Studenten ontwikkelen met virtueel concertbezoek serieus alternatief voor theaters en poppodia
Een concert bezoeken vanuit je woonkamer, volgens Matthijs van Veen van het Extended Reality Lab van Saxion is dit binnenkort voor iedereen mogelijk. Studenten van de learning community Immersive Technology & Storytelling ontwikkelden voor poppodium Metropool en jeugdorkest Symfonia de afgelopen maanden een prototype virtual reality-applicatie, die muziekliefhebbers digitaal meeneemt naar een concertzaal of zelfs in een videoclip.
De studenten van Saxion werkten in het Extended Reality Lab (XR Lab) de afgelopen tijd in samenwerking met Metropool en Symfonia aan een geloofwaardige concertervaring, zonder dat de concertbezoekers daadwerkelijk fysiek aanwezig hoeven te zijn. Zij deden dit binnen de learning community Immersive Technology & Storytelling.
Alternatieven
“Het idee van zo’n learning community is dat we onderwijs, onderzoek en het bedrijfsleven bij elkaar brengen – in ons geval op het gebied van XR, computergraphics, storytelling, interactieve installaties en gametechnologie – zodat iedereen van elkaar kan leren”, vertelt Matthijs van Veen van het XR Lab. “We hebben met Metropool al een paar keer eerder gesproken over virtual reality en via via kwamen we ook in contact met Symfonia. In tijden van corona zijn theaters en poppodia natuurlijk op zoek naar alternatieven en een techniek als virtual reality (VR) heeft daarvoor veel potentie.”
Mythologische locatie
De studenten ontwikkelden in 20 weken tijd een prototype van een virtual reality-applicatie, die muziekliefhebbers de kans biedt om vanuit de woonkamer een concert te bezoeken. “Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de concertbezoekers met meerdere mensen voor een podium staan. Het mooie is dat je er allerlei interactieve elementen aan toe kunt voegen, zoals vuurwerk. Maar in de video zie je ook dat de studenten er een videoclip bij hebben gemaakt die je naar een epische, mythologische locatie brengt. Met VR kun je allerlei dingen laten zien die mensen normaal nooit zullen ervaren. Daar kun je mooi mee spelen. De studenten hebben optimaal gebruik gemaakt van het medium VR en hebben er een prachtig prototype van gemaakt.”
Dat zou ook betekenen dat de business case van de theaters en poppodia verandert: nu zijn ze locatiegebonden en kunnen er maar een x aantal mensen naar binnen, straks kunnen ze producties maken die ze wereldwijd kunnen verkopen.
Vereenvoudigen
De zogeheten digital performance art is iets dat het XR Lab in de toekomst verder wil oppakken. “Het was heel interessant om te kijken: krijgen mensen hier een beetje feeling bij, is dit iets dat leeft? Wat dat betreft is dit project heel erg geslaagd. We kunnen op dit gebied ook al veel, maar de productie van dit soort concertervaring heeft aardig wat voeten in de aarde, waardoor theaters en poppodia dit niet zelf kunnen. De muzikanten moeten de muziek eerst inspelen en vervolgens moet de muziek omgezet worden naar VR. Dat vraagt behoorlijke wat expertise en techniek. Maar er zijn veel ontwikkelingen gaande die dit proces moeten vereenvoudigen.”
Het prototype wordt daarom nog even niet verder ontwikkeld. “Dit project is klaar”, aldus Matthijs. “Maar we gaan nu met een vervolgproject bezig dat het mogelijk moet maken om op basis van de muziek de plaatsing van de hand op een gitaar te bepalen. Daar komt dus een stukje kunstmatige intelligentie bij kijken.”
Business case
Hij verwacht dat over een jaartje of drie de technieken veel betaalbaarder zijn en dat iedereen dan een VR-set in huis heeft. “En dan is het een serieus alternatief. Dat zou ook betekenen dat de business case van de theaters en poppodia verandert: nu zijn ze locatiegebonden en kunnen er maar een x aantal mensen naar binnen, straks kunnen ze producties maken die ze wereldwijd kunnen verkopen”, legt Matthijs uit. “En dat kan heel erg interessant zijn.”