Onderzoek naar ondergrondse energieopslag in Twente start
Lectoraat Sustainable Areas and Soil Transition (SAST) van Saxion heeft een RAAK-Publiek onderzoeksubsidie toegewezen gekregen. Samen met GovernEUR | Erasmus Universiteit doet het lectoraat onderzoek naar de mogelijkheden voor ondergrondse energieopslag in Twente.
Opslag duurzame energie
Nederland heeft in 2019 het Nationaal Klimaatakkoord vastgesteld. Daarin speelt een duurzame energietransitie een belangrijke rol. Voor Twente is dit in de Regionale Energiestrategie (RES) uitgewerkt. Hierin streven partijen naar een klimaatneutraal Twente in 2050 en waar mogelijk naar energieneutraliteit. Voor deze ambitie is opslag van duurzame energie belangrijk. De Twentse ondergrond kan daarin een rol spelen. Twente heeft door de eerdere winning van zout- en gasvoorkomens, ruimte in de ondergrond waarin structurele energieopslag kansrijk lijkt.
Onderzoek
De technische, economische, maatschappelijke en ruimtelijke uitwerking van opslag in de voormalige gasvelden en zoutstructuren kent nog veel vragen. Met deze vragen gaat het onderzoek aan de slag en worden haalbaarheidsscenario’s uitgewerkt. Gedurende de looptijd van het onderzoek zullen ook diverse studentgroepen aan opdrachten werken. In het onderzoek zijn ook de gemeenten Hengelo en Enschede, provincie Overijssel, GDN-TNO, EBN, Antea Group, NAM en Coteq betrokken.
Met dit onderzoek wordt concreet bijgedragen aan de duurzame energietransitie in Twente en kennis over het verantwoord omgaan met ruimte in de ondergrond voor het ondersteunen van de energietransitie.
Voor meer vragen over dit project kun je contact opnemen met Lianne te Winkel ([email protected]).