PIHC Innovatievouchers voor onderzoeksteams van Saxion
Onderzoek

PIHC Innovatiefonds vouchers voor Saxion-onderzoek

Dennis Moekotte
Dennis Moekotte Leestijd Minuten

Hoe kunnen we nieuwe medisch-technologische ontwikkelingen naar de praktijk brengen? Donderdag 19 januari zijn voor de negende keer de Pioneers in Health Care Innovatiefonds vouchers uitgereikt, bij Saxion in Enschede. Bij het feestelijke event in het Harry Banninktheater kwamen maar liefst elf winnende onderzoeksprojecten uit de bus. Twee onderzoeksteams met leden van Saxion krijgen ieder 60.000 euro uit het fonds om hun ideeën van nieuwe technologie te vertalen naar de medische praktijk.

Jojanneke Schuiling-Jukes is projectleider bij PIHC: “Wetenschappers zijn heel goed in innovatieve dingen bedenken. En clinici zijn heel goed in patiënten behandelen. Maar we willen natuurlijk ook die innovatie in de ziekenhuizen of bij de huisartsen krijgen. Dus we willen dat deze professionals met elkaar in gesprek gaan en met elkaar naar oplossingen zoeken. Dit jaar zijn er 32 projectvoorstellen ingediend en daarvan hebben we elf vouchers toegekend. Het geld dat beschikbaar is gesteld is genoeg voor een heel jaar onderzoek voor verschillende projecten.” 

- de tekst gaat verder onder de video - 

Misbruik van pijnmedicatie voorkomen door intelligente medicatie-dispenser

Hoe winnen we de opioïden oorlog? Dat is de vraag die associate lector Remko Soer, verbonden aan het lectoraat Smart Health van Saxion zich met zijn team afvraagt. Patiënten die pijnmedicatie nemen krijgen nog te vaak een verkeerde dosis binnen. Na een operatie kunnen patiënten thuis zelf hun pijnmedicatie innemen. Een goede ontwikkeling, maar de kans op verslaving ligt hierdoor op de loer. Uit onderzoek blijkt dat de afgelopen 10 jaar het gebruik van Oxycodon (een opioide) bijna is verviervoudigd en dat bij 10% van de patiënten de kans op verslaving bestaat. 

Een ‘slimme’ medicatie-dispenser moet de oplossing zijn voor het misbruik van pijnmedicatie. Het is daarmee één van de beloonde projecten binnen het innovatiefonds die ertoe doet voor een betere patiëntenzorg. Remko Soer vertelt: “Er zijn al best veel slimme medicijnboxen. Het nieuwe van onze box is dat deze medicatie kan afgeven op basis van de pijn die een patiënt ervaart. We willen een prototype maken die mensen mee naar huis kunnen nemen, zodat ze thuis dezelfde zorg krijgen als na een operatie in het ziekenhuis.”

Obesitas tegengaan met dieet van onbewerkte voeding en app

Marloes Postel, associate lector van het lectoraat Technology, Health & Care zet zich binnen het project in om obesitas bij kinderen te verminderen. Ze onderzoekt het huidige obesitasbehandelprotocol en wil deze optimaliseren. Het tegengaan van obesitas is momenteel gericht op een gezonde levensstijl, door vermindering van energie inname en verbranding van calorieën. Vaak leidt dit niet tot het gewenste resultaat. Daarom pleit Postel en haar team voor een dieet van onbewerkte voeding in plaats van energiebeperking. Kinderen en ouders vragen om intensieve, laagdrempelige begeleiding bij deze gedragsverandering. “Ik ben blij verrast met de toekenning van deze voucher. We gaan een app ontwikkelen voor kinderen met obesitas om ze te ondersteunen met het aanleren van een nieuw dieet”, aldus Postel. 

Over het Pioneers in Health Care Innovatiefonds

Met dit innovatiefonds stimuleren hogeschool Saxion, de Universiteit Twente (UT), MSTDeventer ZiekenhuisZGT en Reggeborgh de duurzame samenwerking tussen de wereld van nieuwe technologie en de medische praktijk. Nadruk ligt op de toepassing van nieuwe technologie in de zorg, die leidt tot patiëntvriendelijkere en betere zorg.

Dennis Moekotte

Dennis Moekotte

Als freelance camerajournalist vind je Dennis steeds vaker in de gebouwen van Saxion. Zijn passie ligt in het vertellen van verhalen in beeld en geluid (en daar schrijft 'ie af en toe ook bij). Met zijn bedrijf Moekotte Media richt hij zich op maken van uiteenlopende videoproducties. In zijn vrije tijd houdt hij van koken en van wandelen met zijn twee honden.

Gerelateerde artikelen

Onderzoek

PromovendA tot Z: Yvonne Kerkhof over de D van Dementie

07 maart 2023
Winnaars van de hackathon: Marloes Uitslag, Rosalie Braamhaar, Marleen Bodewitz, Ellen Krabben en Dorien Maarseveen Organisatie

Slim toilet ‘PleeWeet’ beste idee bij hackathon over preventie in de zorg

15 februari 2023
PTBS5813.jpg Onderzoek

Serious game moet leververvetting tegengaan: ‘Veel staat of valt bij een gezonde leefstijl’