Winnaars RED Engineers Challenge

Jaarlijks organiseren Hogeschool Saxion en de Universiteit Twente, in samenwerking met Twente Branding, de RED Engineers Challenge. Het is een uitvinders- en ontwerpwedstrijd, waarbij kinderen uit de bovenbouw van de bassischool worden uitgedaagd om een oplossing te bedenken op een actueel vraagstuk uit het bedrijfsleven. Om de challenge nóg realistischer en spannender te maken voor de RED Engineers (in de dop), wordt er ieder jaar een bedrijf of organisatie bereid gevonden om de ‘Challenger’ van deze tech-kids te zijn.

Over de RED Engineers Challenge

Saxion, Universiteit Twente en Twente Branding, organiseren in samenwerking met een aantal partners, deze challenge. Jaarlijks vindt deze plaats tussen februari en juni en wordt afgesloten met een zinderende finale.  Zo’n twee weken voor deze finaledag wordt per klas één team uitgekozen door een jury van hightech-studenten van Hogeschool Saxion en Universiteit Twente, die daarvoor graag langskomen op de deelnemende scholen. Elk geselecteerd team gaat door naar de finaledag. Kortom: alle deelnemende scholen kunnen met de hele klas aan de slag met de uitdagende opdracht, in verschillende teams. Echter, per klas wordt uiteindelijk slechts één team afgevaardigd tijdens de finaledag. Tijdens deze finale presenteren de teams hun ontwerp aan een professionele jury en worden diverse prijzen uitgereikt. Moge het beste team winnen!

Het idee achter de challenge is het enthousiasmeren en interesseren van kinderen voor techniek.

Natuurlijk kan één event hier niet voor zorgen. Wel kan het, samen met de inzet van de onderwijsinstellingen, bedrijfsleven en overheid, op de lange termijn bijdragen aan de kijk van jongeren op techniek, de maatschappelijke betekenis daarvan en de studiekeuze. Met dit initiatief willen de samenwerkende partijen kinderen van Twentse basisscholen enthousiasmeren voor een techniekstudie in de toekomst bij Saxion of de Universiteit Twente. 

Jaarlijks nemen een aantal scholen uit de regio deel aan de RED Engineers Challenge. De klas van de deelnemende scholen wordt verdeeld in teams. Elk team zal een idee uitwerken en het team met de ‘beste’ oplossing van de klas zal dit idee presenteren aan een jury op de finaledag .

Onder de noemer ‘Water en het klimaat’ daagt Waterschap Vechtstromen alle uitvindertjes, ontwerpers en techkids op de 250 basisscholen in Twente uit om creatieve oplossingen te bedenken voor de toenemende waterproblemen in de wereld door klimaatverandering: extreme hoosbuien, overstromingen, maar ook meer perioden van droogte zoals we die afgelopen zomer hadden in Nederland. Het waterschap kan deze problemen niet alleen oplossen. Bedrijven, boeren, gemeenten, burgers, leraren en kinderen zullen moeten helpen. Allemaal zijn ze op zoek naar nieuwe oplossingen en slimme innovaties om de waterproblemen op te lossen. En niet alleen in Nederland; dit speelt over de hele wereld. Water en klimaatverandering is niet voor niks een belangrijk onderdeel van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. 

Contact

Bekijk de website van de RED Engineers Challenge. Voor meer informatie over de RED Engineers Challenge kun je altijd contact met ons opnemen via:

Arjan van Basten.jpg

Arjan van Basten, drs. ir.

Projectleider

088 - 019 1936