Studie-inhoud

Tijdens je studie worden zoveel mogelijk levensechte praktijksituaties uit diverse werkvelden gebruikt waarin je houding, kennis en vaardigheden gecombineerd gaat toepassen.

Het eerste jaar

​De basis wordt gelegd

Tijdens het eerste jaar leer je de basis van verpleegkunde en maak je alvast kennis met (zorg)technologie. Vakken die je volgt zijn bijvoorbeeld geneeskunde, verpleegtechnische vaardigheden, communicatie, preventie en technologie. Per blok van vier weken staat er steeds een andere zorgvrager centraal en bij alle vakken worden de kennis en vaardigheden die je nodig hebt om zorg te verlenen voor deze zorgvrager behandeld. Je sluit een periode altijd af met verschillende toetsvormen.  In het eerste leerjaar zijn de opleidingen Verpleegkunde en Gezondheid & Technologie samengevoegd. Zo kun je beide opleidingen beter leren kennen en mag je, wanneer je dat graag wil, nog makkelijk wisselen van opleiding.

Praktijkervaring

In het eerste jaar ga je jezelf oriënteren binnen het vakgebied. Dat doe je onder andere door op bezoek te gaan bij verschillende zorgorganisaties, bedrijven, lezingen bij te wonen of een congres te bezoeken.

Studiebelasting

 • 55% Theorie
 • 35% Praktijk- en groepsopdrachten
 • 10% Studieloopbaanbegeleiding

Gezondheid & Technologie is opgebouwd rondom de thema’s:

 • Technologie
  Hier leer je alles over technologie in de zorg. Daarbij kan je bijvoorbeeld denken aan robots in de zorg, zorg op afstand of eHealth. Hoe werkt technologie, waar kan ik het vinden, hoe pas ik het toe en nog veel meer!
 • Verpleegkundige zorg
  Bij dit thema leer je integrale zorg op lichamelijk, psychisc en sociaal gebied te geven. Dit doe je samen met  zorgvragers en andere zorgverleners.
 • Professionalisering
  Hier staan je eigen ontwikkeling en je rol als verpleegkundige centraal. Ook werk je samen met medestudenten aan opdrachten
 • Gezondheid & preventie
  ​Hoe bevorder en ondersteun je de gezondheid bij mensen? Wat is ziek-zijn eigenlijk? Dat leer je hier!
 • Onderzoek & Innovatie​
  ​Hier ga je actief deelnemen aan (praktijkgericht) onderzoek en leer je het implementeren, leiden en begeleiden van technologische innovaties in de zorg.

 • Maatschappij & organisatie​
  ​​​Wat zijn maatschappelijke trends en hoe ga je daar mee om in de zorg? Hoe organiseer je de zorg eigenlijk en hoe let je op veiligheid en kwaliteit? Dat leer je bij Maatschappij & Organisatie.

 • Communicatie & Samenwerking
  ​​​In dit thema leer je hoe gaat samenwerken in de zorg en hoe communiceer je met zorgvragers en collega's.

Meer over de studieopbouw?

Wil je meer informatie over de inhoud, vakken en toetsen van deze opleiding binnen de verschillende jaren? Klik op de knop en bekijk deze opleiding in de Saxion Studiegids voor gedetailleerde informatie.

Open de Studiegids

Het tweede jaar

Aan de slag in de praktijk

Tijdens je tweede studiejaar ga je de praktijk in en loop je een half jaar stage. Tijdens je stage verdiep je je in de toepassing van zorgtechnologie. Daarnaast volg je theorie- en praktijkonderwijs binnen Saxion. Het andere half jaar vorm je met medestudenten een eigen zorgteam binnen een serious game. De uitdaging van jouw team: goede zorg beiden aan jouw cliënten en proberen het beste team te worden!  

Het derde en vierde jaar

Zorg & Innovatie, Smart Solutions en minor  

Nadat je aan het eind van studiejaar 2 de opleiding op gevorderd niveau hebt afgesloten, ga je in de laatste twee jaren aan de slag met het zogenaamde competente niveau. Dit is het niveau waarmee je de opleiding gaat afsluiten. Je werkt twee semesters aan Zorg & Innovatie in de Praktijk (ZIP), volgt het Smart Solution Semester en één semester besteed je aan je minor.

Tijdens Zorg & Innovatie in de Praktijk (ZIP) semester (jaar 3 en 4) werk je vier dagen in de praktijk, waar zorgverlening, onderwijs en innovaties worden geïntegreerd. Die praktijk is een zorgorganisatie, zoals een ziekenhuis, of een bedrijf in zorgtechnologie. De opdrachten die centraal staan sluiten aan bij de koppeling tussen praktijk, onderwijs en innovatie. Je leert hier in én met de praktijk. Een keer per twee weken kom je nog een dag terug op school. 

Bij Smart Solutions draait het om innovatie, creativiteit en samenwerken. Je werkt samen met studenten van verschillende opleidingen aan opdrachten van het bedrijfsleven en lectoraten. Het samenwerken tijdens dit semester is een setting die vergelijkbaar is met een échte werksituatie. De eindpresentatie vindt plaats tijdens een gaaf festival: het Smart Solutions Festival!

Een minor is een verplicht half jaar onderwijs naar keuze. Voorbeelden van specifieke minoren voor de zorg en innovatie zijn: Acute zorg, Technologie in beweging en Positieve psychologie en technologie. Het volgen van een minor levert je nieuwe inzichten op en je geeft hiermee een eigen kleur aan je studie.

Bloeddruk meter

Naast het verplegen van patiënten in het ziekenhuis, leer je hoe je problemen in de zorg kunt signaleren en hiervoor een technologische oplossing kunt inzetten.

Lees de ervaring Alle ervaringen

Diploma: Bachelor of Science (BSc)

Na afronding van de opleiding ben je gediplomeerd verpleegkundige. Op het diploma staat een aantekening dat je de studieroute Gezondheid & Technologie hebt gevolgd. Als je je diploma in ontvangst hebt genomen, kun je jezelf als verpleegkundige inschrijven in het BIG-register.