Corporate

Samen in de startblokken voor de Saxion Online Introductieweek

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

Wanneer aanstaande maandagochtend de Saxion Online Introductieweek begint, zitten organisatoren Caroline de Graaf, Fleur Berkel en Maaike Beernink op het puntje van hun stoel. Want hoe laat je 8000 nieuwe studenten in coronatijd kennismaken met hun nieuwe hogeschool, hun academie, opleiding en vooral met elkáár? De laatste puntjes worden op de i gezet. Caroline, Fleur en Maaike hebben er zin in: "De afgelopen maanden hebben we echt keihard naar dit moment toegewerkt."

“Maandagochtend ontvangen onze eerstejaars studenten de link naar het Saxion online festivalterrein en dan hopen we ze digitaal binnen te zien stromen. Best een spannend, maar ook een heel mooi moment,” vertelt projectleider Caroline de Graaf. Hoeveel deelnemers de introductieweek-nieuwe-stijl trekt, blijft tot het laatste moment spannend. Voorgaande jaren startte de introductieweek op maandag en dinsdag met een opleidingsintroductie. Daarna was er tijd voor ontspanning tijdens de HOI-introductie in Apeldoorn, Deventer en Enschede. Dit jaar is alles anders: geen kennismaking in de Saxiongebouwen en geen feesten op pleinen en in de kroegen. Toch is er  volop ruimte voor voorlichting, kennismaking en gezelligheid.

Brede samenwerking

“We hebben gekeken naar al die elementen die zo’n HOI-introductie zo uniek en gaaf maken. Hoe konden we daar tóch een online alternatief voor bieden?” vertelt Fleur Berkel die vanuit de Dienst Marketing en Communicatie als event manager de afgelopen maanden als verbindende factor tussen alle betrokkenen opereerde. “Wat deze week bijzonder maakt, is dat we er de afgelopen maanden echt één centraal Saxionproject van gemaakt hebben. Met inbreng van alle academies, ondersteunende diensten, bestuursleden en de studenten van het XR-lab. Met Anneke Höfte van de dienst Onderwijs en Student Support en Debby van der Kamp van het International Office vormden we de kerngroep. De afgelopen maanden hebben we echt keihard naar dit moment toegewerkt.”

“We hebben gekeken naar al die elementen die zo’n HOI-introductie zo uniek en gaaf maken. Hoe konden we daar tóch een online alternatief voor bieden?”

Fleur Berkel, event manager Dienst Marketing en Communicatie

Warm welkom

Ideeën waren er genoeg, al vanaf het prille voorjaar, waarin het steeds duidelijker werd dat Saxion haar nieuwe lichting studenten op een nieuwe en volstrekt unieke manier welkom moest heten. Caroline: “Het was geweldig om te ervaren dat we die ideeën echt één Saxion-gezicht konden geven. Op het online festivalterrein krijgen onze nieuwe studenten komende week een warm welkom door ons College van Bestuur en de burgemeester van de stad waar ze gaan studeren. In de verschillende tenten en pleinen ontmoeten ze elkaar online, bij alle programmaonderdelen die we aanbieden.”

Pubquiz en DJ's

Ruimte voor ontspanning is er volop, zoals een echte introductieweek er uit hoort te zien. Maaike Beernink, die als student al enkele jaren in de organisatie van de HOI-week zit, coördineerde de afgelopen maanden het studententeam: “Alle activiteiten die buiten de officiële opleidingsintroducties plaatsvinden zijn bedacht en georganiseerd door onze eigen studenten. We hebben Spotify-playlists waaraan iedereen zijn favoriete nummers kan toevoegen, er is een online bingo, een pubquiz en we sluiten de week af met drie sets met regionale DJ’s. Als de weersomstandigheden meewerken, draaien de DJ’s vanaf een hele gave locatie.”

Ouderejaars studenten als Buddy

Al is de Saxion Introductieweek volledig online, er is veel ruimte en aandacht voor persoonlijk contact. Ouderejaars nemen als Buddy een groep van acht eerstejaars studenten onder hun hoede. Eerst online. Later in het studiejaar is er hopelijk ook ruimte voor kleine live activiteiten, binnen de richtlijnen van het RIVM. “In deze introductieweek is een Buddy er ook echt online voor zijn of haar groep. Om vragen te beantwoorden en om onderling contact en deelname aan de activiteiten te stimuleren. Bijvoorbeeld om als groepje mee te doen aan een pubquiz,” vertelt Caroline. “Ook is er de hele dag gelegenheid om vragen te stellen via de live chat,” vult Maaike aan. “Normaal gesproken wissel je onderling informatie uit, terwijl je met elkaar op pad bent. Nu zit er een online team klaar om studenten overal bij te helpen.”

“In deze introductieweek is een Buddy er ook echt online voor zijn of haar groep. Om vragen te beantwoorden en om onderling contact en deelname aan de activiteiten te stimuleren. Bijvoorbeeld om als groepje mee te doen aan een pubquiz."

Caroline de Graaf, projectleider Saxion Online Introductieweek

Personal touch

Wanneer is de Online Introductieweek geslaagd, volgens de organisatoren? Caroline: “Natuurlijk als alles technisch op rolletjes loopt en we daardoor zien dat er volop deelname is en iedereen lekker geniet.” Fleur vult daarop aan: “Ik hoop dat we onze studenten bij de hand kunnen nemen en een gezellig begin van hun bijzondere studiejaar gaan bieden.” Dat geldt zeker ook voor de internationale studenten, voor wie een Engelstalig festivalterrein is ingericht. Daar is ook alle informatie te vinden die zij nodig hebben om goed van start te gaan, vertelt Caroline. Voor Maaike is deze week geslaagd als studenten toch iets van die ‘personal touch’ ervaren, die zo kenmerkend is voor de HOI.

“Na de introductieweek willen we het platform nog een tijd in de lucht houden. Ze kunnen er dan vooral nog alle praktische informatie vinden,” vertelt Fleur. “We willen dat onze nieuwe studenten zich niet verloren voelen in dat grote Saxion, maar juist dat ze ons en elkaar weten te vinden. Dat ze zich echt onderdeel voelen van de Saxion-community.”

Op de foto van links naar rechts: Caroline de Graaf, Debby van der Kamp, Anneke Höfte, Fleur Berkel en Maaike Beernink

 

Benieuwd naar het programma van de Saxion Online Introductieweek?

Alle informatie op een rij
Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie van Saxion. Schrijven maakt haar gelukkig. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. Als lezer, luisteraar, schrijver en podcaster gaat Anne ook graag op zoek naar mooie verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. In haar vrije tijd is ze bovendien boekenliefhebber en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

Video: terugblik op de International Project Week 2024 SaxionTV

Video: terugblik op de International Project Week 2024

13 februari 2024
Saxion Apeldoorn Event

Congres Security: verleden, heden en toekomst

14 juni 2024 Apeldoorn Saxion Apeldoorn
Voor talentbehoud in de regio: Talententuin Twente Studentenleven

Ontmoet jouw droomwerkgever op de Talententuin Twente 2023