koptelefoon.jpg
Organisatie

Aan de slag met een educatieve podcast

Leestijd Minuten

De podcast heeft langzamerhand zijn plek veroverd binnen onze samenleving. In een vorige blog kon je lezen hoe de podcast steeds meer zijn weg weet te vinden binnen het onderwijs. Niet alleen het luisteren, maar ook het maken van een podcast kan bijdragen aan betere leerprestaties. Maar hoe pak je zoiets aan en wat is daarvoor nodig? De Saxion Video-unit neemt je mee in een stap voor stap-handleiding voor het maken van een podcast.

Waar moet ik beginnen? 

Je wilt een podcast maken, wat nu? In de factsheet nemen we je mee in de wereld van podcasts aan de hand van vijf onderdelen. We helpen je bij het kiezen van een format en het schrijven van een script. Een eigen stijl creëren is daarbij erg belangrijk. Door hier goed over na te denken, heb je straks een solide basis voor je podcast. Een helder beeld van je format, script en stijl geeft je houvast voor het bepalen van de inhoud. Daarnaast is een goede, technische voorbereiding essentieel. Je wil natuurlijk de beste geluidskwaliteit voor je podcast. Wist je bijvoorbeeld dat de microfoon van je oordopjes (meegeleverd met je telefoon) vaak een betere geluidskwaliteit heeft dan die van je laptop?

Puntjes op de i 

Ben je al begonnen met het maken van een podcast? Dan kun je de factsheet ook gebruiken om de puntjes op de i te zetten. Heb je bijvoorbeeld goed nagedacht over je format? Publiceer je je podcast via de juiste platformen? Het is namelijk mogelijk om een eigen webpagina te krijgen op video.saxion.nl voor jouw podcastserie. Deze kun je dan ook gebruiken om je podcast te delen met andere platformen zoals Spotify. Benieuwd hoe dat eruit ziet? Neem eens een kijkje op de pagina van de studentenpodcast Mengelmoes.

De ‘educatieve podcast’ 

Het maken van een podcast is (gelukkig) niet gebonden aan één specifiek recept. Er zijn talloze manieren om een podcast te maken. Het begrip ‘podcast’ staat op losse schroeven, want wat is een podcast precies? Een snelle rondvraag binnen het team van de Saxion Video-unit levert al verschillende antwoorden op. Daarnaast is het gebruik van podcasts voor educatieve doeleinden nog redelijk nieuw. Een mooie kans om samen te werken aan de herdefiniëring van het begrip ‘podcast’ binnen het onderwijs.

Internationale aandacht 

Er is enorm veel interesse op het gebied van podcasts en educatie, zowel in Nederland als internationaal. In de lente-editie van de Media & Learning Online conferentie spraken we samen met andere hogescholen in de wereld over deze ontwikkelingen. De reacties waren overweldigend positief en de vragen stroomden binnen. De podcast is de nieuwe ‘super-hero’ binnen de technologie van het onderwijs! Je kunt het fragment uit de Media & Learning Online conferentie hier terugkijken.

Aan de slag! 

Wil je direct aan de slag met het maken van een podcast? Of ben je gewoon eens benieuwd wat het allemaal inhoudt? Download de Podcast Factsheet hier! Of neem een kijkje op video.saxion.nl/aandeslag.

Lees hier de vorige blog.

Heb je een vraag of kunnen we je ergens bij helpen? Neem dan contact op met de Saxion Video-unit via [email protected]

Gerelateerde artikelen

Organisatie

Terugblik digitalisering onderwijs 2024

24 april 2025
Microfoon - bron: florantevaldez, Pixabay Organisatie

Ervaringen met podcasts in het onderwijs

20 oktober 2023
Ontwikkeltools.jpg Organisatie

Tools en methodiek voor het ontwerpen en ontwikkelen van onderwijs