Tolkamp
Business

Alumnus Manon brengt sport en onderwijs samen

Blog: Politiek en cultuur in Washington DC
Daphne Striekwold Leestijd Minuten

Elk jaar studeren tal van studenten af bij Saxion, maar waar komen deze studenten uiteindelijk terecht? Manon Tolkamp, oud-student International Business & Languages, houdt zich bezig met het organiseren van gave evenementen als eventmanager bij het innovatie-initiatief van Saxion en Heracles Almelo. Ze brengt verschillende externe partijen bij elkaar om iets op te zetten dat voor iedereen interessant is.

Wat is je functie en welke taken horen hierbij?

“Als eventmanager houd ik me vooral bezig met het inhoudelijk opzetten van diverse events door het jaar heen. We organiseren een aantal plenaire events voor zo’n 150 man, met thema’s die door deelnemers van het innovatie-initiatief als belangrijk worden ervaren. Deze thema’s zijn bijvoorbeeld Vakmanschap in Twente, Mechatronica en Talentbehoud. Bij het afgelopen event hadden we ruim 120 man die werkten aan verschillende casussen die ik had opgehaald uit het bedrijfsleven en het onderwijs. Verder zorg ik ervoor, samen met mijn collega’s van de verschillende deelnemende partijen, dat alles goed verzorgd is voor het event. Daarnaast organiseren we voorafgaand aan wedstrijden bij Heracles programma’s met inspirerende sprekers, gericht op innovatie in combinatie met topsport en voetbal. Tevens is het koppelen van onderzoek aan het bedrijfsleven een belangrijke taak. Hiervoor zijn we veel in contact met bijvoorbeeld lectoraten van Saxion, maar ook met onderzoekers van de UT. Hierbij proberen we te zoeken naar mogelijke samenwerkingen en halen we projecten op bij de deelnemende partijen om te laten uitvoeren door bijvoorbeeld de lectoraten en studenten.”

Hoe ben je bij dit bedrijf terecht gekomen?

“Tijdens mijn diploma-uitreiking bij Saxion werd ik benaderd door mijn oud-docent Ivar Hageman. Hij was net begonnen bij Heracles als innovatiemanager en dit leek hem voor mij een interessante en passende bijbaan. Zelf word ik gedetacheerd vanuit de UT en Ivar wordt gedetacheerd vanuit Saxion. Op die manier hebben we binnen de werkgroep van het innovatie-initiatief vertegenwoordigers van Saxion en UT zitten, en tevens zitten er twee mensen van Heracles bij. Deze werkgroep valt onder toezicht van een stuurgroep, waarin de overheid, kennisinstellingen en de bedrijven ook weer vertegenwoordigd worden.”

Wat vind je het leukste aan je baan?

“De diversiteit spreekt mij erg aan. Ook vind ik het leuk om in contact te zijn met de verschillende partijen. Alle deelnemende partijen leveren zelf actief input en resources. Door in de werkgroep van het innovatie-initiatief te zitten, heb ik als doel om deze partijen bij elkaar te brengen om samen een event op te zetten dat voor alle partijen interessant is en waar zij ook iets aan kunnen bijdragen.  Je komt met heel veel verschillende mensen in contact en ik heb deze regio ook veel beter leren kennen.”

Wat is de grootste uitdaging bij deze baan?

“Het bij elkaar brengen van al deze partijen is tegelijkertijd ook de uitdaging. Het initiatief is gefocust op een unieke samenwerking tussen alle onderwijspartners, het bedrijfsleven en overheden. Hierbij zijn we in staat om eigen belangen aan de kant te zetten om zo de regio te versterken en te kijken naar het grote geheel. Het is dan heel uitdagend om in samenwerking met bijvoorbeeld Saxion, Universiteit Twente, het ROC en bedrijven samen op te trekken en een sterk evenement op te zetten.”

Tijdens mijn studie bij Saxion en ook daarna kwam ik erachter hoe belangrijk het hebben van je eigen netwerk is. Zowel mijn stage als mijn afstudeerstage heb ik bij mooie bedrijven kunnen doen door gebruik te maken van mijn netwerk en ook deze baan heb ik in feite gekregen door te netwerken.

Alumnus Manon Tolkamp met een tip voor Saxion-studenten

Wat is het meest bijzondere dat je hier tot nu toe hebt meegemaakt?

“Op 12 december jl. hadden we ons eerste plenaire evenement georganiseerd in het stadion van Heracles. Hier hebben uiteindelijk ruim 120 mensen van de onderwijsinstellingen, bedrijven, studenten en overheden ontvangen, die samen hebben gewerkt aan de eerder genoemde casussen. Het was mooi om te zien dat al die verschillende groepen met diverse perspectieven gingen samenwerken. Aan het eind van de dag werden de resultaten plenair teruggekoppeld en het was heel leuk om mee te maken hoeveel energie en enthousiasme iedereen nog had.”

Op welke manier komt de opgedane kennis vanuit je opleiding van pas bij je baan?

“Vooral de bij mijn stage opgedane kennis gebruik ik veel bij deze baan. Bij mijn stage heb ik ook meegewerkt aan het organiseren van verschillende evenementen, maar nog op veel grotere schaal dan wat wij nu organiseren. Dat heeft me in ieder geval geleerd dat er heel veel bij komt kijken en dat je na moet denken over de kleinste details. Verder gebruik ik mijn kennis met betrekking tot communicatie, marketing en ook strategieën. Toen ik in september begon met deze baan, hebben we bijvoorbeeld als eerste een visiedocument opgesteld waarin we onder andere de missie, visie en doelstellingen hebben bepaald voor het innovatie-initiatief.”

Had je tijdens je studie al het doel om deze richting op te gaan?

“Nee, zeker niet. Mijn studie International Business & Languages was erg internationaal gericht, terwijl ik nu veel meer op regionaal niveau bezig ben. Veel bedrijven zijn echter wel internationaal georiënteerd, dus hier heb ik dan wel weer profijt van. Ook wilde ik graag een bijbaan die bij mijn studie paste en waar ik mezelf professioneel kon ontwikkelen, dus dat kwam vooral goed uit.”

Welke tips heb je voor studenten die ook een soortgelijke functie zouden willen uitoefenen?

“Netwerken. Tijdens mijn studie bij Saxion en ook daarna kwam ik erachter hoe belangrijk het hebben van je eigen netwerk is. Zowel mijn stage als mijn afstudeerstage heb ik bij mooie bedrijven kunnen doen door gebruik te maken van mijn netwerk en ook deze baan heb ik in feite gekregen door te netwerken. Anders was ik waarschijnlijk niet zo snel bij een voetbalclub terechtgekomen.  Hiervoor moet je een beetje creatief zijn, want ik had ook niet het idee dat ik een heel goed of groot netwerk had. Uiteindelijk kun je datgene wat je graag wilt vaak bereiken door de juiste mensen te benaderen.”

Blog: Politiek en cultuur in Washington DC

Daphne Striekwold

Gerelateerde artikelen

Turan Tahmas.jpeg Business

Turan won een award met zijn leerplatform voor verpleegkundigen in opleiding

17 december 2020
Alumnus Roel.jpeg Business

International Business-alumnus Roel doet dit seizoen mee aan Hunted

05 november 2020
Tom Salemink Business

Tom breidt de Talententuin Achterhoek uit naar Twente: ‘We verbinden bedrijven met jong talent’