Event Heracles
Business

Innovatie-event verbindt Twents bedrijfsleven met kennisinstellingen

Tom Wassink
Tom Wassink Leestijd Minuten

‘Samen doen’ is een van de kernpunten van het innovatie-initiatief van onder meer Saxion en Heracles Almelo en dat kwam mooi naar voren tijdens het event ‘De Toekomst van Vakmanschap in Twente’. Ruim 150 medewerkers van Twentse techniekbedrijven en kennisinstellingen werkten donderdagmiddag in het stadion van Heracles Almelo samen aan nieuwe innovatieve ideeën.

Foto: Wytze-Teije Verhoeven

Het uitgangspunt op Erve Asito was om elkaar te inspireren, te ​innoveren en samen uitdagingen aan te gaan uit het bedrijfsleven en het onderwijs. Een van die uitdagingen, veel besproken de laatste tijd: het behouden en aantrekken van technisch talent in Twente. HRM-lector Stephan Corporaal (foto) gaf daarom inzicht in de resultaten van zijn onderzoek naar de eisen, wensen en ervaringen van Twentse technici. Vakmensen willen volgens hem baanzekerheid, duidelijkheid en kunnen leren van een mentor. Twentse technici blijken bovendien bijzonder honkvast: “85% wil de komende vijf jaar bij zijn of haar werkgever blijven.”

Ingebrachte casussen

Om te zorgen dat die technici daadwerkelijk in Twente blijven, werkten de aanwezigen in tien groepen samen aan verschillende casussen, ingebracht door regionale bedrijven. Zij werden hierbij begeleid door experts en moderators van ROC van Twente, Saxion en Universiteit Twente. In aanwezigheid van de Almelose burgemeester Arjen Gerritsen deelden de groepen aan het eind van de middag hun uitkomsten.

Verbindingen leggen

“De opkomst was goed,” vertelt Ivar Hageman, vanuit Saxion gedetacheerd aan Heracles Almelo als innovatiemanager. “We hebben veel verbindingen kunnen leggen en kregen vaak het verzoek om de resultaten te delen. Deze gaan we terugkoppelen aan de partijen. Sommigen gaven aan dat ze met dezelfde mensen de ideeën nog verder uit willen werken en dat is precies wat we willen. We willen het onderwijs en het bedrijfsleven aan elkaar verbinden en daar zijn we goed in geslaagd.”

Tom Wassink

Tom Wassink

Met een journalistieke én een marketingachtergrond is Tom Wassink als online redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie altijd op zoek naar een verhaal. In zijn vrije tijd houdt hij zich, zowel binnen als buiten de lijnen, vooral bezig met sport en dan in het bijzonder met voetbal.

Gerelateerde artikelen

Lectoraat Smart Health Organisatie

Omvangrijk onderzoek naar exo-skelet tegen spier- en gewrichtsklachten door arbeid

16 januari 2024
Organisatie

Twee NWO-subsidies toegekend aan de UT en Saxion voor onderzoek naar learning communities

09 januari 2024
Onderzoek

Smart Skills@Scale: een leven lang ontwikkelen in de slimme industrie