Studenten in overleg

Dr. Margriet Braun is lector Social Work bij hogeschool Saxion

Het lectoraat Social Work zet zich in voor de kwaliteit van (samen)leven. Het lectoraat heeft een brede focus met drie programmalijnen. Centrale onderwerpen zijn methodisch handelen, de samenwerking met andere disciplines (zoals gezondheidszorg) en de opbrengsten van sociaal werk.

Met ons onderzoek willen we de positie en professionaliteit van de sociaal werker versterken. Het lectoraat Social Work wil pionieren in het sociaal domein door de nieuwste ontwikkelingen en inzichten samen te brengen om de praktijk van het sociaal domein te versterken. 

Programmalijnen:

  • Opvoeden en Opgroeien
  • Samenleven en Nabij zijn
  • Betekenis geven en Herstellen

  • Hoe Virtual Reality kan helpen bij conflictscheidingen: Bij complexe scheidingen ervaren de betrokken kinderen vaak langdurige negatieve gevolgen. Ze komen klem te zitten tussen hun ouders en krijgen te maken met allerlei sociaal-emotionele problemen. In het project Virtual Reality bij complexe scheiding, kijken we of VR kan helpen ouders te laten ervaren wat de gevolgen zijn voor hun kinderen. Het lectoraat doet onderzoek naar deze werkwijze met speciale aandacht voor het inzetten van VR op een methodische wijze.
  • Werkplaats Ondersteuning Thuiswonende Ouderen (WOTO): Samen met Twentse partijen uit welzijn, zorg, overheid en woningcorporaties werken we aan het opstellen en uitvoeren van projecten die bedoeld zijn om ouderen langer zelfstandig thuis of in ieder geval hun omgeving te kunnen laten wonen. We focussen daarbij op thema’s als wonen, ontmoeting, eigen regie en inrichting openbare ruimte. Waar mogelijk en gewenst kijken we daarbij ook naar wat technologie in dit verband kan betekenen.
  • Drop IN: Op steeds jongere leeftijd belanden (kwetsbare) jongeren in de criminaliteit. Het jongerenwerk heeft de maatschappelijk opdracht om jongeren te ondersteunen door onder andere te helpen voorkomen dat zij zich bezighouden met criminele activiteiten. Voor het project ‘Drop In’ doen wij in opdracht van Sociaal Werk Nederland, praktijkgericht onderzoek met als doel het verder versterken van jongerenwerk én het verhelderen van de rol van het jongerenwerk in criminaliteitspreventie. Dit doen onderzoekers vanuit het lectoraat samen met jongerenwerkers van Wijkracht en Avedan en andere stakeholders zoals politie, onderwijs en gemeenten. Wij hopen hiermee handelingsperspectieven van jongerenwerkers gericht op criminaliteitspreventie te onderbouwen en te versterken.

Onderstaande lijst is een selectie uit de publicaties van Margriet Braun.

  • Van Kampen, E. & Braun, B.M. (2016). Gezinnen in een opvoedcrisis in beeld. Sociaal Bestek, 77, 29-31.
  • Verbeek, I. Jacobs-Ooink, M. & Braun, B.M. (2015). Bachelorscan Social Work. De transformaties in het onderwijs. Enschede: Saxion.
  • Heessels, M., Braun, B.M., Kroes, J., Dankers, T., Roozendaal, K., Ouwekerk, A, Damoiseaux, D. & Van Biene, M. (2015). Eenzaam ben je niet alleen. Samen werken aan een nieuwe blik op eenzaamheid en sociaal isolement. Utrecht: Movisie. https://www.movisie.nl/publicaties/eenzaam-ben-je-niet-alleen
  • Braun, B.M. & Jaspers, R. (2015). We zijn allemaal de ogen en oren van de wijk. http://www.socialevraagstukken.nl/sociale-praktijk/we-zijn-allemaal-de-ogen-en-oren-van-de-wijk/
  • Heessels, M., Braun, B.M., Kroes, J., Dankers, T., Roozendaal, K., & Ouwekerk, A. (2015). Bespreekbaar maken van eenzaamheid vereist moed. http://www.socialevraagstukken.nl/sociale-praktijk/bespreekbaar-maken-van-eenzaamheid-vereist-moed/
  • Braun, B.M. (2014). Alert4You: een kind, opvallend gedrag en dan? Twee casestudies naar de betekenis van het programma Alert4You in Enschede voor een kind met opvallend gedrag in de kinderopvang. Factsheet. Enschede: Saxion.
  • Braun, B.M. & Schoenmaker, L. (2014). Alert4You: Samenwerken en samen zorgen? Een kwantitatieve studie naar de relatie tussen ouders en de mentor van hun kind in de kinderopvang. Factsheet. Enschede: Saxion.
  • Besselink, P., Braun, B.M., & Oosterkamp-Szwajcer, E.M. (2013). Ouders in armoede: veerkrachtig, strijdvaardig of terneergeslagen? Journal of Social Intervention, 22 (4), 24-42.
  • Braun, M. (2013). Het sleutelteam (Hengelo). In: F. Wester & M. van Biene (red.). Sturing in de Wmo-praktijk. Utrecht: Wmo-werkplaatsen / Movisie, p. 43-48.
  • Braun, M. & Holsbrink, G. (2012). Samenwerken met vrijwilligers. Hoe doe je dat (beter)? In: Wilken, J.P. & Dankers, T. red. (2012). Supportgericht werken in de Wmo. Utrecht: Wmo-werkplaatsen / Movisie, p.157-164