Isabelle Wiggers
Onderwijs

Isabelle ontwierp Hilfiger-collectie: ‘Vaak kun je meer dan je denkt’

Het is niet veel studenten gegeven: een eigen collectie ontwerpen voor Tommy Hilfiger. Voor Fashion and Textile Technologies-student Isabelle Wiggers was het een droom die uitkwam. Zij mocht tijdens haar stage bij het bekende modemerk de kindercollectie voor haar rekening nemen.

Hoi Isabelle, wat gaaf! Hoe ben je bij Tommy Hilfiger terecht gekomen?

“Vorig jaar januari heb ik eigenlijk gewoon gesolliciteerd via hun website. Ze hadden twee functies open staan: een wat meer technisch, de ander voor design. Op dat moment deed ik in Manchester mijn minor in fashion design en dus wilde ik dat graag weer doen. Twee weken later hoorde ik dat de technische functie het niet meer ging worden en had ik het eigenlijk al uit mijn hoofd gezet. Later werd ik alsnog gebeld en schrok ik me dood. Ik had niet meer op een belletje gerekend, maar ik kon gelijk op gesprek komen voor de design-vacature. Dat gesprek was heel relaxed, het waren echt leuke mensen. De dag daarna werd ik al aangenomen.”

Daar was je vast blij mee!

“Het was echt een opluchting, omdat het vanuit het buitenland verder lastig was om wat te vinden, maar het was vooral superleuk, omdat ik de stage graag wilde. Later hoorde ik dat het voor kinderkleding was en ik heb zelf in een kinderkledingzaak gewerkt, dus dat sprak me meteen aan. In eerste instantie mocht ik helpen met de eerste concepten maken, inspiratie zoeken en moodboards maken. Kids is daar best een kleine afdeling, dus het is hecht team. Ik had helemaal niet het gevoel dat ik de stagiair was en werd heel goed verwelkomd.”

En toen mocht je opeens je eigen collectie ontwerpen...

“Ja, na een paar weken vroegen ze of ik een kleine collectie, tussen de normale collecties door, op me wilde nemen. Dat wilde ik natuurlijk wel. Dus dat ben ik op mijn eigen gemakje gaan doen.”

Dat is wel heel bijzonder, toch?

“Ja, ze zeiden dat ze dat nog niet eerder door een stagiair hadden laten doen, maar dat ik dat mocht omdat ik veel inzet toonde, goed in het team paste en het goed oppakte allemaal. Dat vond ik heel erg leuk en dat had ik natuurlijk van tevoren niet verwacht. In totaal heb ik vijftien tot twintig stuks gemaakt. Toen ik daar wegging, is het in productie gegaan en nu ik een jaar later hier ben begonnen om af te studeren, ligt het in de winkel.”

Lees verder onder de foto's.

Collectie Tommy Hilfiger Collectie Tommy Hilfiger Collectie Tommy Hilfiger Collectie Tommy Hilfiger Collectie Tommy Hilfiger Collectie Tommy Hilfiger

Ze zeiden dat ze dat nog niet eerder door een stagiair hadden laten doen, maar dat ik dat mocht omdat ik veel inzet toonde, goed in het team paste en het goed oppakte.

Isabelle Wiggers
Isabelle Wiggers

Hoe blij ben je met het eindresultaat?

“Ja, het eindresultaat is echt gaaf. Daar ben ik heel erg trots op. Ik krijg ook heel veel positieve reacties uit mijn omgeving en op school. Iedereen vindt het superleuk. Voor mij was dit wel een droom. Het is ook geworden zoals ik het wilde, zoals ik het in mijn hoofd had. Ik moest wel rekening houden met de collecties die er al waren, omdat ze naast elkaar in de winkel komen te liggen. Het plaatje moet natuurlijk wel passen.”

Wat staat er de komende maanden allemaal op de planning?

“Voor mijn afstuderen ga ik nu bezig met een nieuwe collectie, die ik ga ontwerpen met stoffen die over zijn van de productie. Er blijven namelijk altijd veel reststoffen over. Het is een duurzaam project en dat heeft ook wel mijn interesse. Ik hoop dat ik de kennis die ik bij Saxion heb opgedaan over duurzaamheid hierbij kan gebruiken. Daarna weet ik nog niet wat ik ga doen. Ik kijk gewoon hoe het gaat en als ik hier mag komen werken, wil ik hier wel blijven. En anders ga ik solliciteren op andere designfuncties, want dit is wel iets wat ik wil blijven doen.” 

Wat kon je meenemen vanuit Saxion?

“Ik heb hier geleerd hoe je een commerciële kledinglijn moet ontwikkelen. In Manchester was het meer kunstzinnig en conceptgericht. Bij Saxion was het echt heel commercieel; hoe je kleding daadwerkelijk in de winkels terecht komt. Dat heb ik wel kunnen meenemen. Verder heb ik veel gehad aan vakken met Illustrator en waren de opdrachten die we tijdens de opleiding mochten doen best wel vrij. Daardoor kon ik doen wat ik zelf leuk vond.”

Welk advies zou je studenten willen meegeven die nog op zoek moeten naar een stage?

“Ik denk dat je niet bang moet zijn om te solliciteren bij grote merken. Ik heb het zelf gewoon geprobeerd en vroeg mezelf ook af of ik er wel klaar voor was en er genoeg kennis voor had. Uiteindelijk waren de verwachtingen daar niet te hoog en had ik niet het idee dat ik al van alles moest kunnen. Vaak kun je meer dan je denkt. Als je echt op je plek zit, je laat zien wat je kan en niet alleen maar doet wat je gevraagd wordt, gaat het allemaal een stuk makkelijker.”

Tom Wassink

Tom Wassink

Met zowel een journalistieke als een marketingachtergrond is Tom Wassink als online redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie altijd op zoek naar een verhaal. Dit doet hij ook als freelancer én bij zijn voetbalvereniging Oranje Nassau. Verder sport hij graag en wordt hij blij van kinderen die nog lekker op straat voetballen.

Gerelateerde artikelen

sweatshop Studentenleven

Studenten werken 11 uur lang in sweatshop: ‘Duurzaamheid gaat niet alleen over milieu’

25 september 2020
studenten Studentenleven

Zes dingen die je denkt tijdens de eerste weken van je studie

9 september 2020
Online onderwijs van Saxion maakt een vliegende start Studentenleven

Online college, hoe gaat dat eigenlijk?