Onderzoek naar de groei en toepassing van mycelium in diverse producten en de verkoop van deze producten

Het startup bedrijf Mac. Ellen produceert producten van het materiaal mycelium. Mycelium is het vegetatieve deel van een schimmel, bestaande uit een netwerk van fijne witte filamenten. Mac. Ellen produceert op het moment urnen en akoestische panelen op basis van mycelium en hennep of zaagsel. Zowel een Smart Solutions projectgroep als een student van de minor Duurzame Chemie hebben aan een project gewerkt voor Mac. Ellen.

Smart solutionsgroep

De opdracht van de Smart solutionsgroep was om een product van mycelium te ontwerpen en te produceren. Zodat het bedrijf Mac. Ellen deze vervolgens kan verkopen.

Mycelium is een netwerk van schimmeldraden en groeit onder andere in rottende boomstammen. De schimmeldraden groeien zeer dicht om elkaar heen. Deze eigenschap zorgt ervoor dat je met mycelium elke mogelijke vorm kan creëren. Andere positieve eigenschappen van het materiaal zijn waterdichtheid, vuurbestendig, CO2 neutraal en de grote sterkte.

De mogelijkheden van het materiaal was de eerste focus. Dit is onderzocht door het doen van literatuuronderzoek, lab testen en marktonderzoek. Aan de hand van de resultaten uit deze onderzoeken is besloten om een vaas te creëren uit mycelium. Vervolgens is er een materiaalonderzoek gedaan naar de eigenschappen van de coatings.

Naast het ontwerpen van het product heeft de groep zich ook bezig gehouden met de marketing van het bedrijf. Een website en Instagram pagina zijn gecreëerd om het product te promoten. En er is een samenwerking opgezet met Donkergroep.

Het project eindigde met een symposium. Hier heeft de groep het prototype van de 3D geprinte vaas gepresenteerd.

WhatsApp Image 2021-01-04 at 08.24.08.jpeg WhatsApp Image 2021-01-06 at 13.33.44.jpeg

Minor Duurzame Chemie

Het doel van het onderzoek was om een mycelium maaltijd box te produceren. De maaltijd box moest voldoen aan de eisen van de opdrachtgever. De volgende deelvragen zijn geformuleerd:

  • Aan welke eisen moet de maaltijd box voldoen en hoe kan dit getest worden?
  • Welke additieven zijn er nodig om de kwaliteit te verbeteren?
  • Wat is de impact op het milieu van mycelium maaltijd box in tegenstelling tot EPS (Geëxpandeerd polystyreen)?

Mycelium is een veelzijdig product. Dit maakt het geschikt voor een hele reeks producten, die op dit moment nog van fossiele grondstoffen gemaakt worden. Uit het onderzoek is gebleken dat het mogelijk is om een doos te kunnen maken uit mycelium met hennep en een kunststofframe. In vergelijking met het materiaal EPS scoort het mycelium zonder kunststofframe beter op de metingen van de young’s modulus. Ook is uit het onderzoek gebleken dat mycelium, zonder kunststof frame, tijdens het productieproces mogelijk minder CO2 uit stoot dan EPS.

Om het materiaal mycelium te kunnen gebruiken voor een maaltijd box moeten er nog een aantal dingen onderzocht worden. Onder andere de isolerende werking en de structurele support zonder gebruik te maken van kunststoffen. Ook de reductie van CO2 uitstoot door het droogproces moet verder worden onderzocht.

Afbeelding1.jpg Afbeelding2.jpg

BETROKKEN STUDENTEN/ONDERWIJSVORMEN:

Eén Smart Solutions projectgroep, bestaande uit:

  • Lisa flúeck
  • Lilia Ivanova
  • Melvin Witter
  • Yvo Baatz
  • Céline Veening
  • Melvin Witter
  • Hidde Braaksma

Student Minor Duurzame Chemie:

  • Marianne Wessels

BETROKKEN PARTNERS/BEDRIJVEN:

Mac. Ellen te Deventer