Vietnam en Saxion: al 25 jaar een vruchtbare samenwerking
Een kwart eeuw, zo lang is Vietnam al een strategisch speerland voor Saxion. Dat dit samenvalt met het 25-jarig jubileum van Saxion, is geen toeval. Al vanaf het prille begin wordt er veel belang gehecht aan de warme banden met het land in Zuidoost-Azië. Een land dat volop in ontwikkeling is. In dit artikel gaan we herinneringen ophalen met Ngoc Ngo, Manager Strategic Partnerships. En we blikken vooruit. Wat gaat ‘het lijntje’ tussen Oost-Nederland en Vietnam ons nog allemaal opleveren?
Vanuit Hanoi
Als Ngoc Ngo aanschuift om te praten over haar herinneringen en de toekomst, is ze voor haar werk in Vietnam. Een perfecte aanleiding om eerst de samenwerking in het heden te belichten. Maar niet voordat het weer is besproken. Waar het in Oost-Nederland grijs is en miezert, is het in Hanoi 25 graden. “Voor de Vietnamees is dat koud,” licht Ngoc toe. “Normaal is het warmer.” Waarna ze gelijk aangeeft waarom ze nu op reis is: “Ik ben in Vietnam met lector Harry Futselaar, van het lectoraat International Water Technology, en met twee collega’s van de academie Finance and International Business.”
In Hanoi ronden Ngoc en Harry een project af in het teken van het Orange Knowledge Programme (OKP), dat wordt ondersteund vanuit Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs. “Hoe wij in Nederland in ons curriculum focussen op onderwijs en vraag-gestuurd onderzoek,” vertelt Ngoc over de inhoud van het project, “en hoe we samenwerken met bedrijven.” Na Hanoi vervolgt Ngoc haar reis door Vietnam. In Ho Chi Minhstad zal ze een bezoek brengen aan de oudste Vietnamese partner: Ton Duc Thang University. Met op de agenda diverse punten rondom de samenwerking.

Eerste groep Nederlandse en Vietnamese uitwisselingsstudenten met de Vietnamese Ambassadeur in Nederland, destijds ontvangen door de burgemeester van Deventer.
Terug naar het begin
Watertechnologie en de impact op het bedrijfsleven; binnen no time komen er twee grote thema’s ter tafel. Maar hoe begon het nou allemaal, die samenwerking tussen Saxion en Vietnam? Ngoc: “Ik werk al 25 jaar voor Saxion, in verschillende functies binnen internationalisering.” Waarmee de samenwerking gelijktijdig begon met haar werkzame leven. Ze vertelt hoe ze eerst als stagiaire aan de slag ging, om daarna al snel samenwerkingsprojecten op te pakken. “Eerst op het gebied van onderwijs, daarna uitgebreid met onderzoek.”
Internationalisering gaat niet zonder slag of stoot, weet Ngoc: “In het begin was het voor docenten heel moeilijk … Ik herinner me dat een docent tegen me zei: als ik voor m’n werk naar Vietnam ga, wie zal dan mijn kinderen ophalen en wegbrengen naar school? Ik zei: wouw, als dat een kans was voor mij, zou ik die gelijk pakken. Voor mijn zelfontwikkeling is dat gaaf.” Lachend: “De Nederlander denkt helemaal anders dan de Vietnamees.”
Ngoc heeft ook gezien dat de tijden wat betreft internationalisering veranderen. “Nu willen heel veel mensen iets aan internationalisering doen,” vertelt ze. “Studenten ook.”
Dat is een duurzame samenwerking. Onder verschillende generaties van leiderschap, gaan we toch door.
Kansen en commitment
Denkend aan de afgelopen 25 jaar, zegt Ngoc: “Dat is een duurzame samenwerking. Onder verschillende generaties van leiderschap, gaan we toch door. Dat is heel bijzonder, vind ik.” En wat houdt ‘het lijntje’ met Vietnam dan al zo lang springlevend? Ngoc: “Er zijn ontzettend veel kansen, voor studenten, onderzoekers en docenten. Met veel commitment; ze willen heel graag. Kennis met elkaar delen en van elkaar leren. Ik zie niet alleen de wens vanuit studenten, docenten en onderzoekers, maar ook vanuit het college van bestuur, die ons veel ondersteunen. Ik heb de samenwerking meegemaakt met drie bestuursvoorzitters, Anka nu … Ze ging met drie lectoren, drie directeuren en mij naar Vietnam. Om onze partneruniversiteit te bezoeken en te praten over de samenwerking in onderzoek.”
Blik op de toekomst
Hoewel de cultuur in Vietnam anders is dan die in Nederland, zijn er zeker parallellen. Ook als het gaat over grote uitdagingen. “We hebben overlappende thema’s,” zegt Ngoc, “bijvoorbeeld Water Technology.” Waarmee ze doelt op Nederland als deltaland en de Mekong River Delta in Vietnam. Problemen met water zijn beide landen niet vreemd; op dit vlak wordt dan ook volop kennis gedeeld.
Over de toekomst zegt Ngoc: “We hopen dat meer onderzoekers en lectoren elkaar zullen vinden, en met elkaar zullen samenwerken. We gaan naar interdisciplinaire samenwerking in onderzoek, met onze partners. Dus niet: ieder heeft z’n eigen toko en doet het apart. Zodat ook onze studenten kunnen genieten van de samenwerking tussen lectoren, en ook interdisciplinair leren.”

Saxion-studenten die stage liepen in Vietnam.
Een ander thema waarover Saxion en Vietnamese partners nog veel van elkaar kunnen leren, is volgens Ngoc de ‘green economy’. Als voorbeeld noemt ze de plaats die plastic inneemt in een circulaire wereld. Bij dat soort onderwerpen is de kennis vanuit meer disciplines nodig. Ngoc: “We denken dat we minimaal nog drie lectoraten kunnen betrekken bij onze samenwerking, en meer bedrijven in Nederland.”
Buitenlandervaring
Ook studenten profiteren van de warme banden met Vietnam. Voor Saxion-studenten is het eenvoudiger geworden om bijvoorbeeld een stage te lopen in Hanoi of Ho Chi Minhstad. En omgekeerd reizen er Vietnamese studenten naar Oost-Nederland.
In februari vond er bij Saxion nog een seminar plaats in het teken van de samenwerking. Toen Ngoc alumni uitnodigde om over hun ervaringen te vertellen, kreeg ze alleen maar enthousiaste reacties. Ngoc: “Studenten zeggen: dankzij de ervaring kunnen we makkelijk een baan vinden. Er zijn veel studenten die nu naar het buitenland gaan. Maar het verschil is… helemaal naar Vietnam! Europa is bijna al normaal. Mensen denken dan: dat is een goeie, die heeft durf. Ze kunnen heel veel leren buiten hun comfort zone.”
Foto's: uit eigen archief Ngoc Ngo. Op de grote foto boven het artikel is Ngoc Ngo de vierde persoon van links. Direct rechts van Ngoc staan Iwan Rutjens (eerste secretaris voor economische en commerciële zaken, NL ambassade in Vietnam), Assoc. Prof. Dr. Nguyễn Thành Hiếu (Vice president National Economics University, Hanoi (NEU)) en Harry Futselaar (Lector International Water Technology (IWT), Saxion)
Saxion en Vietnam: samenwerking in het kort
- Bij de start van de 25-jarige samenwerking tussen Saxion en Vietnamese partners, lag de focus eerst op onderwijs; de afgelopen jaren ook op onderzoek.
- Vietnamese partners zijn onder andere National Economics University en Viet Duc University Hospital in Hanoi, en Ton Duc Thang University in Ho Chi Minh City.
- Naast universiteiten, haken steeds meer partners vanuit het bedrijfsleven aan.
- Binnen Saxion zijn de lectoraten Water Technology, Business Models nauw betrokken.
- De samenwerking wordt vormgegeven via het Triple helix model of innovation. Hierbij staat de interactie tussen onderwijsinstellingen, industrie en overheid centraal (ter bevordering van economische en sociale ontwikkeling).
- Belangrijke thema’s zijn de koppeling tussen onderwijs en het bedrijfsleven, circulaire economie en de duurzame omgang van mens en maatschappij met water.
- Nederland is binnen de EU de grootste investeerder in Vietnam.