Dit is waarom Pabo-docent Ellen een vlaggetje ontving van Koningin Máxima
Afgelopen maandag werd Koningin Máxima 50 jaar en Ellen Bothof, muziekdocent aan de Academie Pedagogiek & Onderwijs, had een week eerder de eer om samen met de koningin alvast haar verjaardag te vieren. Op voormalig zenderpark Radio Kootwijk op de Veluwe nam zij, in het kader van de campagne ’50 Dagen Muziek’ van de stichting Méér Muziek in de Klas, namens de stad Deventer een vlaggetje in ontvangst. “Dit betekent dat we goed bezig zijn op het gebied van muziekonderwijs.”
Foto: Pabo-docent Ellen Bothof met koningin Máxima (foto: Sander van Gilst)
Hoi Ellen, waarom mocht jij koningin Máxima ontmoeten?
“Ik werd gebeld of ik een vlaggetje in ontvangst wilde nemen namens de stad Deventer. Ik weet het niet zeker, maar ik hoop omdat ik een heel enthousiaste muziekdocent ben van de Pabo en ik de missie heb om muziekonderwijs vanzelfsprekend te maken op de Deventer basisscholen, en eigenlijk op alle Nederlandse basisscholen. Ik heb een paar jaar geleden ook al met haar aan tafel gezeten en gepraat over dat het muziekonderwijs zo’n mooi vak is, dat zelfs verweven kan worden met taal en rekenen. Die vakken kunnen elkaar wat mij betreft mooi versterken. Misschien dat ze daardoor aan mij dacht.”
Waarom kreeg de stad Deventer eigenlijk zo’n vlaggetje?
“Als Pabo Deventer hebben wij meegedaan aan de subsidieaanvraag van Méér Muziek in de Klas, waar koningin Máxima erevoorzitter van is. Daarmee werken we al vier jaar heel hard om muziek een duidelijkere plaats te geven binnen ons curriculum. Dat is gelukt en we zitten nu in de laatste fase van die duurzame verankering, zodat Pabo-studenten structureel en goed uitgerust muziekonderwijs kunnen geven op basisscholen. Daarvoor werken we onder andere samen met ArtEZ Conservatorium. Daarnaast is het vlaggetje bedoeld als motivatie om hiermee door te gaan.”
Hoe zag de dag er precies uit?
“Het was een heel feestelijke aangelegenheid met veel muziek, want het was natuurlijk ter ere van haar 50e verjaardag. Er waren kinderen uit het speciaal onderwijs die voor haar zongen en daar nam ze echt de tijd voor. Vervolgens werden er enkele muziekakkoorden getekend en mochten wij een vlaggetje in ontvangst nemen. Daarbij mocht ik vertellen hoe wij als de stad Deventer de eerste stappen hebben gezet naar structureel muziekonderwijs.”
En hoe reageerde ze?
“Ze reageerde heel enthousiast en vond het heel goed dat we hier mee bezig waren. ‘Zo kunnen de meesters en juffen een mooie bijdrage leveren aan het muziekonderwijs’, zei ze.”
Ik denk dat het heel belangrijk is dat kinderen weerbaar zijn in deze maatschappij en daarvoor moet je niet alleen kunnen lezen en rekenen, maar ook in creatieve oplossingen kunnen denken en kunnen samenwerken, iets kunnen afstemmen met een ander.
Hoe belangrijk zijn deze ontwikkelingen?
“We moeten ons bewust zijn van wat de bijdrage van muziek is aan de ontwikkeling van kinderen. Muziek kan bovendien als apart vak gegeven worden, maar ook mooi verweven worden in andere vakken. En we hebben er bij de Pabo echt vertrouwen in dat iedereen goed muziekonderwijs kan geven. Daar hoef je niet super getalenteerd voor te zijn. Als je maar de tijd en ruimte krijgt om vaardigheden te ontwikkelen.”
Wat betekent dit vlaggetje voor Deventer en de Pabo?
“Ten eerste dat we goed bezig zijn op het gebied van muziekonderwijs en dat dat gezien wordt. Ik hoop ook dat het betekent dat het belang gezien wordt van muziek in de ontwikkeling voor kinderen. Ik denk dat het heel belangrijk is dat kinderen weerbaar zijn in deze maatschappij en daarvoor moet je niet alleen kunnen lezen en rekenen, maar ook in creatieve oplossingen kunnen denken en kunnen samenwerken, iets kunnen afstemmen met een ander. En daar levert muziek als geen ander een bijdrage aan.”
Hoe kijk je erop terug?
“Het was een super bijzondere ervaring. Heel mooi om te zien dat ze zoveel tijd en aandacht nam voor de kinderen en voor mij.”
Komt er nog een keer een derde ontmoeting?
“Nou, toen ze wegliep, zei ze nog wel: ‘Jullie zijn nog niet van me af. Ik kom terug.’ Dat zou dus zomaar kunnen. Ik denk dat ze doelt op het muziekakkoord dat bijvoorbeeld Zwolle heeft getekend – die zijn een stap verder. Het zou mooi zijn als Deventer in de toekomst ook zo’n akkoord mag tekenen.”
Wat zijn nu de volgende stappen?
“We merken de laatste tijd dat bij de basisscholen zelf ook steeds meer vraag is naar muziek. Dat hoor je niet alleen bij de Pabo zelf, maar ook van de studenten die stagelopen. Dit is voor Deventer dus het perfecte moment om met de gemeente, de culturele instellingen en de scholen de handen ineen te slaan om te zorgen dat muziek ook écht een plek krijgt op de scholen voor alle kinderen, want timing is alles.”