Hefsysteem van havis Thijs Volk
Organisatie

Havist ontwikkelt til- en kantelhulp voor deurenfabrikant

Leestijd Minuten

‘Hoe kunnen fysieke klachten van medewerkers van een deurenfabrikant worden verminderd?’ Met deze vraag is 5-havist Thijs Volk van het Bonhoeffer College uit Enschede aan de slag gegaan als onderdeel van de Meesterproef.

Deuren worden tijdens glasmontage op de afdeling van de deurenfabrikant een aantal keer manueel overgetild en 180° gekanteld. De deuren hebben gemiddeld een massa tussen de 60 en 80 kilogram, met uitschieters van (ruim) boven de 100 kilogram. Dit kantelen is erg belastend voor medewerkers en levert fysieke klachten op, met als resultaat dat zij regelmatig bij de fysiotherapeut terecht komen. Het zou veel beter zijn om voor de oorzaak van deze klachten een permanente oplossing te bedenken. Veel bestaande tilhulpen zijn te groot, waardoor deze niet in de werkruimte passen en dus toegepast kunnen worden. 

Het idee van Thijs: een til- en kantelhulp

Na grondig onderzoek heeft Thijs een speciale til- en kantelhulp ontworpen met het 3D tekenprogramma Solid Works. In het ontwerp van Thijs wordt de deur door het kantelsysteem aan de zijkant geklemd, gaat vervolgens de tafel omlaag, wordt de deur in de klemmen gekanteld, waarna tenslotte de tafel weer omhoog wordt geheven.

Het hefsysteem is een combinatie van een railsysteem, waar een grote klem aan hangt, die omhoog en omlaag kan door een schaarsysteem. Hiermee kan de deur worden verplaatst van stapel tot werkbank en weer terug op een nieuwe stapel.

“Door de Meesterproef heb ik veel ervaring op kunnen doen met het 3D tekenprogramma SolidWorks, iets dat tijdens mijn vervolgopleiding zeker van pas gaat komen.”, aldus Thijs. “Maar het mooiste van mijn meesterproef is toch wel dat de til- en kantelhulp, die ik heb ontworpen, wordt toegepast op meerdere plaatsen in de betreffende deurenfabriek en dat hiermee dus fysieke klachten worden gereduceerd.”

Over de Meesterproef

Tijdens de meesterproef gaan leerlingen van Technasia uit de regio aan de slag met een technische opdracht vanuit het werkveld. Ze zijn op een  praktische en creatieve manier bezig met techniek en technologie. De meesterproef is de afsluiting van het vak Onderzoek & Ontwerp en duurt een halfjaar. Na dit halfjaar presenteren de leerlingen de resultaten van hun onderzoek aan Saxion en de betrokken bedrijven. De leerling kan laten zien wat hij of zij kan en er wordt een mooie brug geslagen naar de technische opleidingen van het hoger beroepsonderwijs. 

Gerelateerde artikelen

FIRST® LEGO® League Enschede 2022: een terugblik Organisatie

FIRST® LEGO® League Enschede 2022: een terugblik

21 maart 2022
Saxion Pre Programma basischool Organisatie

Nog veel meer te ontdekken voor leerlingen basisschool Veldzijde in Losser; ‘Groene en duurzame schoolomgeving’

26 mei 2021
FIRST® LEGO® League Persbericht

Finale FIRST® LEGO® League bij Saxion in Enschede