spain-2245105_960_720.jpg
Studentenleven

Minor in Spanje #1: Alwéér naar het buitenland?

Blog: Politiek en cultuur in Washington DC
Daphne Striekwold Leestijd Minuten

Misschien kennen jullie me nog van mijn eerdere blogs, waar ik jullie elke twee weken op de hoogte hield van mijn belevenissen als stagiaire bij een Public Relations bureau in wereldstad New York. Nu is het tijd voor mijn volgende avontuur: ik ga een halfjaar lang lessen volgen bij Universitat Jaume I in Spanje!

"Huh? Ga je alwéér naar het buitenland? Je bent net terug!" Dat was de reactie van veel van mijn vrienden toen ik ze vertelde dat ik, na een semester lang werkervaring op te doen in The Big Apple, de smaak van het reizen te pakken had gekregen en overwoog om ook mijn minor in het buitenland te gaan volgen.

Het is moeilijk voor te stellen dat het inmiddels alweer een jaar geleden is dat ik mijn koffers pakte om een halfjaar van mijn leven aan de andere kant van de oceaan door te brengen. Mijn tijd in New York heeft me ontzettend veel mooie herinneringen en waardevolle ervaringen opgeleverd: ik heb de Amerikaanse business cultuur leren kennen, van dichtbij mogen meemaken hoe het eraan toegaat bij een PR-bureau in het mediakapitaal van de wereld en een internationaal netwerk opgebouwd. Veel van de vaardigheden die ik tijdens mijn stage heb geleerd, komen bovendien ook van pas bij mijn huidige functie als Content Marketeer. En als ik dan toch een internationale opleiding volg, waarom niet gewoon nog een keer op pad?

Veel studenten hebben de ambitie om een semester in het buitenland door te brengen. Dankzij Saxions netwerk van partnerscholen over de hele wereld, kregen wij de mogelijkheid om deze droom werkelijkheid te maken in de vorm van een vrije minor. Wat komt er allemaal kijken bij de voorbereidingen?

Stap 1: de oriëntatie

Mijn avontuur begon al in februari met een grondige oriëntatie. De keuze voor het land was snel gemaakt: aan het begin van mijn studie had ik me als doel gesteld om na mijn afstuderen vloeiend te zijn in Engels, Duits én Spaans. Mijn Engels was aanzienlijk verbeterd tijdens mijn tijd in Amerika, dus een ervaring in een Spaanstalig land zou me hopelijk de kans bieden om ook mijn Spaans op te krikken. Dat halfjaar in New York was een duur grapje geweest en daarom leek het me een goede keuze om dit keer te kiezen voor een plek  dichter bij huis: Spanje.

Dan was alleen nog de vraag: wat wilde ik leren tijdens de minor? Sommige studenten hebben aan het begin van de opleiding al een duidelijk beeld van hun droombaan, maar dit was bij mij niet het geval: ik wist dat ik het interessant vond om over verschillende culturen te leren en een internationale carriére te starten, maar ik schreef me in voor de opleiding met het idee dat ik er ergens halverwege hopelijk achter zou komen waar mijn passie ligt. Inmiddels heb ik werkervaring opgedaan op verschillende gebieden, met name rondom Marketing, Sales en Public Relations, maar een duidelijk beeld van de richting die ik straks op wil, heb ik nog niet. In plaats van een verdiepende minor, besloot ik daarom dat een verbredende minor een goed idee zou zijn. Nu was alleen nog de vraag op welk gebied ik dan aanvullende kennis wilde opdoen...

Stap 2: de selectieprocedure

Uiteindelijk lag mijn lot in de handen van Saxion. De procedure voor de indeling van de studenten per partnerschool werkt als volgt: iedere student mag vier landen naar keuze opgeven waar hij of zij graag het komende semester zou willen doorbrengen, aangevuld met een motivatie. Vervolgens doet de school haar best doen om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen geplaatst worden op de school van hun voorkeur.

Ik vulde, na lang wikken en wegen, drie Spaanse universiteiten in en één in Hongarije en wachtte vol spanning af. Een paar weken later volgde het verlossende bericht: ik was geselecteerd voor mijn tweede keuze, Universitat Jaume I in Castellón de la Plana!

Gelukkig hadden zowel de mensen van het international office van Saxion als mijn academic tutor bijzonder veel geduld met me, ook na mijn driehonderdste mailtje over een nieuw vak dat me óók aansprak.

Daphne Striekwold, student International Business & Languages en studentredacteur bij Saxion

Stap 3: de samenstelling van mijn vakkenpakket

Al kort nadat ik was aangemeld bij mijn nieuwe school, kreeg ik een berichtje van een leraar van de universiteit. Hij heette me welkom in Castellón, legde uit dat hij het komende semester mijn academic tutor zou zijn en dat ik bij hem terecht kon met al mijn vragen. Ook vertelde hij me dat het tijd was om de inhoud van mijn minor vast te leggen: de samenstelling van mijn vakkenpakket.

Hierover heb ik misschien wel het langst getwijfeld. Verbredende of toch maar verdiepende onderwerpen? Wel of geen Spaanse cursus in mijn vakkenpakket opnemen? Het aanbod van de universiteit was gigantisch en heel divers: internationale studenten mochten vakken kiezen van alle opleidingen in alle faculteiten. Wel werden er een aantal eisen gesteld, zowel vanuit Saxion als de Spaanse universiteit: vanuit Saxion werd verwacht dat de gekozen vakken niet teveel overlap zouden hebben met de inhoud van mijn eigen studie en de universiteit gaf aan dat minstens de helft van de vakken moest worden gekozen uit de afdeling Business Administration. Lastig...

Gelukkig hadden zowel de mensen van het international office van Saxion als mijn academic tutor bijzonder veel geduld met me, ook na mijn driehonderdste mailtje over een nieuw vak dat me óók aansprak en of dit subject ook door beide scholen zou worden goedgekeurd. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een mix van relevante verdiepende onderwerpen, zoals over het opzetten van een eigen bedrijf en het managen van veranderingen binnen een organisatie, en een aantal vakken die me gewoon interessant leken, gerelateerd aan bijvoorbeeld filosofie en maatschappelijke issues.

Stap 4: de accomodatie

Als je een halfjaar in een ander land studeert, is het meestal wel handig om niet op straat te hoeven slapen. Daarom begon ik me al vroeg te oriënteren op de mogelijkheden voor een accomodatie. De Spaanse universiteit stelde me op de hoogte van de opties. Overnachten op de campus, in een studentenhuis of toch bij een gastfamilie? Ik had al eerder op kamers gewoond en om snel mensen te leren kennen, leek het me leuk om een kamer te zoeken in een internationaal studentenhuis.

Een kamer vinden bleek een stuk eenvoudiger dan verwacht. Ik schreef me in voor zowel een Facebook-groep als een Whatsapp-groep waar regelmatig oproepen werden gedeeld voor een nieuwe kamer of kamergenoot. Uiteindelijk heb ik mijn perfecte kamer gevonden via een andere student die eerder bij deze uni heeft gestudeerd. Het studentenhuis is een halfuurtje fietsen van de universiteit en twee minuten lopen naar het strand! Ook mijn nieuwe huisgenoten heb ik al kort gesproken via Facebook.

Stap 5: de laatste voorbereidingen...

De gekozen vakken waren goedgekeurd, het learning agreement was getekend, mijn nieuwe kamer was bevestigd en het vliegticket was geboekt. Tijd voor de laatste voorbereidingen. De aanvraag voor een Erasmus-beurs was snel geregeld en om de kosten verder te compenseren, heb ik via DUO een OV-vergoeding aangevraagd. (Tip voor studenten die ook een tijdje in het buitenland willen doorbrengen!) Een deel van mijn nieuwe vakken zal in het Spaans worden gegeven, dus om mijn Spaans alvast een beetje bij te spijkeren ben ik begonnen aan meerdere Spaanstalige Netflix-series (met nadruk op begonnen).

Nog een paar dagen en dan is het zover... Vanaf 1 september kan ik mijn kamer in, maar ik vertrek over deze week al naar Spanje om eerst een paar dagen de toerist uit te hangen in de aantrekkelijke stadjes Málaga en Granada (because why not). Over twee weken kunnen jullie lezen hoe ik mijn eerste dagen in mijn nieuwe stad heb ervaren!

Blog: Politiek en cultuur in Washington DC

Daphne Striekwold

Gerelateerde artikelen

Strand Benicassum.jpg Studentenleven

Minor in Spanje #11: Wat leer je van een halfjaar in het buitenland?

28 januari 2020
Ruta de Bellenes.jpg Studentenleven

Minor in Spanje #10: Een Spaanse Kerstmis

22 januari 2020
Daphne in Spanje Studentenleven

Minor in Spanje #9: Een zomerse december in Alicante