Fatma
Corporate

Column: #OPGEBRAND (3)

Fatma: 'Digitale detox is een manier van zelfzorg'
Fatma Yilmaz Leestijd Minuten

Help! Ik ben opgebrand. In dit laatste deel behandel ik wat je kan doen en waar je terecht kan als je opgebrand bent. Tevens deel ik tips waar ik zelf veel aan heb gehad.

Uit ervaring weet ik dat overspannenheid of een burn-out je leven overhoop kan halen. Verschillende gedachten, gevoelens en emoties zorgen voor innerlijke onrust. Vaak zijn we in de beginfase niet bewust dat we op zijn. Dit is uiteraard frustrerend, omdat we fysiek en mentaal voelen dat er iets niet klopt. We denken dat we ons aanstellen, omdat iedereen weleens stress ervaart. 'Schouders eronder en gewoon doorgaan', denken we dan. Je lichaam geeft vaak aan of je grenzen hebt overschreden. Stille pijntjes en vage klachten hier en daar zijn vaak de signalen. Desondanks gaan we door. Totdat we het punt hebben bereikt waarop we niet verder meer kúnnen... en dan?

Hulp

Zoek hulp! Het is goed om met je klachten langs de huisarts te gaan. Pas als we bewustzijn van de situatie, kunnen we het begrijpen, accepteren en aanpakken.

Saxion helpt je hier graag bij

Er zijn bij Saxion verschillende mogelijkheden waar je beroep op kunt doen:

  • Ervaar je problemen die invloed hebben op je studie, prestatie en/of privéleven? Dan kan je bij een studentpsycholoog terecht. De studentpsycholoog helpt bijvoorbeeld bij uitstelgedrag of stageproblematiek, maar ook als je thuis of relatiemoeilijkheden hebt. 
  • Ervaar je andere problemen zoals twijfel bij het maken van een keuze? Dan kan je naar de studentenpastor. Hij/zij helpt je bij het beantwoorden van vragen zoals ‘Wat en wie inspireren mij?’ ‘Wat geeft me moed en kracht?’ ‘Wat maakt mijn leven zinvol?’ 
  • Daarnaast biedt Saxion verschillende trainingen zoals ‘Leren omgaan met angst en spanning’, ‘Mindfulness/rust in je hoofd’ en ‘Verbeter je negatieve zelfbeeld’. 

Op mijnsaxion.nl/psychischwelzijn vind je tips en oefeningen of kun je een afspraak maken met een medewerker van het StudieSuccesCentrum.

Stigma

Zelf ben ik na mijn paniekaanvallen professionele hulp gaan zoeken. Achteraf gezien was dit veel te laat. De paniekaanvallen hadden voorkomen kunnen worden als ik eerder aan de bel had getrokken. De angst om veroordeeld te worden en schaamte hielden mij tegen om professionele hulp in te schakelen. 

Uit het onderzoek van GGZ-instelling U-center is gebleken dat een derde van de jongeren tussen de 18 en 29 jaar schaamte als de grootste drempel ziet om hulp te zoeken voor hun problemen. 

Grootste reden dat ik mijn verhaal deel is om meer bewustzijn te creëren en taboes te doorbreken. Ik weet nu dat hulp zoeken een vorm van zelfliefde is en dat je er niet op tijd bij bent het negatieve gevolgen kan hebben.  

Tips

  • Laat los: Laat los wat je stress geeft. Dit is ontzettend moeilijk maar cruciaal. Als je wil herstellen is het van belang om de stressfactoren uit je leven te elimineren, anders blijf je in dat vicieuze cirkel vastlopen. Je baan of studie kan je niet meteen loslaten. Wellicht kan je met je baas en/of mentor over je situatie hebben om minder uren/vakken te volgen. 
  • Ruimte: Mijn vriendin gaf mij ooit eens de tip om mijzelf ruimte te geven om te groeien. Dit is mij altijd bijgebleven omdat ik geloof dat we een lange periode in een patroon hebben gezeten die niet meer voor ons werkt. Zo’n burn-out is een fysiek en mentale signaal dat aangeeft dat het op deze manier niet meer verder kan en dus moeten veranderen. Deze verandering is een transformatie die je als persoon ondergaat wat erg pijnlijk kan zijn. ‘Rome wasn’t built in a day’. Je leert jezelf opnieuw kennen. Geef jezelf de ruimte en tijd om te ondervinden wie je bent, wat je wil en waar je voor staat.  
  • Schrijven: Waar ik zelf veel aan heb gehad en nog steeds doe is schrijven. Schrijven werkt therapeutisch. Het helpt bij het verwerken van ervaringen. Daarbij is het een effectieve manier van reflecteren op jezelf en de gebeurtenissen. Door je gedachten, gevoelens en emoties op papier te zetten creëer je rust in je hoofd. Ook helpt het om brieven aan jezelf te schrijven. Benoem waar je trots op bent. Dit klinkt gek, maar het zorgt ervoor dat je je kwaliteiten versterkt.
  • Mindfulness: Mindfulness was en is nog steeds mijn holy grail. Het klinkt wellicht zweverig, maar uit onderzoek is gebleken dat het burn-out effectief is. Het idee van mindfulness is dat je in het heden leeft, zonder een oordeel te vellen. 
  • Zelfliefde: Dit onderwerp verdient een eigen artikel. Het allerbelangrijkste dat ik heb ondervonden is dat zelfliefde essentieel is. Doordat we continu naar dat kritisch stemmetje luisteren en onwijs streng zijn voor onszelf verliezen we de liefde die we voor onszelf hebben uit het oog. 
Fatma: 'Digitale detox is een manier van zelfzorg'

Fatma Yilmaz

Fatma Yilmaz is drie jaar geleden gestopt met de opleiding International Human Resource Management omdat ze een burn-out kreeg. Tegenwoordig is ze met veel plezier als social media editor werkzaam bij de Dienst Marketing en Communicatie. In haar vrije tijd leest, schrijft en filosofeert ze graag over het leven en probeert ze taboes te doorbreken.

Gerelateerde artikelen

Pabo-student met laptop - lerarenopleiding basisonderwijs studie Saxion Corporate

Toetsen tijdens een ‘lockdown’, #hoedan?

31 maart 2020
Heracles voetbal Organisatie

Blog: Saxion en Heracles Almelo innoveren

22 januari 2020
Fatma Corporate

Column: #OPGEBRAND (2)