5 tips om je internetprivacy te verbeteren
Studentenleven

5 tips om je internetprivacy te verbeteren

Leestijd Minuten

Het is vandaag de Europese Dag van de Privacy. Een goed moment om stil te staan bij je internetprivacy. Ik deel 5 tips met je om je privacy online te verbeteren.

Goed. De Europese Dag van de Privacy dus. Deze dag is dertien jaar geleden in het leven geroepen door de Raad van Europa. Waarom? Om iedereen beter te informeren over hun rechten rondom het gebruik van hun persoonsgegevens door overheden, bedrijven en andere organisaties. Fun fact: de datum van 28 januari is gekozen omdat dit de dag was waarop in 1981 het Dataprotectieverdrag werd ondertekend. 

Tip 1: Check je privacy settings op al je social media accounts

Welke gegevens zijn zichtbaar voor iedereen? Het kan namelijk maar zo zijn dat je oude Facebook-posts nog op 'openbaar' hebt staan. Met name die gegevens wil je écht gaan controleren nu. Je wil natuurlijk niet dat iedereen updates van je kan zien, laat staan als het oude uitgaansfoto's zijn ;-).

Tip 2: Schoon oude social media updates op

Je hebt vast al jaren aan updates, foto's en video's gemaakt. Dat staat allemaal nog in je social media account. Als 't goed is heb je na tip 1 alle openbare posts gecontroleerd en zonodig aangepast, maar... wil je die oude updates nog online laten staan? Of 't nu alleen zichtbaar is voor vrienden of niet, soms wil je gewoon even een grote schoonmaak houden. Zet oude posts op zichtbaar voor 'Alleen ik' of verwijder ze in z'n geheel. Zo'n schoonmaak is helemaal zo gek nog niet. 

Tip 3: Check je vriendenlijst op social media

Zijn de mensen in je vriendenlijst ook echt bekenden, of ken je niet iedereen? Schoon je lijsten eens op: je zult je verbazen hoeveel onbekende mensen je nog tegenkomt. Bedenk maar: die hebben altijd mee kunnen kijken op je account... 

Tip 4: Bekijk welke apps toegang hebben tot onderdelen van je smartphone

Veel apps hebben toegang tot je GPS-gegevens, belgeschiedenis, camera of bestanden. Dit is niet altijd nodig, maar als je hier ooit toestemming voor hebt gegeven, dan blijft die toegang natuurlijk bestaan. Check de instellingen van je smartphone-apps dus en trek - waar nodig - toegang weer in. Let op: voor sommige apps móet je toegang verschaffen om ze te kunnen blijven gebruiken. Deze apps geven wel een melding wanneer de toegang weer nodig is. 

Tip 5: Wie kan allemaal bij je gedeelde bestanden?

Controleer wie er allemaal bij jouw jouw gedeelde bestanden kan. Soms zitten hier personen tussen die er niet meer tussen hoeven staan. Schoon 't op en verwijder de toegang voor die personen. Of verwijder de oude documenten in z'n geheel als je 't toch niet meer nodig hebt. Let er ook op dat je de prullenbak - die heb je ook in de cloud - even leegt. Anders staan de bestanden er alsnog. 

Er zijn natuurlijk meer dingen te bedenken in het kader van je privacy. Verander je wachtwoorden regelmatig en gebruik two factor authentication. Check de rechten van je geïnstalleerde browserextensies, plak je laptop-camera's af, verwijder niet-gebruikte apps op je smartphone en browse in incognitomodus. Let op bij openbare WiFi, vergrendel je scherm als je van je computer/laptop wegloopt en zet schermnotificaties op je smartphone uit op je vergrendelde scherm. 

In 2018 ging de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking. Lees hier over Saxion en de AVG.

Gerelateerde artikelen

Onderwijs

Studenten op zoek naar verhalen over Duitse verdedigingslinie ‘Frieslandriegel’

03 mei 2024
klimaatplein 1.jpg Event

Rondleiding Saxion Klimaatplein en TRENDY Water Centre

6 mei 2024 Enschede Saxion Enschede
Onderwijs

Van docent tot schooldirecteur: Bas legt met deeltijdmaster Educational Leadership de basis voor zijn droom