Hoge res header Ad F&C.jpeg

Ad Finance & Control

Achter de schermen zijn we druk bezig met het ontwikkelen van de tweejarige Associate degree Finance & Control (F&C) . Deze Ad is geaccrediteerd en start in september 2024! Word junior financial controller met de Ad F&C opleiding: praktijkgericht, teamwork in groepen en echte beroepservaring. Bekijk hier alvast wat je kunt verwachten van deze studie!

Wat ga je doen en waar ga je straks aan de slag?

De tweejarige Associate degree-opleiding Finance & Control (F&C) op niveau 5 biedt een uitgebreide voorbereiding op een carrière in de financiële sector. Na afronding van deze opleiding ben je bekwaam in:

  • Het voeren van de financiële administratie van een bedrijf.
  • Het opstellen of samenstellen van jaarrekeningen.
  • Het voorzien van het management van essentiële financiële en niet-financiële stuurinformatie voor de effectieve besturing en werking van organisaties, inclusief verantwoording.
  • Het mede voorbereiden van fiscale aangiftes en het zelfstandig verzorgen van eenvoudige aangiftes.
  • Het adequaat functioneren binnen een organisatie.

Beroepsproducten

Tijdens de opleiding werk je elk kwartiel aan twee tot drie beroepsproducten die direct relevant zijn voor je toekomstige werk. Voorbeelden hiervan zijn het opstellen van een ondernemingsplan, het creëren van een dashboard of het beheren van een boekhouding. Deze beroepsproducten omvatten zowel theoretische kennis als praktische vaardigheden, met ruime mogelijkheden voor praktijkoefening. Door aan deze projecten te werken, ontwikkel je een stevige financiële basis, expertise in data-analyse, kennis van diverse digitale systemen (zoals Excel en Power BI), inzicht in betekenisvol ondernemen en vaardigheden in risicoanalyse. Hoewel de projecten in groepsverband worden uitgevoerd, is de beoordeling altijd individueel.

Persoonlijke Professionele Ontwikkeling (PPO)

Naast vakinhoudelijke modules bevat de opleiding ook een leerlijn Persoonlijke Professionele Ontwikkeling (PPO). Hier krijg je de kans om de opleiding, je medestudenten en jezelf beter te leren kennen, onder begeleiding van een studiecoach. Met deze coach bespreek je ook je studievoortgang en eventuele keuzes in je studietraject.

De opleiding kenmerkt zich door meer contacturen dan de bachelorvariant, waardoor je een deel van je huiswerk op school kunt doen en direct vragen kunt stellen aan docenten. In beide studiejaren van de Ad is er een praktijkcomponent: in het eerste jaar één dag per week gedurende de tweede helft van het jaar, en in het tweede jaar drie dagen per week in het tweede semester. Dit stelt je in staat je kennis en vaardigheden in de praktijk toe te passen.

Van Ad naar bachelor

Na het behalen van je Ad-diploma biedt de opleiding de mogelijkheid om binnen 2,5 jaar een bachelordiploma in Finance & Control of Accountancy te behalen. De bacheloropleiding Finance & Control is zowel in voltijd als in deeltijd te volgen.

Welk beroep kun je kiezen met een Ad Finance & Control opleiding?

  • junior financial controller;
  • junior assistent accountant;
  • junior assistent controller;
  • financieel medewerker;
  • medewerker administratiekantoor en
  • junior businessanalist
Header AD Finance & Control.jpg

Toelatingseisen

Je beschikt over een havo- of vwo-diploma met gewenst profiel en je toont aan dat je eindexamen hebt gedaan voor de hieronder genoemde vakken:

Havo en vwo

Toelaatbaar

Natuur en Techniek (NT)

Natuur en Gezondheid (NG)

Economie en Maatschappij (EM)

Cultuur en Maatschappij (CM)

havo

ja

ja, met economie of m&o of be

ja

ja, met economie of m&o of be en wiskunde A of wiskunde B

vwo

ja

ja

ja

ja

 

Heb je een havo- of vwo-diploma met een profiel dat tot 1 augustus 2007 op het voortgezet onderwijs werd aangeboden, dan heb je een oud profiel. Je kan onder meer zien dat je een oud profiel hebt als er sprake is van deelvakken, bijvoorbeeld Economie 1 of Economie 2 en Wiskunde A1 en Wiskunde A2.

Met een oud havo- of vwo-profiel heb je geen recht meer op rechtstreekse toelating. Het diploma wordt afhankelijk van de keuze van je opleiding getoetst en vergeleken met de huidige havo- of vwo-profieleisen en -vakken. Het kan dus zijn dat je profiel nog niet voldoet aan deze toelatingseisen en je dus 'deficiënt’ bent (ontoereikend) voor de gekozen opleiding. Wil je toch toegelaten worden, dan moet je een deficiëntietoets afleggen. Deze toets moet je met voldoende resultaat afsluiten om te kunnen worden ingeschreven.

Heb je bovenstaande vakken niet gevolgd? Dan moet je vóór aanvang van de opleiding deelnemen aan het deficiëntieonderzoek van Saxion en moet je voor de hieronder vermelde toetsen een voldoende resultaat behalen om alsnog toegelaten te worden:

  • toets Economie
  • toets Wiskunde A of toets Wiskunde B 

NB voor de vakken Bedrijfseconomie (be) en Management&Organisatie (m&o) worden geen deficiëntieonderzoeken aangeboden.

Bij Saxion zijn alle studenten met een erkend mbo-niveau 4 diploma welkom. Dit betekent dat de opleiding en het daaraan gekoppelde diploma erkend moeten zijn door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Beschik je over een ander Nederlands diploma dan hierboven beschreven? Dat kan! Je beschikt dan over een in Nederland afgegeven diploma van een vooropleiding waarvan is vastgesteld dat dit diploma tenminste gelijkwaardig is aan een vwo-, havo- of mbo-diploma (niveau 4). Een tweede optie is dat je beschikt over een in Nederland afgegeven getuigschrift van het propedeutisch of afsluitend examen van een opleiding in het hoger onderwijs (hbo of universiteit). Zie ook 'Wegwerken deficiënties bij een ander diploma'.

Buitenlands diploma? Bij Saxion ben je toelaatbaar als je beschikt over een niet in Nederland afgegeven diploma waarvan is vastgesteld dat dit diploma tenminste gelijkwaardig is aan het hierboven bedoelde vwo-, havo- of mbo-diploma.

Je bent toelaatbaar als je daarnaast beschikt over een van de onderstaande diploma’s of certificaten, waarmee je aantoont dat je de Nederlandse taal op voldoende niveau beheerst:

  • Diploma Staatsexamen programma II; deelname via DUO.
  • Certificaat Profiel Educatief Startbekwaam (voorheen Profiel Taalvaardigheid Hoger Onderwijs (PTHO).
  • Certificaat Profiel Educatief Professioneel (voorheen Profiel Academische Taalvaardigheid (PAT); deelname via het CNaVT.

Ben je toelaatbaar op grond van een ander Nederlands diploma, dan is het wel van belang dat je je realiseert dat de profieleisen van toepassing zijn. Voldoe je niet aan deze eisen, dan moet je vóórdat de opleiding begint, deelnemen aan het deficiëntieonderzoek en voor de volgende toetsen een voldoende resultaat behalen:

  • toets Economie en
  • toets Wiskunde A of toets Wiskunde B 

Als je niet aan een van de bovenstaande eisen voldoet, kun je, wanneer je uiterlijk op 30 september van dat jaar 21 jaar of ouder bent, vóór het begin van de opleiding deelnemen aan het '21+ onderzoek'. Je bent toelaatbaar tot de opleiding als je de volgende onderdelen van het 21+ onderzoek met voldoende resultaat hebt behaald:

  • Onderdeel Nederlands.
  • Capaciteitenonderzoek.
  • Toets Economie en 
  • Toets Wiskunde A of toets Wiskunde B 

De inhoudelijke eisen voor het deficiëntieonderzoek en het 21+ onderzoek, lees je op de pagina over toelating. Na je aanmelding voor de opleiding, krijg je hier meer informatie over gemaild, samen met een deelnameformulier voor het door jou af te leggen deficiëntie- en/of 21+ onderzoek.

Meer informatie?

Nieuwsgierig geworden? We houden je graag op de hoogte!  Deze opleiding start in Enschede vanaf september 2024. Hieronder vind je een interesseformulier waar je je gegevens kunt achterlaten. Wij houden je dan op de hoogte van de ontwikkelingen van de opleiding. Houd dit dus in de gaten! Tip: bekijk de open dagen om te zien welke oriëntatiemogelijkheden er zijn voor deze opleiding.