Nieuws

Drone Onderzoek

Saxion-lectoraat Mechatronica test autonome drones bij Space53

Gerjen ter Maat, onderzoeker bij het Saxion-lectoraat Mechatronica, werkt op de testsite van Space53 bij Vliegveld Twente aan autonome drones voor de hulpdiensten.

Saxion 2017 1.jpg Onderzoek

Saxion start eerste lectoraat Blockchain in Nederland

Vrijdag 1 februari gaat bij Saxion het lectoraat Blockchain van start, het eerste in Nederland. Lector Jan Veuger begint dan in zijn nieuwe functie waarin hij samen met drie academies vorm gaat geven aan onderzoek en onderwijs rond deze techniek. De multidisciplinaire combinatie van drie academies en een lectoraat is nieuw voor Saxion.

Jan Veuger Onderzoek

‘Blockchain gaat ons leven veiliger en eenvoudiger maken’

‘Blockchain is eigenlijk al overal om ons heen. We gebruiken de techniek in ons dagelijks leven, zonder dat we het beseffen,’ vertelt Jan Veuger. Op 1 februari start hij als lector Blockchain bij het nieuwe Saxion-lectoraat, dat samen met drie academies vorm gaat geven aan onderzoek en onderwijs rond deze techniek. De multidisciplinaire combinatie van drie academies en een lectoraat is nieuw voor Saxion.

Themamiddag Research Support Onderzoek

Saxion Research Services biedt een kijkje in de keuken bij onderzoeksondersteuning

‘Wat hier vanmiddag gebeurt is belangrijk. We trekken als hogescholen samen op bij het vormgeven van onderzoeksondersteuning en we laten jullie graag zien hoe we dat zelf bij Saxion tot nu toe organiseren,’ zo opende Frans Pol, directeur van de Saxion Research & Graduate School (SRGS) de Themamiddag Research Support die op 24 januari in Deventer plaatsvond.

Blockchain Onderzoek

Video: Blockchain & Health event

Donderdag 24 januari, tijdens de nationale eHealth Week, organiseerden wij samen met Novel-T en Zorginstituut Nederland (ZIN) een middag rondom het thema Blockchain & Health. Van blockchain wordt gezegd dat het de grootste technologische innovatie is sinds de komst van internet. Wat kan een nieuwe technologie als blockchain betekenen voor de zorg? En welke gevolgen heeft dit voor eerder gemaakte afspraken en uitgangspunten voor gegevensuitwisseling in de zorg? Check de video!

Rik Voerman Onderzoek

‘Het is onze maatschappelijke plicht veel meer uit recycling te halen’

Het zijn indrukwekkende cijfers: alleen al in Nederland wordt jaarlijks naar schatting 150 tot 225 ton aan afgedankte visnetten in zee gedumpt. Optisch lijken ze niet versleten, maar doordat de netten hun vorm verliezen, zijn ze niet meer geschikt voor de visserij. In de Noord-Europese wateren is het probleem nog veel groter. Saxion-studenten werkten binnen het Thermoplastisch Composieten Applicatiecentrum (TPAC) aan een oplossing voor dit vraagstuk. Alles draait daarbij om recycling.

Winnaar regiofinale FIRST® LEGO® League Stedendriehoek bekend Onderzoek

Winnaar regiofinale FIRST® LEGO® League Stedendriehoek bekend

Afgelopen zaterdag wonnen leerlingen van OBS De Wizard uit Deventer de regiofinale Stedendriehoek van de de FIRST® LEGO® League. Ruim 200 scholieren tussen de 9 en 14 jaar uit Deventer en omstreken gingen met elkaar de challenge aan bij Hogeschool Saxion in Deventer.

‘Get dummied’ wint derde finale Tech Your School Onderzoek

‘Get dummied’ wint derde finale Tech Your School

Donderdag 13 december vond de derde en laatste finale van Tech Your School plaats. Deze werd gewonnen door het team ‘Get dummied’ van het Bataafs Lyceum uit Hengelo. “We hebben een oplossing bedacht voor de grote hoeveelheid fietsen bij de ingang van de fietsenstalling.”

Saxion Deventer Onderzoek

Installatie Irene Visscher-Voerman als lector Innovatief en Effectief Onderwijs

Vandaag werd Irene Visscher-Voerman bij Saxion in Deventer geïnstalleerd als lector Innovatief en Effectief Onderwijs. Tijdens de themamiddag rond curriculumvernieuwing in het hbo sprak zij haar lectorale rede uit.

Jan-Willem-de-Graaf2a.jpg Onderzoek

‘Veel Smart Technology is helemaal niet zo smart - de stoommachine, die was pas smart’

‘Putting out the fire with gasoline, ken je die zin uit het nummer Cat People van David Bowie?’ Zo opent Jan Willem de Graaf ons gesprek. Op 6 december werd hij geïnstalleerd als lector Brain & Technology van het nieuwe en eerste lectoraat van de opleiding Toegepaste Psychologie (Academie Mens en Arbeid). ‘Alles dat we in deze wereld met Smart Technology op willen lossen, creëert nieuwe problemen en uitdagingen waar we weer mee aan de slag moeten. Dat is vrij vertaald de boodschap van Bowie,’ aldus Jan Willem.