Enschede Broncos, vriendenclub met American Football als hobby
American Football. De gedachten bij de sport gaan vaak uit naar vierkante kerels. Spierbundels die de ene na de andere tegenstander omver beuken. Hoe ver kun je ernaast zitten; American Football is juist een heel tactisch spel. Een sport waarin het teamgevoel de boventoon voert. Met inderdaad vierkante kerels, maar ook met ranke mannen en zelfs vrouwen. “American Football is een soort schaken, maar dan met echte mensen”, omschrijft Enschede Broncos-voorzitter Camillio Delfgaauw zijn sport.
”Wat mij aanspreekt is dat American Football echt een teamsport is”, trapt Rick Elschot af. De Saxion-student is bezig aan zijn tweede jaar bij de Broncos. Vorig seizoen sloot hij zich aan bij de Enschedese American Footballclub. “Ik heb ook gevoetbald, maar bij deze sport word je veel meer uitgedaagd. Er zit echt adrenaline in. Tijdens het voetballen heb je momenten waarop je niet in het spel voorkomt. Bij American Football is dat niet denkbaar. Het is een heel tactisch spel. Tijdens iedere play (een spelmoment, red.) is iedere speler op het veld in beweging en moet je honderd procent geven.”

Om American Football echt te ervaren train ik een avond mee met de Broncos. Uit een zeecontainer worden shoulderpads tevoorschijn gehaald. Een pantser waardoor mijn schouders twee keer zo breed lijken. De constructie oogt zwaar, maar eenmaal aangetrokken merk je amper dat je iets op de schouders hebt. Een shirt en een helm maken de uitrusting compleet. In een keer voel ik me een ware American Football-speler, de quarter back uit de Amerikaanse high school movies.
Gemêleerd gezelschap
Eenmaal op het veld valt vooral de diversiteit in de tijdelijke teamgenoten op. Er lopen een paar zwaarlijvige types tussen, maar ook jongens met een normaal postuur. Er is een Duits meisje en er sluiten ook twee internationale studentes uit Turkije aan. Ze ogen smal en sierlijk. Hun postuur wijkt 360 graden af van het algemene beeld dat ik van American Football-spelers heb. “Voor bijna iedere positie op het veld heb je een ander type speler nodig”, legt Elschot de diversiteit uit. “In de offensive line kom je soms wat grotere jongens tegen. Maar een running back is vaak een veel kleiner type, terwijl het voor een wide receiver (gespecialiseerd in het vangen van de bal, red.) soms handig is als het een lang iemand is, of juist een kleiner iemand.”

Het zorgt ervoor dat er deze woensdagavond een gemêleerd gezelschap op het veld staat. Er wordt met veel positieve energie getraind. De aanwijzingen van head coach Dennis van Beek, een indrukwekkende verschijning met grote baard en zware stem, worden zonder mitsen en maren geaccepteerd. Een aantal meer ervaren spelers neemt een coachende rol op zich, op het moment dat de head coach zich bezighoudt met een andere groep. Er heerst een natuurlijke hiërarchie, waarin iedereen zich voor elkaar openstelt en tips van elkaar accepteert. “Dat is tekenend voor de Broncos”, zegt Elschot. “Het is een heel warme vereniging. Je ziet het wanneer oud-spelers langskomen. Zij gaan direct langs de lijn staan om te coachen, om op een positieve manier aanwijzingen te geven. Iedereen probeert elkaar hier beter te maken en te helpen.”
Leden gezocht!
Maar hoe mooi en warm Enschede Broncos ook is als vereniging, toch heeft de club moeite om spelers te vinden. Het totaal aantal leden van de vereniging ligt momenteel onder de twintig. Mede daarom werd besloten dit seizoen niet mee te doen aan de competitie. “We hebben genoeg spelers om een team samen te stellen, maar we hebben veel te weinig ervaren spelers”, legt Elschot uit. “Het is een te groot risico om dan de competitie in te gaan”, vult Van Beek aan. “Niet omdat de spelers tactisch nog niet zover zijn – in een paar weken kunnen ze het playbook uit het hoofd leren - maar wel vanwege de kans op blessures. Bovendien zouden we een jaar lang weinig wedstrijden winnen. Dat komt het spelplezier niet ten goede.”

Het seizoen van de Broncos staat dit jaar daarom in het teken van het opbouwen van een nieuw team, waarmee volgend seizoen competitie kan worden gespeeld. De club probeert nieuwe spelers enthousiast te maken voor het American Football. De laatste jaren kwam de aanwas vooral vanuit het studentenleven. De Broncos mikken daar ook nu weer op. “We lopen daarom veel op de UT en Saxion”, zegt Delfgaauw. “Daar lopen veel mensen die een fysiek spel leuk vinden. Vooral onder buitenlandse studenten is American Football populair, maar we hopen ook Nederlandse studenten binnen te halen. Eigenlijk zoeken we iedereen die maar lid wil worden.” De toekomstige leden kunnen rekenen op een warm welkom. Omdat de Broncos een kleine vereniging is, zijn de spelers hecht met elkaar. Elschot: “We kijken samen naar de play-offs van de NFL (de Amerikaanse competitie), barbecueën samen of gaan samen op stap. De club voelt als een vriendengroep, met American Football als gezamenlijke hobby.”
Vangbal?
En de sport zelf? Voor een geoefende hardloper als de reporter ter plaatse is deze technische trainingssessie conditioneel prima vol te houden. Er worden eenvoudige looppatronen geoefend, waarna een door de quarter back gegooide bal gevangen moet worden. Dat laatste blijkt wat meer voeten in de aarde te hebben. Want tja, de bal is niet rond, maar ovaal. En dat maakt het toch een stuk lastiger om ’m uit de lucht te graaien. Na een paar tips van de head coach lukt het toch om het leer een paar keer te vangen. Een gelukzalig moment! Wat tijdens deze training verder opvalt, is het gemoedelijke karakter van de sport. Er worden high fives en complimenten uitgedeeld na een geslaagde actie of gevangen bal. Een agressieve sport dat American Football? Nee, absoluut niet. Al vraagt Elschot bij het verlaten van de training wel of ik nog getackeld wil worden. Eh nee, dat aanbod sla ik toch maar even af…