Saxion draagt bij aan ontdekking Romeins legerkamp
Een team van archeologen en studenten van hogeschool Saxion heeft op de Veluwe, nabij Hoog Buurlo, een tot nu toe onbekend Romeins legerkamp blootgelegd. Het kamp beslaat een oppervlakte van ongeveer negen hectare.
Dankzij sporen die zijn achtergebleven in het landschap, kon het legerkamp worden ontdekt; niet met het blote oog, maar met behulp van geavanceerde onderzoekstechnieken. Door het gebruik van zogenaamde LiDAR-hoogtebeelden en luchtfoto’s konden subtiele hoogteverschillen en sporen in het terrein zichtbaar worden gemaakt.
Wat volgde was archeologisch onderzoek, waarmee het kamp bij Hoog Buurlo definitief als Romeins werd geïdentificeerd. Het kamp is gedeeltelijk opgegraven met enkele proefsleuven, en volledig met een metaaldetector onderzocht. Dit traject is ecologisch begeleid.
Buiten de noordgrens
Tijdens verder onderzoek werden onder andere een indrukwekkende V-vormige gracht van meer dan twee meter diep, een verdedigingswal van ongeveer drie meter breed en meerdere ingangen van het kamp gevonden. Na volledige detectie werd een beperkt aantal Romeinse objecten aangetroffen. Onder deze vondsten bevond zich een fragment van een uitrustingsstuk van een Romeins militair pantser.

Gevonden fragment van een borgpen.
Hoewel de exacte datering nog niet vaststaat, is het vermoeden dat het kamp uit de 2e eeuw na Christus stamt. Bijzonder is dat dit kamp, dat waarschijnlijk een tijdelijke functie had, zich buiten de noordgrens van het Romeinse Rijk bevond.
Waardevolle inzichten
De zoektocht van Saxion naar deze zeldzame kampen levert waardevolle inzichten op over de mobiliteit en strategie van het Romeinse leger, zowel binnen als buiten het voormalige Romeinse Rijk. Het onderzoek is uitgevoerd met toestemming van de gemeente Apeldoorn en na uitgebreid overleg met Staatsbosbeheer.
De ontdekking van het kamp maakt deel uit van het wetenschappelijke project ‘Constructing the Limes’. Dit project, waarvan Universiteit Utrecht penvoerder is, richt zich op de grenzen van het Romeinse Rijk en wordt gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het onderzoek in Hoog Buurlo is tevens financieel ondersteund door de Nederlandse Limes Samenwerking (NLS) en de gemeente Apeldoorn.