Fatma: 'Digitale detox is een manier van zelfzorg'
Corporate

'Social media bindt, boeit en inspireert, maar we moeten er niet in doorslaan'

Fatma: 'Digitale detox is een manier van zelfzorg'
Fatma Yilmaz Leestijd Minuten

Samen met de leden van Studievereniging Mens en Maatschappij (SAMM) ging ik het offline experiment van één week aan. Na vier dagen ben ik afgehaakt. Waarom? En hoe is het mij bevallen? Daar ga ik je meer over vertellen.

De confrontatie

Sinds de schermtijd-registratie-app op de iPhone is geïntroduceerd, ben ik geconfronteerd met hoeveel tijd ik doorbreng op mijn telefoon. Bijna een derde deel van mijn dag zit ik op mijn scherm te staren. Dit heeft mij heel erg aan het denken gezet. Wat zorgt ervoor dat ik elke keer weer mijn telefoon grijp? Daar wilde ik graag achter zien te komen door deel te nemen aan dit experiment. 

‘Het was de beste keuze uit mijn leven’ 

Paar dagen voor de startbijeenkomst had ik met mijn vriendinnen over mijn deelname aan het digitale detox experiment. Ik vertelde ze dat ik was geconfronteerd met mijn smartphone gebruik en hier verandering in wilde brengen. Eén van mijn vriendinnen heeft vorig jaar de keuze gemaakt om van social media afstand te nemen. Nu ze minder op haar telefoon kijkt, zit ze lekkerder in haar vel. ‘’Het was de beste keuze uit mijn leven’’. Ik hoopte dat ik na mijn detox ervaring net zo enthousiast was als haar. 

Online op werk en thuis aan de detox

Ik merkte dat ik de dagen ervoor vooral mentaal bezig was met de voorbereidingen. Wat mag ik wel en wat niet? Waar ligt de grens? Waarmee moet ik mijn tijd vullen? Techniekfilosoof Hans Schnitzler adviseerde om zo radicaal mogelijk te detoxen voor een rijkere ervaring. Dat wilde ik heel graag, maar voor mij was dat onmogelijk omdat ik voor mijn werk bezig houd met social media. Helemaal afstand nemen kon ik dus helaas niet. Ik had mijzelf uiteindelijk voorgenomen om na het werk veel fysieke handelingen te verrichten, zoals wandelen, schrijven, yoga, lezen en creatief bezig zijn. Om het 'radicale' er wel een beetje in te houden had ik besloten niet te gaan Netflixen. 
De avond voor het experiment had ik alle applicaties van mijn telefoon verwijderd zodat ik niet werd verleid om erop te kijken. Whatsapp heb ik niet verwijderd omdat ik niet het risico wilde lopen om de bijlagen te verliezen. Alle pushmeldingen heb ik uitgeschakeld en de app naar het allerlaatste scherm gesleept. Ook kon ik geen afstand nemen van Spotify. Dat ging mij te ver. Ik liet mijn familie en vrienden weten dat ze mij konden mailen, bellen of sms'en. Óf ouderwets met de postduif een brief versturen ;-).

Multitasking

Ik vond de digitale detox erg pittig. Ik merkte dat ik niet het ‘wat mis ik?’ gevoel had (zoals ik het eigenlijk wél had verwacht), maar meer ‘wat moet ik nu doen?’. Na de eerste twee dagen onder andere te hebben gelezen, raakte ik verveeld. En dat is precies mijn probleem: ik raak snel verveeld en afgeleid. Ik ben altijd aan het multitasken: Netflixen én op social media scrollen (met als gevolg dat ik continu moet terugspoelen omdat ik een spannend stuk uit de film heb gemist). Of tijdens het lezen foto’s maak om vervolgens de boodschap op Instagram te delen. Hierdoor raak ik overprikkeld. Maar het lijkt erop dat dát mijn verslaving is. Mijn uitdaging is om mij op één activiteit te focussen. Uiteindelijk had ik ook toegegeven aan mijn Netflix verslaving. Ik merkte dat dat de detox makkelijker maakte. 
Verder voelde ik mij een beetje ontkoppeld van mijn familie en vrienden. Ik miste de gesprekken met mijn vriendinnen op Whatsapp, waardoor ik sterk de behoefte kreeg aan persoonlijk contact. Aan mijn kat had ik helaas niks. Daarom had ik besloten mijn vriendinnen te bellen, wat eigenlijk veel prettiger was dan praten via Whatsapp of Facetime. Ik was goed gefocust en de gesprekken voelden veel rijker aan.

Inspiratie missen en boodschap niet kunnen delen

De social media detox, afgezien van Whatsapp, ging mij eigenlijk makkelijker af dan gedacht. Het enige dat ik moeilijk vond is dat ik mijn inspiratie er niet uit kon halen en mijn boodschap niet kon delen. Tijdens werk zag ik per ongeluk dat ik berichten had ontvangen. En omdat ik al sterk de behoefte had aan persoonlijk contact, raakte ik nieuwsgierig waar ik weer onrustig van werd. Toen had ik besloten mijn berichten te checken. 
Ik vond het vooral moeilijk om afstand van mijn telefoon te nemen omdat je tegenwoordig heel snel van alles kan regelen. Weet je iets niet? Google. Rekening betalen? ING app. Trein pakken? NS app. Muziek luisteren? Spotify. Shoppen? Zalando. 

Bewuster omgaan met technologie

Door het experiment ben ik erachter gekomen dat ik mij snel kan verliezen in mijn telefoon en dat ik het moeilijk vind om op één activiteit te focussen. Zo’n digitale detox zou ik niet weer overwegen, omdat ik het prettig vind om snel iets op mijn telefoon te regelen. Verder vind ik dat social media bindt, boeit en inspireert. Zo heb ik twee van mijn beste vriendinnen op Instagram leren kennen. Ik vind wel dat we er niet in moeten doorslaan. We moeten bewuster met technologie omgaan, zonder dat we ons brein ermee (over)belasten. Mijn voornemen voor het nieuwe jaar is om in ieder geval meer smartphone-vrije momenten in te lassen. Misschien ruil ik óóit mijn iPhone in voor een oude Nokia, maar nu in ieder geval nog niet. 

Fatma: 'Digitale detox is een manier van zelfzorg'

Fatma Yilmaz

Fatma Yilmaz is drie jaar geleden gestopt met de opleiding International Human Resource Management omdat ze een burn-out kreeg. Tegenwoordig is ze met veel plezier als social media editor werkzaam bij de Dienst Marketing en Communicatie. In haar vrije tijd leest, schrijft en filosofeert ze graag over het leven en probeert ze taboes te doorbreken.

Gerelateerde artikelen

Pabo-student met laptop - lerarenopleiding basisonderwijs studie Saxion Corporate

Toetsen tijdens een ‘lockdown’, #hoedan?

31 maart 2020
Heracles voetbal Organisatie

Blog: Saxion en Heracles Almelo innoveren

22 januari 2020
Fatma Corporate

Column: #OPGEBRAND (3)