er verder nog op uit gegaan?

“Elk project duurde vier dagen, dus je was vier dagen bezig met een project en dan vrij in het weekend. We hebben aardig wat weekendtripjes gedaan door Cambodja, dus we hebben veel van het land gezien. Ook de verschillen in cultuur in het land zelf waren heel leuk om mee te maken.”

Merkte je grote cultuurverschillen in Cambodja?

“Ja, ik vond vooral de eerste weken heftig qua cultuurshock. Ik was heel erg verrast door alles, maar wel op een positieve manier. Ik vond het leuk om te zien hoe anders alles daar was. Het verkeer was veel chaotischer en drukker: er zaten soms vier of vijf mensen op een scooter. Ook het eten moest ik heel erg aan wennen: ze eten daar veel rijst. Daardoor zat ik zeker de eerste weken heel snel vol van het eten en was ik bang dat ik dat geen vier maanden vol ging houden. Gelukkig wende het wel en kon ik er later ook echt van genieten. Ook de mensen daar zijn anders: mensen kijken je vooral heel erg aan of wijzen je na omdat het nog een erg opkomend land is wat betreft toerisme.”

Hoe was dat met de kinderen op de school waar je lesgaf?

“De kinderen kwamen dus in de middag bij ons. De kinderen daar hebben veel respect voor de leraren. Op het moment dat ik bijvoorbeeld binnenwam in het lokaal, stonden ze allemaal op en begroetten ze mij door hun handen tegen elkaar te doen. Wanneer jij aangeeft dat ze mogen gaan zitten, zeggen ze dankjewel en gaan ze zitten. Vervolgens begin je met je les. Ook als je weggaat of als ze pauze hebben doen ze dat en bedanken ze je. Je ziet dus wel dat ze daar heel erg die hiërarchie hebben: wanneer mensen ouder zijn of een andere functie hebben, dan gedragen ze zich er ook naar, maar wel met veel respect.”

Elke klas had een liedje ingestudeerd met een dansje erbij. De kinderen waren heel enthousiast en staken er ook heel veel moeite in. Dat vond ik echt heel leuk. Ik heb echt constant genoten die dag

Rikke over de Kerst-viering in het communitycentrum

Hoe communiceerde je met de kinderen?

“In het begin was het even uitzoeken hoe je communiceert vanwege de taalbarrière, maar na een maand hadden we allemaal onze draai gevonden, met allemaal onze eigen maniertjes. Je werd zo ook wel creatief, iets wat ik daardoor ook beter heb kunnen ontwikkelen. We hadden allemaal een andere klas, met een ander niveau qua Engelse taal, dus ook dat was even wennen.”

Wat is het leukste wat je hebt meegemaakt?

“Wat ik heel leuk vond op de school, was toen ze kerst gingen vieren in het communitycentrum. Elke klas had een liedje ingestudeerd met een dansje erbij. De kinderen waren heel enthousiast en staken er ook heel veel moeite in. Dat vond ik echt heel leuk. Ik heb echt constant genoten die dag. Buiten de minor om hebben we op een weekendtrip een jungletocht gedaan van twee dagen. Op de eerste dag zijn we bij olifanten geweest. Die olifanten leven in de jungle en wij mochten ze toen voeren, aanraken en wassen in de rivier. Dat was echt een hele gave ervaring. Het was ook echt een goed olifantenverblijf: ze lieten de olifanten echt naar hun toekomen en als ze niet kwamen, dan lieten ze de olifanten gewoon met rust. Ook gaven ze van tevoren duidelijk aan wat we wel en niet mochten doen.”

Wat heb je in je vrije tijd na de minor gedaan?

“We hebben in totaal vier weken vakantie gehad. Eén week daarvan zijn we naar de Cambodjaanse eilanden geweest als een soort mini-vakantie, wat heel erg leuk was. Met oud en nieuw hebben we ook een week vrij gehad, toen zijn we samen naar Thailand gegaan om daar oud en nieuw te vieren, wat ook heel bijzonder was. De laatste twee weken zijn we naar Vietnam gegaan en hebben we daar rondgetrokken. We zijn toen in Hanoi geëindigd, waarna we naar Ha Giang zijn gegaan om daar de Ha Giang Loop te doen: een driedaagse looptocht door de bergen aan de rand van Vietnam, tegen China aan.”

Heb je nog tips voor andere studenten die naar het buitenland zouden willen?

“Sowieso doen. Als je weet dat je wil gaan, moet je goed kijken naar wat je precies zou willen. Wil je binnen Europa blijven of daarbuiten, en hoeveel weken wil je weg? Als je dan gaat, heb dan ook niet té veel verwachtingen. Laat het allemaal op je afkomen, want het gaat sowieso niet zijn zoals je het van tevoren voorstelde.”

Deel je verhaal!

Elke twee weken delen we op vrijdag een inspirerend avontuur van een zogeheten Saxion Nomad: een Saxion-student die in het buitenland studeert of studeerde. 

Ben of ken jij ook zo'n student? Mail dan naar nieuws@saxion.nl en wie weet vind jij dat verhaal terug op de Saxion-kanalen!

Maya ter Steege

Maya ter Steege

Maya studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Studentredacteur. Ze houdt niet van stilzitten en heeft daarom altijd wel iets te doen, maar probeert toch ook de ruimte te nemen om te ontspannen. Ze maakt in haar vrije tijd daarom graag een wandeling of pakt eens in de zoveel tijd weer een oude creatieve hobby op.

 

 

Gerelateerde artikelen

ElisaNomads21.jpg Onderwijs

Elisa liep vanuit haar minor stage op een basisschool in Suriname: ‘Ik heb veel geleerd over mezelf’

08 juli 2022
BKPW9968.JPG Studentenleven

Saxion Nomads #6: Merlin maakte zichzelf trots in Suriname

11 september 2019
file.jpeg Studentenleven

Saxion Nomads #2: Buck zag het verschil tussen arm en rijk op de Filipijnen