Miriam
Ervaring

Ervaring Miriam

Kun je iets vertellen over je professionele achtergrond?

Momenteel ben ik werkzaam als procesregisseur statushouders binnen de gemeente Ede. Ik ben samen met mijn team verantwoordelijk voor het hele inburgeringsproces gedurende drie daar. Ik werk nauw samen met verschillende ketenpartners, zoals: inkomen, WMO, taalschool, Sociaal wijkteam. Maar ook met ISK en de pré entree, entree. Daarnaast ben ik aangesloten bij de Community of Practise (CoP) van de Foodvalley waar Ede onder valt. De nieuwe inburgeringswet is een lerend stelsel, waar nog veel te ontdekken valt. De CoP wordt georganiseerd door Divosa. Ook ben ik betrokken bij het regioteam statushouders. Ik ben nauw betrokken met de nieuwe inburgeringswet die op 1 januari 2022 van kracht is gegaan. Mijn expertise zijn met name de jongeren die tussen wal en schip dreigen te raken. Ik kan er echt uren over vertellen.

Waarom heb je de keuze gemaakt om in deeltijd te studeren?

Ik heb zelf gemerkt, na het overlijden van mijn man, hoe fijn het is als iemand even de regie overpakt en zegt: "kom maar, ik help je wel”, als het even niet meer lukt. Dat wil ik ook kunnen betekenen voor anderen. Het voelt als een nieuw boek, geen hoofdstuk maar echt een nieuw boek. Na het overlijden, ben ik helemaal opnieuw begonnen. De keuze om in deeltijd te gaan studeren is dat er ook brood op de plank moest komen. Ik had immers een gezin met vier kinderen te onderhouden.

Hoeveel tijd kost het voor jou om in deeltijd te studeren?

Dat ligt ook aan de modulen. Soms was ik echt twintig uur per week kwijt. Maar op andere momenten kan het ook iets minder zijn. Maar het was best pittig af en toe. Ook voor mijn gezin.

Hoe combineer je studie bij Saxion met werk en privé? Wat zijn voor jou de grootste uitdagingen? En hoe los je die op?

Je moet echt even voor jezelf kiezen. Dus even geen sociale verplichtingen. Vooral tijdens het afstuderen heb ik mijzelf opgesloten en ben ik er helemaal voor gegaan. Als je echt iets wilt dan lukt het ook. Maar niet zonder de steun van je gezin. Mijn grootste uitdagingen was echt balans zoeken tussen privé, werk en school. Gelukkig heb ik een fijne man die thuis het gezin draaiende hield. Af en toe een dagje time out nemen, is ook fijn. En overleggen op mijn werk of ik daar ook een paar uur per week aan school kan besteden. Blijven communiceren. Af en toe schelden en mopperen. Ook wel eens een potje lekker gejankt maar wel mijn doel voor ogen houden en weer door.

Hoe pas jij jouw opleiding in de praktijk toe? Kun je daar concrete voorbeelden van geven?

De opleiding heeft mij heel veel gebracht. Ik pas veel toe in de praktijk, zowel juridisch als sociaal. Ik voer veel gesprekken met statushouders en daarin pas ik de gesprekstechnieken toe. Ook hebben wij wel eens te maken met agressie en soms ben ik een mediator (anders dan rechtspraak) en moet ik bemiddelen bij een conflict. Samenwerken met verschillende ketenpartners vraagt ook een specifieke gesprekstechniek. En natuurlijk de module over vreemdelingenbeleid pas ik dagelijks toe in mijn werk. Is mijn klant een asiel migrant of een gezinsmigrant en welke verblijfsvergunning heeft hij? Of de module werken met beleid en uitvoering. Aangezien de nieuwe inburgeringswet een nieuwe wet is, werk ik veel samen met beleid. Hoe pakt het beleid uit in de uitvoering? Is het uitvoerbaar of niet? Werken met specifieke doelgroepen pas ik ook dagelijks toe in de praktijk. We hebben echt te maken met cultuurverschillen. Hoe vinden we hierin de balans? En ook de jonge statushouders (AMV’ers). Het is echt teveel om op te noemen.

Het afstuderen heeft mij ook heel veel mooie dingen opgeleverd. Met name de functie die ik nu mag uitvoeren.

Miriam Dumoulin, diploma behaald in januari 2021, Sociaal juridische dienstverlening

Wat vind jij tot nu toe het leukste aan je studie en waarom?

Het leukste aan mijn studie vond ik echt het contact met medestudenten. We hadden een leuke groep meiden en we noemden onszelf ‘de bitches’. Helaas brak tijdens onze studie corona uit en hebben we veel les gehad online. We misten echt de onderlinge contacten: het sparren met elkaar, maar ook het af en toe lekker mopperen op de docenten. Iedereen doet hetzelfde en loopt tegen dezelfde problemen op. Maar ook het vieren van goede cijfers en de spanningen als de cijfers binnenkwamen. Mijn afstudeerperiode vond ik ook echt heel leuk. Ik heb allemaal nieuwe mensen ontmoet die ik heb mogen interviewen. Het afstuderen heeft mij ook heel veel mooie dingen opgeleverd. Met name de functie die ik nu mag uitvoeren.

Wat is (of was) voor jou de grootste uitdaging in je studie? En hoe heb je dat opgelost?

Tijd. Hoe verdeel ik mijn tijd tussen mijn gezin, werk en school. Dat heb ik opgelost door een mooi netwerk om mij heen te bouwen en dingen die niet zo belangrijk zijn, los te laten. Dan maar een minder schoon huis. Maar ook veel sporten en bewegen!

Hoe ervaar jij het om bij Saxion in deeltijd te studeren?

Het was een mooie tijd maar ik ben blij dat ik mijn diploma heb behaald.

Wat gaan we in de toekomst van je zien? Wat wil je graag bereiken of waar werk je naar toe?  

Ik heb het eigenlijk al bereikt. Ik heb altijd geroepen dat ik een procesregisseur wilde worden en dat is gelukt. Het ging ook echt heel snel. Nu wil ik verder. Mijn ambitie is teamleider worden van het inburgeringsteam of werken bij Divosa.

Heb je nog inspirerende tips voor anderen om de studie succesvol af te ronden?  

Volg je hart en houd je eigen doel voor ogen. Als je echt iets wilt dan gaat het je lukken!