Minister haalt bsa-norm omlaag naar 40 studiepunten in het eerste jaar
Het aantal studiepunten dat eerstejaars moeten halen om hun studie te mogen vervolgen, gaat omlaag. Tenminste, als het aan minister Van Engelshoven ligt. Zij wil dat hogescholen en universiteiten maximaal 40 studiepunten mogen eisen van hun studenten.
"Ik vind de druk die op studenten wordt gelegd te hoog", zegt de minister tegen de NOS. "We moeten echt voorkomen dat studenten onnodig struikelen." Volgens Van Engelshoven moet de eis ervoor zorgen dat de psychische druk op studenten omlaag gaat. “Een bindend studie advies van maximaal 40 studiepunten geeft studenten lucht, en de opleiding houdt de mogelijkheid om studenten die echt een verkeerde keuze hebben gemaakt naar een betere plek te helpen. Wie twee derde van zijn eerste jaar haalt kan nooit op de verkeerde plek zitten of kansloos zijn’’, aldus de minister.
Waarom het BSA?
Het bindend studieadvies (bsa) is ooit in leven geroepen als maatstaf om te kijken of de student wel de juiste keuze heeft gemaakt. Indien dit niet het geval is, kan de opleiding door het bsa ingrijpen. De minister constateert echter dat hogescholen en universiteiten de maatregel gebruiken om te voorkomen dat studenten studievertraging oplopen en zo het opleidingsrendement omlaag halen. “Ik wil niet dat het systeem zo uitpakt en daarom grijp ik in’’, aldus de minister.
De wetswijziging is vanaf 2020 van kracht, maar de minister roept instellingen op om de norm zo snel mogelijk te verlagen.