Gekoppelde buurtwarmtenetten in samenwerking
Een consortium van Saxion, gemeenten, energiecoöperaties en buurtinitiatieven gaat de komende twee jaar aan de slag met onderzoek naar de voor- en nadelen van het koppelen van buurtwarmtenetten en de samenhang met mogelijkheden voor vormen van samenwerking tussen lokale partners. Het doel is om de kennis over mogelijke combinaties van schaalgrootte, technisch en organisatorisch ontwerp en samenwerkingsprocessen in te zetten om de aantrekkelijkheid van warmtenetten voor bewoners te vergroten, daar waar de randvoorwaarden positief zijn om ook maatschappelijke meerwaarde te bereiken.
De transitie naar duurzame warmte in de gebouwde omgeving is een belangrijk component in het terugbrengen van klimaatemissies tegen 2050. Hoewel warmtenetten voor bepaalde wijken als kostenefficiënt en duurzaam worden gezien, is momenteel de bereidheid om aan te sluiten laag.
Dit onderzoek richt zich op het innovatieve concept ‘gekoppelde buurtwarmtenetten’: een meer kleinschalige aanpak op buurtniveau, die buurtinitiatieven en energiecoöperaties kunnen inzetten om het aanbod beter af te stemmen op de vraag van bewoners, terwijl koppeling schaalvoordelen biedt.
Met casussen in zes gemeenten bouwen de consortiumleden aan inzichten ter ondersteuning van besluitvorming en samenwerking, zowel voor de specifieke cases als voor een bredere toepassing in Nederland. Saxion coördineert het project en trekt de kennisontwikkeling. De casuspartners bouwen kennis op in hun werk en zijn betrokken bij validatie.
Landelijke platformorganisatie EnergieSamen en Platform31 zorgen voor de inzet in de praktijkproducten. Een klankbordgroep met o.a. de platformpartners en Hanze Hogeschool richten zich op de relevantie en aansluiting bij actualiteit, en via Learning Community-bijeenkomsten hebben we tijdens het project actief interactie met een bredere groep gemeenten, energiecoöperaties, buurtinitiatieven en andere praktijkpartners. Tijdens het project zal er dus regelmatig kans zijn voor geïnteresseerden om mee te denken en kennis te maken met tussenproducten.
Samenwerken of vragen?
Neem contact met ons op.
dr. ir. Annemarije Kooijman
Betrokken onderzoekers




dr. ir. Richard van Leeuwen
Lector Sustainable Energy Systems
06 - 1089 2455 [email protected] Profiel


