Strand Benicassum.jpg
Studentenleven

Minor in Spanje #11: Wat leer je van een halfjaar in het buitenland?

Blog: Politiek en cultuur in Washington DC
Daphne Striekwold Leestijd Minuten

Veel studenten dromen van een semester in het buitenland. Hoe gaat het er nu écht aan toe? Wat moet je regelen ter voorbereiding? Hoe pas je je aan aan een nieuwe taal en een nieuwe cultuur? Via dit blog hou ik jullie elke twee weken op de hoogte van de lessen op een Spaanse universiteit, de Spaanse cultuur en natuurlijk het studentenleven tijdens mijn minor als Erasmus-student in Castellón de la Plana, een stadje tussen Valencia en Barcelona.

En ineens zit ik alweer op het vliegveld van Valencia, maar liefst 4 uur van tevoren (ik ben ook trots op mezelf) waardoor ik nog een uur moet wachten voordat ik überhaupt mijn bagage kan inchecken. Van de in totaal zes tentamens moet ik de helft nog terugkrijgen, maar tot nu toe heb ik alles gehaald. Na een emotioneel afscheid van mijn huisgenoten en de andere vrienden die ik hier heb gemaakt is het dus tijd om terug te keren naar Nederland. Wat is het snel gegaan! Naast mooie reizen naar verschillende Spaanse steden, interculturele activiteiten en veel nieuwe vrienden is het natuurlijk ook wel interessant om te weten: wat leer je nou echt van zo’n minor in het buitenland? 

De vakken zelf

Het eerste doel van een semester abroad is natuurlijk (voor de meesten) om wat te leren op de universiteit. Ik ben erg blij met mijn gekozen pakket, een combinatie van verbredende en verdiepende vakken. Van de vakken van de opleiding Business Administration vond ik vooral het onderwerp Organisational Design & Change erg interessant. Hier heb ik geleerd hoe de snelle veranderingen in de wereld, bijvoorbeeld op het gebied van technologie, ook invloed hebben op de organisatiecultuur: van zowel medewerkers als leiders zijn andere kwaliteiten verwacht dan 50 jaar geleden. Zo wordt innovatie, creativiteit en zelfstandigheid steeds belangrijker en dit vraagt ook een andere leiderschapsstijl. Ook heb ik veel gehad aan de lessen in Business Creation, waarbij je door middel van praktische opdrachten als het ware je eigen fictieve onderneming opzet.

Als verbredende kennis heb ik ook een aantal vakken gekozen uit totaal andere opleidingen dan mijn eigen richting, bijvoorbeeld op het gebied van filosofie, psychologie en politiek. Het was interessant om dingen te leren waar ik in mijn eigen vakgebied minder snel mee in aanraking zou komen en te ontdekken hoe mensen van andere opleidingen soms weer een totaal andere aanpak hebben voor problemen.

Professionele ontwikkeling

Natuurlijk is de universiteit niet de enige plek om te leren. Het belangrijkste punt waarop ik me heb ontwikkeld zijn mijn talen. Met de meeste ESN-studenten communiceerde ik in het Spaans en in het Engels, waardoor vooral mijn Spaans er flink op vooruit is gegaan, want de beste manier om een taal te leren is door de taal zoveel mogelijk te spreken in het dagelijks leven. Ook heb ik met sommige mensen een beetje Duits gesproken en zelfs de beginselen geleerd van een nieuwe ‘taal’, het Valenciaanse dialect.

Een halfjaar studeren in het buitenland zou ik persoonlijk iedereen aanraden: het is een onvergetelijke ervaring, waarbij je niet alleen veel gave dingen meemaakt en je CV een boost geeft, maar je je ook ontzettend ontwikkelt.

Mijn meeste lessen werden ook in het Spaans gegeven. Dit was in het begin best even wennen, maar tegelijkertijd een extra motivatie om de taal zo snel mogelijk onder de knie te krijgen. Gelukkig is het uiteindelijk toch goedgekomen: niet alleen lukte het me steeds beter om de stof uit de lessen op te vangen, maar door een samenvatting in elkaar te knutselen van het materiaal in de online leeromgeving aangevuld met mijn eigen aantekeningen en online research kwam ik ook al een heel eind. Verder biedt een internationale minor de kans om projecten en groepsopdrachten uit te voeren met studenten uit een andere cultuur, waardoor je je vast kunt voorbereiden op het werken in een interculturele setting.

Persoonlijke ontwikkeling

Last but not least: je koffers pakken om in het buitenland te studeren is toch altijd weer een stap uit je comfortzone. Voor mij was het natuurlijk niet de eerste keer dat ik mijn eentje voor een halfjaar vertrok, omdat ik vorig jaar al stage heb gelopen in New York. Toch zijn dit weer twee heel verschillende ervaringen geweest. In New York heb ik Amerikaanse vrienden gemaakt en ging ik veel om met andere Nederlandse meisjes in mijn appartementencomplex, maar door het Erasmus Student Network heb ik in Spanje juist mensen leren kennen die overal ter wereld vandaan komen. 

Nog een groot verschil met New York is het aantal uitstapjes dat ik tijdens mijn minor in Spanje heb gemaakt. Vorig jaar ben ik, op een weekend naar Washington DC na, vooral in de stad gebleven (want daar was ook genoeg te zien en te doen!). Castellón is een redelijk kleine stad, maar ergens was dit ook een voordeel, want het gaf me een excuus om weekendjes door te brengen in de nog veel leukere steden Barcelona en Valencia. Ook heb ik geleerd hoe chill het is om in je eentje op stap te gaan, door solotrips te maken naar Malaga, Granada en Alicante. Je hebt dan de vrijheid om de hele dag je eigen plan te trekken en de stad op je eigen houtje te verkennen!

Ook internationale ervaring opdoen?

Het enige wat me nu nog te wachten staat, is het regelen van een aantal praktische zaken: zo moet iedere Erasmus-student aan het einde van het semester de cijferlijst opsturen naar de International Office, zodat de welverdiende studiepunten zullen verschijnen in Bison. Ook heb ik een aantal mails ontvangen met tevredenheidsenquetes en een taaltest om erachter te komen in hoeverre mijn talenkennis er tijdens het semester op vooruit is gegaan.

Een halfjaar studeren in het buitenland (bijvoorbeeld in Spanje 😊) zou ik persoonlijk iedereen aanraden: het is een onvergetelijke ervaring waarbij je niet alleen veel gave dingen meemaakt en je CV een boost geeft, maar je je ook ontzettend ontwikkelt. Denk je er ook over om je minor of stage in het buitenland te volgen? Voor vragen of tips kun je me altijd bereiken op LinkedIn (Daphne Striekwold) of Instagram (@daphne.striekwold).

Blog: Politiek en cultuur in Washington DC

Daphne Striekwold

Gerelateerde artikelen

Ruta de Bellenes.jpg Studentenleven

Minor in Spanje #10: Een Spaanse Kerstmis

22 januari 2020
Daphne in Spanje Studentenleven

Minor in Spanje #9: Een zomerse december in Alicante

10 december 2019
Minor in Spanje #8: Doodsangsten uitstaan in het grootste pretpark van Spanje Studentenleven

Minor in Spanje #8: Doodsangsten uitstaan in het grootste pretpark van Spanje