Project Shift Hart met stift

SHIFT 2

Door de vergrijzing en het opschuiven van de pensioengerechtigde leeftijd neemt de vraag naar een langere en duurzamere inzetbaarheid van medewerkers toe. Fysieke en psychologische aspecten als leefstijl en chronische ziekten kunnen een duurzame inzetbaarheid van medewerkers belemmeren.

Preventief medisch onderzoek kan gezondheidsaspecten in kaart brengen met betrekking tot duurzame inzetbaarheid en indicatoren in relatie tot het werk vroegtijdig signaleren en waar mogelijk bij te kunnen sturen. De vele factoren die duurzame inzetbaarheid beïnvloeden maken een betrouwbare en voorspellende uitkomst echter nog niet aantoonbaar.

In het eerdere TFF-project SHIFT (Sustained Health and Innovative strategies For Technological interventions) is voor deze problemen een proof-of-concept ontwikkeld van een Decision Support Tool voor duurzame inzetbaarheid die werkt op basis van gefingeerde data uit een dataverzameling. Het project wordt verder uitgebreid in een onderzoek waarin de klinische validiteit van het model wordt onderzocht op basis van data uit de praktijk. Het doel van het onderzoek is om het voorspellingsmodel voor duurzame inzetbaar te valideren en evidence-based te maken.

Onderwerp

Health monitoring, Artificial Intelligence, Decision Support Systems.

Doelen

Uit eerder onderzoek is gebleken dat zelflerende systemen beter in staat zijn om terugkeer naar werk bij zieke werknemers te voorspellen dan een arts kan doen op basis van vragenlijsten. In SHIFT-2 zullen de belangrijkste parameters voor duurzame inzetbaarheid worden geïdentificeerd en geverifieerd, die als basis zullen dienen voor de doorontwikkeling van het Decision Support Tool uit SHIFT van technical readiness level (TRL) niveau 4-5 naar TRL 7.

Betrokkenen

  • Saxion Lectoraat Gezondheid en Bewegen
  • Saxion Lectoraat Ambient Intelligence
  • Immens Advies
  • HeartMath Benelux

Projectpagina

Shift 2: sustained health and innovative strategies for technological interventions

Looptijd

2018 - 2020

Financiering

Dit project is mede mogelijk gemaakt door TechForFuture.

Meer informatie