pexels-pixabay-261909.jpg
Onderwijs

Zo maak je een goede examenplanning: 5 tips

Leestijd Minuten

Leren voor examens en tentamens is al moeilijk genoeg. Zit jij meestal aan één stuk te blokken en zie je door de boeken de leerstof niet meer? Dan is het tijd voor een goede examenplanning. Wij geven je 5 tips waarmee je goed voorbereid je examen- of tentamenperiode in gaat. Aan je planning zal het niet liggen!

1. Kies wat voor jou werkt 
De een maakt een planning graag in Excel, de ander werkt liever met pen en papier. De eerste stap bij het maken van een goede planning, is zoeken naar wat bij jou past. Een perfect uitziend schema waar je je vervolgens niet aan houdt omdat je niet meer weet wat je er ook alweer mee bedoelde, werkt natuurlijk niet. En vergeet niet: de planning maken is maar het begin. Spendeer er dus geen uren en uren aan, want daarna begint het echte werk pas! 

2. Maak een lijst en prioriteer 
Maak een lijst van alles wat je moet doen, inclusief dingen die niets met school te maken hebben zoals sport en werk. Vergeet ook niet je sociale activiteiten erbij te zetten, zoals andere afspraken. Vervolgens ga je prioriteren: hoe belangrijk is het en wanneer moet het af? Zodra je dit weet, kun je makkelijker bepalen wanneer je voor welk vak aan de slag moet. En of het misschien toch beter is om die sociale activiteit voor één keer te laten schieten… 

3. Bepaal de tijdsduur (en wees realistisch!) Overzicht: check. Prioriteiten: check. Nu is het tijd om de tijdsduur per taak te bepalen. Voor het ene vak heb je immers meer tijd nodig dan voor het andere. Zet daarom achter elke taak hoeveel tijd je ervoor nodig hebt. Het allerbelangrijkste hierbij? Wees realistisch. Zes hoofdstukken doorlezen in een kwartier lukt natuurlijk nooit. Plan genoeg pauzes in (die lang genoeg duren), hou wat speling in je tijd en combineer bijvoorbeeld een moeilijk en een makkelijk vak op één dag. Zo weet je zeker dat je planning er niet alleen goed uitziet, maar ook echt haalbaar is. 

4. Bouw beloningen in 
De ‘beloning’ waar je uiteindelijk voor gaat is een voldoende voor je toets, maar tijdens het studeren is het belangrijk om tussentijdse successen ook te vieren. Een uurtje gamen, dat leuke jurkje dat al weken je naam roept en nu eindelijk in de sale is, een hoofdstuk lezen in je nieuwe boek, lekker lang uitslapen… Wat het ook is, neem het op in je planning. Zo heb je iets om naartoe te werken én om extra van te genieten als je het hebt verdiend. 

5. Streep af wat je gehad hebt 
Is het de endorfine die vrijkomt door de overwinning? Is het de geur van de stift, zodra je de dop eraf trekt en de punt op het papier zet (als je op papier werkt, dan)? Wat het ook is, er is niets zo lekker als een dikke vette streep zetten door een taak die is volbracht. Hoe meer strepen, hoe meer volbrachte taken en dus ook hoe meer positieve energie! 

Extra tip: vraag hulp als het nodig is 
Zul je net zien: is je planning af, lukt het studeren niet. Je kunt dan blijven aanmodderen, maar als je drie keer dezelfde alinea doorneemt en het drie keer niet begrijpt, zal dat de vierde keer waarschijnlijk niet anders zijn. Kom je er niet uit, vraag dan om hulp! App bijvoorbeeld je klasgenoot die heel goed is in dit vak, vraag een huisgenoot met je mee te kijken of mail je docent als je vragen hebt. Juist nu is het belangrijk om te weten dat je er niet alleen voor staat en dat er altijd mensen zijn die je willen helpen. Heb je je toets uiteindelijk gehaald, dan is er meteen iemand om het mee te vieren! 

Gerelateerde artikelen

Saxion-student Büchli grijpt goud op EK baanwielrennen Studentenleven

Deze (oud-)Saxion-studenten zijn actief op de Olympische Spelen

27 juli 2021
pexels-andrea-piacquadio-3769999.jpg Studentenleven

#samenkoken, 5 maaltijden die snel klaar zijn na je werk

27 juli 2021
Opening Hogeschooljaar Event

Opening Hogeschooljaar 2021-2022