Eerste editie Step Up Event succesvol: 'Tijd voor meer vrouwelijke rolmodellen' - Foto: iSi fotografie
Business

Eerste editie Step Up Event succesvol: 'Tijd voor meer vrouwelijke rolmodellen'

Elçin Çoraklar
Elçin Çoraklar Leestijd Minuten

Studentredacteuren Kiki Hannink en Elçin Çoraklar kregen de kans om het Step Up Event bij te wonen dat is georganiseerd in samenwerking met Twentse Vos en Future of Twente. Talentvolle vrouwen in de regio kwamen samen in de Grolsch Veste en kregen de kans om te netwerken. “Het was een mooie mix van jong talent en ervaren vrouwen”, aldus Kiki en Elçin.

Maandag 11 april was de dag dat Future of Twente en Twentse VOS het Step Up Event organiseerden. Hier kregen vrouwen uit Twente de kans om te netwerken en deel te nemen aan het mentorprogramma. 

Step Up Event

Onder leiding van Evelien Harbering kregen de deelnemers van het event een bomvol programma voorgeschoteld. Het thema van het programma draaide op het boek ‘TOPvrouw in 7 stappen’. Het boek is geschreven door Annette Onrust en was de fundering voor het event. Het boek legt zeven stappen uit en geeft antwoord op de vraag hoe je als vrouw je talent inzet om je droombaan te bereiken. De zeven stappen vormden de thema’s van de workshops. 

De thema’s

Het bepalen van je koers, het vinden van je balans en het maken van impact waren enkele voorbeelden van de zeven thema’s van de workshops. Met kleine opdrachten kregen de deelnemers de kans om elkaar te leren kennen en zich kwetsbaar op te stellen om hun krachten te ontdekken. Het waren interactieve workshops onder leiding van talentvolle vrouwen uit de regio.  

Het mentorprogramma

Om meer verbinding te leggen tussen vrouwen in de regio koppelt het mentorprogramma jong talent aan vrouwelijke rolmodellen. Voorwaarden om deel te nemen aan het mentorprogramma zijn er niet. Echter wordt inzet van beide kanten wel verwacht. Het is een mooie kans voor vrouwen die zich verder willen ontwikkeling en behoefte hebben aan een buddy om mee te sparren over hun carrière. Je kunt je ervaringen delen, of juist ervaringen opdoen van andere vrouwen. “Wij weten hoe belangrijk het is als je tijdens je loopbaan iemand hebt die je om advies kunt vragen, waarbij je fouten mag maken en van wieje kunt leren. Een mentor is dus heel waardevol”, vertelt Paulien Brama, één van de initiatiefnemers van Future of Twente. 

Het doel van het mentorprogramma

Het mentorprogramma wil inspelen op verschillende behoeftes. De eerste reden is dat vrouwen vaker obstakels ondervinden tijdens hun carrière en daarom meer kunnen leren van een vrouwelijk rolmodel. Waar jong talent een rolmodel nodig heeft, hebben de ervaren vrouwen de behoefte om hun kennis en ervaring te delen. Op deze manier wordt er ingespeeld op de behoefte van vrouwen. 

Kiki en Elçin

Kiki (links) en Elçin (rechts)

Meer vrouwelijke rolmodellen 

Mensen hebben een stereotype beeld van hoe een ondernemer eruit ziet. Dat is meestal een witte man in een grijs pak. Vrouwelijke ondernemers moeten vaak bewijzen dat ze competent zijn, terwijl mannen hier geen moeite voor hoeven te doen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat er bij vrouwelijk sollicitanten vooral naar werkervaring en prestaties wordt gevraagd, terwijl er bij mannelijke kandidaten meer wordt gekeken naar standpunten en toekomstplannen. 

Tijd voor meer vrouwen in de top

In Nederland stijgt het aantal vrouwen in topfuncties erg langzaam. Alhoewel werkgevers en organisaties meer vrouwen in de top proberen aan te nemen, is het een feit dat mannen deze strijd winnen. De grote vraag is: waarom? Wat is de grootste reden dat in werkelijkheid vooral mannen die top bereiken. 

Tijdens het event werden onderwerpen over ouderschap, onbedoelde vooroordelen en de negatieve associaties van vrouwen in leidinggevende functies besproken. Vrouwen hebben meer rolmodellen nodig waarmee ze zich kunnen identificeren. Het mentorprogramma motiveert en inspireert vrouwen om samen te groeien. 

Over Future of Twente 

Future of Twente zet zich in voor de ontwikkeling van vrouwelijk jong talent in de regio en houdt zich bezig met het thema diversiteit en inclusie. Het initiatief is een samenwerking tussen diverse Twentse bedrijven en Twentse onderwijsinstellingen, ROC van Twente, Hogeschool Saxion en Universiteit Twente. Future of Twente wil vrouwen van alle leeftijden inspireren om de kans in hun carrière te pakken en Twentse organisatie te stimuleren vrouwen die kansen te bieden. 

Over Twentse VOS

Twentse VOS is het zakennetwerk voor vrouwelijke ondernemers en bestuurders in de regio Twente met als missie vrouwelijk ondernemerschap en leiderschap in Twente te versterken. Ze willen rolmodellen zijn voor de jonge vrouwen en de ervaringen van zakenvrouwen in de top van organisatie delen.

Headerfoto: iSi fotografie

Elçin Çoraklar

Elçin Çoraklar

Elçin studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Studentredacteur. Ze is erg ondernemend en heeft daarom ook altijd een volle agenda, maar toch houdt ze ruimte over om te genieten. In haar vrije tijd staat ze vaak in de keuken of droomt ze weg op Pinterest. Ook pakt ze regelmatig haar koffer om nieuwe plekken te ontdekken.

Gerelateerde artikelen

Robot Event

Debat: Leren in tijden van ChatGPT

20 februari 2023 Deventer D0.07 theaterzaal
Reality Check Festival.jpg Event

Reality Check Festival

30 maart 2023 Enschede Wilminktheater
Reality Check Festival.jpg Event

Reality Check Festival