Nieuws

‘We maken de waarde van reclasseren verder duidelijk met data van het CBS’ Onderzoek

‘We maken de waarde van reclasseren verder duidelijk met data van het CBS’

Het Saxion-lectoraat Waarde van Reclasseren is een van de eerste lectoraten in Nederland die een machtiging heeft om met de microdata van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) te werken. Doel is om met hulp van grote hoeveelheden data inzichtelijk te maken wat het werk van de reclassering de Nederlandse samenleving oplevert. Niet alleen aan financiële, maar vooral aan maatschappelijke waarde in de volle breedte, vertelt lector Attila Németh. “Met data-analyse in combinatie met kwalitatief onderzoek, krijgen we meer grip op wat de reclassering met haar werk bereikt in Nederland.”

Verpleegkunde studente.jpg Onderzoek

Saxion en partners ontwikkelen scholingsmodule en platform rondom delier

Saxion heeft samen met haar partners MST, ROC van Twente, Universiteit Twente, Livio en gemeente Enschede een digitale scholingsmodule en een digitaal platform ontwikkeld rondom delier, acuut optredende verwardheid. Op deze manier hopen zij de kennis bij professionals en naasten te vergroten.

Saxion-docenten brengen Basisboek Blockchain uit Onderzoek

Saxion-docenten brengen Basisboek Blockchain uit

Arthur Janse en Chhay Lin Lim: beiden werden deze Saxion-docenten gegrepen door de ongekende mogelijkheden die het fenomeen blockchain de wereld in toenemende mate gaat bieden. Ze sloegen de handen ineen en schreven het Basisboek Blockchain dat op 15 november aanstaande eerst in digitale vorm en begin december als hardcopy-exemplaar verschijnt. Chhay: “We hebben het boek geschreven dat we zelf hier in Nederland misten. Het was pionieren, maar we zitten al weer vol nieuwe plannen.”

Eliza Bottenberg Onderzoek

HiTex-project: ‘Je moet samenwerken om te kunnen innoveren’

T-shirts die jonge astmapatiëntjes helpen met ademen, wanden die inbrekers detecteren en vloerkleden die signaleren dat iemand op de grond ligt: de combinatie textiel en techniek kan levensreddende toepassingen opleveren. De komende vier jaar werken studenten, lectoraten en bedrijven samen aan dit soort oplossingen tijdens het HiTex-project van het Lectoraat Smart Functional Materials, waaraan onlangs een miljoen euro aan subsidie is toegekend.

Jan Mahy Onderzoek

‘50 jaar geleden keken we naar de maan, nu is het hoog tijd weer naar de aarde te kijken’

Vorige week presenteerde Saxion-lector Jan Mahy tijdens de European Week of Regions and Cities (EWRC) in Brussel de ambitieuze plannen van Saxion en een aantal samenwerkingspartners op het gebied van circulair textiel. De komende drie jaar gaat de Stichting TexPlus de circulaire economie rond textielstromen in onze regio een enorme boost geven.

Project Aardehuizen in Olst werk samen met Saxion lectoraat Duurzame Energievoorziening Onderzoek

Testen met een buurtbatterij om duurzaam opgewekte energie op te slaan

Hoe slaan we een teveel aan duurzaam opgewekte energie op in een woonwijk om later op de dag te gebruiken? Dat is de vraag waar studenten bij het project Aardehuizen in Olst mee aan de slag gaan voor het lectoraat Duurzame Energievoorziening. Ze testen met een buurtbatterij en de reeds in woningen aanwezige elektroboiler. De batterij slaat overdag het overschot aan energie op en sluist het door naar waar het nodig is.

SEFI prijs onderzoek 2019 Onderzoek

Saxion wint prijs beste onderzoek op conferentie toekomst techniekonderwijs

Saxion onderzoekers Stephan Corporaal, Sjoerd Peters, Milan Wolffgramm en Kristy McGovern hebben tijdens het internationaal congres SEFI in Budapest over de toekomst van techniekonderwijs de prijs voor het beste onderzoek in de wacht gesleept. Het onderzoek gaat over hoe je technische studenten voorbereidt op de nieuwe industriële revolutie.

Onderzoek

Praktijkgericht onderzoek voor diabetespatiënt

Waar diabetespatiënten vrij gemakkelijk hun bloedsuiker kunnen meten zijn er vooralsnog geen handzame methoden om direct insuline te meten. Twee lectoraten van Saxion werken samen met het bedrijfsleven om dit in de toekomst mogelijk te maken. "Wij kijken naar een praktijkvraag en zoeken daar een bestaande technologie bij," zegt lector Martin Bennink.

NOABER moet onderzoek naar biogasproductie in Oost-Nederland een boost geven Onderzoek

NOABER moet onderzoek naar biogasproductie in Oost-Nederland een boost geven

NOABER. Het woord klinkt ons in Oost-Nederland al vertrouwd in de oren, maar het is ook de verkorte benaming van het project Naar Oost-Nederlandse Agro Biogashus En ciRculairiteit. Saxion ontving subsidie om, met een aantal partners, onderzoek te doen naar nieuwe mogelijkheden en verdienmodellen om de productie van biogas te verhogen. De komende twee jaar zijn verschillende Saxion-lectoraten daar vanuit het corporate onderzoeksprogramma Smart Energy Transition intensief bij betrokken.

SaxCell onderzoek Smart Functional Materials Saxion Onderzoek

Kamerlid draagt zeewierpak met SaXcell op Prinsjesdag

ChristenUnie-kamerlid Carla Dik-Faber draagt tijdens Prinsjesdag een outfit waar de SaXcell in is verwerkt. Haar outfit bestaat uit een broek en een kimono, waarin ze deze vezel combineert met zeewier.