Onderzoek

Onderzoek naar zorg op afstand bij ontwenning verslavende middelen

Max Nab Leestijd Minuten

Saxion gaat bijdragen aan onderzoek naar monitoring en interventie op afstand bij de ontwenning van verslavende middelen. Het project ‘Detox@Home’, waarin Radboudumc de leiding heeft, ontvangt hiervoor een NWO-subsidie. Het lectoraat Technology, Health & Care is medeaanvrager en heeft een belangrijke rol in het onderzoek. “Dit project draagt bij aan het maatschappelijke vraagstuk om meer zorg en ondersteuning in de eigen leefomgeving te organiseren.”

Voor mensen met een verslaving is ontwenning een belangrijke stap richting herstel. Nu nog verblijven zij tijdens de ontwenning vaak in een kliniek, terwijl dit ook goed in de eigen leefomgeving kan. Patiënten en zorgverleners waarderen deze ambulante vorm, onder meer omdat de patiënt en zijn sociale omgeving dan meer regie en autonomie ervaren. Toch komt het in de praktijk niet veel voor. Het vraagt om veel toewijding van de patiënt en vereist een goed sociaal vangnet. En het is dure zorg, omdat zorgverleners vaak op huisbezoek moeten.

“We werken vanaf de start samen met patiënten, professionals, bedrijfsleven en verzekeraars om technologie optimaal te laten aansluiten bij de behoeften van zowel patiënten als professionals en tegelijkertijd de technologische mogelijkheden optimaal te benutten.”

Marloes Postel, associate-lector Technology, Health & Care, over Detox@Home.

Slim gebruik maken van bestaande technologieën

Het idee van de initiatiefnemers van Detox@Home is om slim gebruik te maken van bestaande technologieën in de zorg, en op basis hiervan een digitaal platform te ontwikkelen en te testen in de praktijk. De patiënt kan het ontwenningsprogramma dan in de eigen leefomgeving volgen, terwijl zorgverleners het proces op afstand monitoren en waar nodig ondersteuning bieden. Het uiteindelijke doel is om via Detox@Home ambulante ontwenning voor meer patiënten toegankelijk te maken.

“Dit project draagt bij aan het maatschappelijke vraagstuk om meer zorg en ondersteuning in de eigen leefomgeving te organiseren”, vertelt Marloes Postel, associate-lector bij het lectoraat Technology, Health & Care. “We werken vanaf de start samen met patiënten, professionals, bedrijfsleven en verzekeraars om technologie optimaal te laten aansluiten bij de behoeften van zowel patiënten als professionals en tegelijkertijd de technologische mogelijkheden optimaal te benutten.”

Saxion leidt twee belangrijke onderdelen

Het project bestaat uit verschillende deelonderzoeken en heeft een looptijd van zes jaar. Bij twee belangrijke onderdelen heeft het lectoraat Technology, Health & Care de leiding: de verkennende analyse waarin de behoeften van gebruikers van Detox@Home, de technologische uitdagingen en de randvoorwaarden in kaart worden gebracht, en bij de evaluatie naar de implementatie van Detox@Home. Het project start in september 2023.

Dit project is onderdeel van het onderzoeksprogramma Zorg in eigen leefomgeving, waar de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) 12 miljoen euro voor vrijmaakt. Het moet een bijdrage leveren aan de gezondheid en zelfredzaamheid van burgers.

Over Detox@Home

  • Titel: Detox@Home: remote monitoring and intervention during detoxification from addictive substances
  • Lead: Radboudumc
  • Medeaanvragers: Saxion, Universiteit Twente
  • Cofinanciers: Nijmegen Institute for Scientist Practitioners in Addiction, Menzis Zorgverzekeraar N.V., Nedap N.V., Tactus addiction care, Iriszorg, Novadic-Kentron
  • Partners: Intact, Stichting Het Zwarte Gat, Mondriaan verslavingszorg
  • Bedrag: 1,8 miljoen euro
  • Looptijd: 6 jaar

Max Nab

Als redacteur vertelt Max graag sterke verhalen. Niet door te overdrijven, maar door te schrijven over mensen, gebeurtenissen of ideeën waar een zekere kracht van uitgaat. Vanuit het idee dat sterke verhalen ons compas vormen in een wereld die steeds complexer wordt. Buiten Saxion kun je hem tegenkomen op de tennisbaan, als hij een rondje maakt op zijn gravelbike of tafelend in de binnenstad van Enschede.

Gerelateerde artikelen

Jouw toekomst podotherapie.jpg Organisatie

Groen licht voor onderzoeken

14 september 2023
Beursstand Organisatie

Onderzoek uitvoeren op de Zwarte Cross: ‘We verzamelen steeds meer persoonlijke data, zijn we ons bewust van de gevolgen?’

30 juni 2023
richard-evering-met-smart-glasses.jpg Onderzoek

Van ziekenhuis tot hospice: samenwerking en technologie in de palliatieve zorg