Nieuws

Inge Hermann Onderzoek

Weeskinderen helpen in het buitenland: ‘Wie please je nou echt?’

Het lijkt steeds populairder te worden onder jongeren: vrijwilligerswerk in het buitenland. Maar wie help je daar nou eigenlijk echt mee? Inge Hermann, hoofddocent/onderzoeker Tourism Management en mede-auteur van een handleiding over het zogeheten voluntourism, mocht daar eind juli op de Australische radiozender ABC haar licht over laten schijnen. “Als een vrijwilliger denkt dat hij of zij goed doet, betekent dat niet automatisch dat het ook goed ís.”

Harry Futselaar International Water Technology Onderzoek

Gezuiverd rioolwater kan het grondwater aanvullen in de toekomst?

Wanneer het warm is denken we vooral aan verkoeling. Logisch natuurlijk. Maar wist je dat het vaak ook betekent dat het grondwater laag staat? En dat concentraties van microplastic en medicijnresten in dit water door de lage waterstand hoger zijn? Onderzoekers van het Saxion-lectoraat International Water Technology hebben hier nu een oplossing voor gevonden en denken dat gezuiverd rioolwater een prima aanvulling op het grondwater kan zijn.

Security_nieuwtje_2.png Onderzoek

Field lab ‘The Garden’ is een security dashboard tool rijker

Studenten van de opleiding Technische Bedrijfskunde en Security Management hebben in opdracht van Field lab ‘The Garden’ een security dashboard tool ontwikkeld.

Media Onderzoek

Drie hogescholen bundelen krachten onderzoek Verslavingsreclassering

Verslaving is een van de belangrijkste risicofactoren voor criminaliteit. Meer kennis over hoe verslaving een rol speelt bij delinquent gedrag en hoe de Verslavingsreclassering GGZ hierop inspeelt, levert een belangrijke bijdrage aan de vermindering van herhaling van strafbaar en ongewenst gedrag. De Hanzehogeschool Groningen, Hogeschool Saxion, de Hogeschool Utrecht en de Stichting Verslavingsreclassering GGZ (SVG) hebben de handen ineengeslagen om onderzoek en de aanpak van delinquent gedrag en verslaving naar een hoger niveau te tillen.

'Snuffeldrone' detecteert toxische gassen bij brand Onderzoek

Video: 'Snuffeldrone' detecteert toxische gassen bij brand

Saxion-lectoraat Advanced Forensic Technology heeft, in samenwerking met Brandweer Twente en Robor, een ‘snuffeldrone’ ontwikkeld. Het sensorpakket dat onder deze drone hangt kan twintig verschillende gevaarlijke stoffen meten. Hierdoor krijgt de brandweer sneller een beeld van het gevaar van de rookwolk.

Saxion-lectoraat Ambient Intelligence ontvangt PrimaVera-subsidie Onderzoek

Saxion-lectoraat Ambient Intelligence ontvangt PrimaVera-subsidie

Hoe voorspel je wanneer die ene machine in je fabriek gaat uitvallen? Hoe plan je zo precies mogelijk het onderhoud aan bruggen en viaducten? Niet te vroeg, niet te laat. Het sleutelwoord daarbij is data. Onlangs ontving het Saxion-lectoraat Ambient Intelligence een belangrijke subsidie om in een consortium van wetenschappers en bedrijven met het PrimaVera-project grote stappen te zetten. Lector Wouter Teeuw is daar bij betrokken: “In alle vakgebieden zal het steeds meer draaien om het verzamelen, analyseren en terugkoppelen van data.”

Portretfoto Marjolein den Ouden Onderzoek

Marjolein den Ouden geïnstalleerd als eerste practor-lector in Nederland

Ze mag zich als eerste in Nederland ‘practor-lector noemen: Marjolein den Ouden (32), werkzaam voor Saxion en het ROC van Twente. Vandaag werd ze geïnstalleerd in haar nieuwe rol. Als het gaat om onderzoek en onderwijs rond zorg, welzijn en technologie wil Marjolein vooral verbinden, vernieuwen en visualiseren: “Ik houd geen lectorale rede, maar lanceer met studenten en het bedrijf Aryzon een augmented reality-applicatie om mijn onderzoeksagenda te presenteren. Dat is een bewuste keuze. Bij augmented reality komen onze wereld en technologie samen.”

Kariene Woudt Onderzoek

Onderzoek TechYourFuture uitgelicht: Talentgerichte loopbaangesprekken met passie voor techniek

Dr. Kariene Mittendorff is associate lector Studieloopbaanbegeleiding bij hogeschool Saxion. Zij was projectleider van het onderzoeksproject in het vo getiteld ‘Talentgerichte loopbaangesprekken met passie voor techniek’. Inmiddels zet zij dit vo-onderzoek voort in het hbo onder de titel ‘Talentgerichte loopbaanbegeleiding en reflectie binnen technische hbo-opleidingen’.

Marco en Monique Onderzoek

Saxion-lectoraat bouwt aan kenniscentrum voor vrouwen in Jemen

Onlangs reisden Marco Strijks, William Sanchez en Willeke Slingerland naar Jordanië. Ze hadden een bijzondere missie: het ontmoeten van een delegatie vrouwen van de Youth Leadership Development Foundation (YLDF). Deze vrouwen ondernamen een risicovolle reis vanuit Jemen om de Saxion-medewerkers persoonlijk te spreken voor het project waarbij zij samen met onze hogeschool bouwen: het WARD Educational Center, een plek in Jemen waar jonge meisjes en vrouwen aan hun toekomst kunnen werken.

Michelle Fleermann Onderzoek

Video: Kunstmatig hart op een lab-on-a-chip

Saxion-medewerker Michelle Fleermann presenteerde de voortgang van het haar project “Heart-on-a-Chip“ tijdens het eerste internationale Organs-on-a-Chip conferentie, georganiseerd door het Lectoraat NanoBio.