Fast Forward
Organisatie

Trainees Fast Forward: 100% regie over je talent

Leestijd Minuten

Het traineeship-programma Fast Forward van Saxion is al meer dan twintig jaar een klinkend succes in Oost-Nederland. Talentvolle en gedreven hbo en wo afgestudeerden werken in twee jaar bij drie uiteenlopende organisaties of bedrijven. De hoogste tijd om dit ambitieuze traineeship-programma uit te lichten. Het Lectoraat Employability Transition van Hogeschool Saxion voerde een onderzoek uit naar de werking en resultaten van het traineeprogramma Fast Forward. Dit onderzoek is uitgevoerd door Stephan Corporaal, lector Human Capital aan Hogeschool Saxion en bij het Centre of Expertise TechYourFuture.

Sanne Weusthof is Coördinator traineeships voor Fast Forward: “De reden om ruim twintig jaar geleden met Fast Forward te starten, is nog steeds onze actuele missie: talent behouden voor de regio. De focus ligt op ambitieuze, talentvolle afstudeerders die zich optimaal willen ontwikkelen en een voorsprong willen op hun leeftijdsgenoten. Via twee of drie fulltime traineeships in totaal twee jaar krijgen zij alle vrijheid om hun vleugels uit te slaan, zichzelf te ontdekken, zelfvertrouwen te vergroten en hun horizon te verbreden. De ideale combinatie van leren en werken.”

Focus op perspectief werkgevers

Het kwantitatieve onderzoek leverde een eerste meting op onder eerder afgestudeerde trainees. Stephan: “We hebben inmiddels veel alumni van Fast Forward en konden hen goed bereiken. We wilden weten waar zij terecht zijn gekomen. Ook hebben we gemeten hoe zij zelf zien hoe hun innovatieve gedrag zich heeft ontwikkeld door deel te nemen aan Fast Forward.”

Positieve resultaten 

Stephan: “Fast Forward startte in 2000 in Enschede, breidde in 2017 uit naar Deventer en in 2020 sloot Apeldoorn aan. Het totaal aantal (oud) trainees is tot nu toe circa 500. Bijzonder is het hoge percentage trainees dat werkzaam blijft in de regio, namelijk 90%. Ook is opvallend dat 85% bij de Fast Forward-werkgever in dienst blijft.  

Ook zien we veel tevredenheid: 97% van de deelnemers beveelt het programma aan en geeft als rapportcijfer een 7,9. We volgen ook andere talentprogramma’s en ons rapportcijfer komt relatief hoger uit de bus. Kortom, een prachtig resultaat.” Sanne: “Een leuk detail is dat we ook trainees hebben die buiten de regio zijn afgestudeerd, door Fast Forward terugkeren en daarna hier ook blijven.”

De trainees slagen erin om hun bevlogenheid daadwerkelijk om te zetten in innovatie.

Bevlogenheid, talentbenutting en innovatief gedrag

Stephan onderzocht ook een ander cruciaal element: zijn én blijven de trainees bevlogen en vertonen zij innovatief gedrag? “Daar zien we interessante cijfers. 97% van de alumni pakt taken op die eigenlijk niet bij de functie horen. Extra werk dat niet van hen verwacht wordt. Elders ligt dit rond de 70%. Daaruit blijkt een hoge mate van bevlogenheid. Bovenal zijn de trainees opvallend innovatief in hun gedrag. Ze willen bestaande werkzaamheden verbeteren en geven suggesties voor een hogere kwaliteit. Op deze vlakken scoren de percentages boven de 90%. De trainees slagen er bovendien in om hun bevlogenheid daadwerkelijk om te zetten in innovatie.”

Opmerkelijk verminderde kans op uitval

Stephan merkt ook dat de trainees hierin nog een stapje verder gaan: “Je ziet vaak dat mensen hun talenten onbenut laten in hun huidige baan. 93% van de alumni in ons programma blijkt in staat om in die periode van twee jaar hun talenten te benutten.” Overigens, de bovenstaand genoemde kenmerken zoals bevlogenheid en doorpakken kunnen in potentie leiden tot stress en burn-out. Stephan: “Opmerkelijk is dat we dit niet terugzien bij onze trainees.”

Alumni hebben een betere startpositie op de arbeidsmarkt

Afgestudeerden die aan het werk gaan, ervaren gemiddeld veel werkdruk en stress. Van gestructureerd onderwijs moet je ineens leren omgaan met de complexiteit van het werkveld.  Stephan: “Het lijkt erop, als we de resultaten analyseren, dat alumni uit Fast Forward door hun veelzijdige ervaring daar veel beter op zijn voorbereid. Op de arbeidsmarkt zijn zij in staat om te gaan met allerlei belangen. Ze hebben veerkracht ontwikkeld en door hun zelfkennis positioneren zij zich gerichter binnen organisaties. Opgeteld ontwikkelen zij een betere startpositie op de arbeidsmarkt.”

Talent behouden voor de regio

Fast Forward biedt alle ruimte om te leren, initiatief te nemen en frisse ideeën te lanceren. Trainees zijn afgestudeerde slimmeriken die durven doorpakken binnen op innovatie gerichte organisaties en bedrijven. Met als winst een optimale ontwikkeling. Voor zowel bedrijf en organisatie als trainee. Het ultieme doel van Fast Forward van Hogeschool Saxion? Toptalent behouden voor de regio. En dat lukt! Want 90% van de trainees blijft werkzaam in de regio.

Nadruk op persoonlijke ontwikkeling

Sanne benadrukt dat het feitelijke werk dat de trainees oppakken uiteraard van belang is, maar dat zij vooral hun nieuwe werkomgevingen goed leren doorgronden. Sanne: “In wat voor een omgeving kom ik terecht? Welke cultuur heerst hier? Welke ongeschreven regels gelden er in deze werksituatie? Fast Forward focust sterk op dit soort persoonlijke ontwikkelingskenmerken. Want pas nadat je jezelf goed leert kennen en ontdekt wat je écht wilt en kunt, krijg je voor de rest van je carrière zelfregie over alles wat je doet en zich aan jou presenteert. Dat is een heel belangrijk aspect van Fast Forward. Je leert registreren of een organisatie jouw talenten ziet en of je die daar voor de volle 100% kunt inzetten.”

Als trainee krijg je alle ruimte om je vleugels uit te slaan.

Stevige selectie kandidaten

Uiteraard is de selectie van trainees pittig. Sanne: “We selecteren op een divers en veelzijdig cv, zoals bijbanen, hobby’s, stages, een stevig netwerk en vooral motivatie en een onderzoekende, ondernemende geest. Fast Forward is ideaal voor trainees die doorvragen, verder kijken dan wat ze zien en uitdagingen niet alleen signaleren, maar die ook initiatiefvol oppakken. Ook moet je jezelf willen ontdekken voor wat betreft je talenten en drive.” Fast Forward staat open voor studenten uit elke denkbare afstudeerrichting. Sanne: “We verwelkomen kandidaten uit zowel brede studies zoals Bedrijfskunde alsook meer gespecialiseerde studies. We hadden zelfs een trainee die van de pabo kwam en nu als hoofd marketing werkt bij een makelaarskantoor.”

De winst van wekelijkse trainee-bijeenkomsten

Een aantrekkelijke bonus is dat de trainees in het programma elkaar vier uur per week ontmoeten voor kennisuitwisseling. Ze volgen dan masterclasses over ondernemerschap, management en persoonlijke ontwikkeling. Sanne: “We kiezen hierbij bewust voor trainers uit de praktijk. De insteek van de bijeenkomsten? Wie ben ik? Wat kan ik? Hoe vertoon ik ondernemend gedrag in een organisatie? Ook gaan de trainees aan de slag met innovatievraagstukken uit bedrijven. En uiteraard vertellen ze over elkaars traineeships. Die vrijdagmiddagen zijn één en al kruisbestuiving. In feite ideale multidisciplinaire teams van trainees met de meest uiteenlopende achtergronden.”

Win-/winsituatie voor de bedrijven en organisaties

Uiteraard biedt Fast Forward ook een win-/winsituatie voor de bedrijven en organisaties die de trainees ontvangen. Sanne: “Elk bedrijf of organisatie uit de regio en uit elke branche en sector kan bij ons aankloppen. We zoeken de breedheid, van commerciële bedrijven en organisaties met een maatschappelijk doel tot en met de (semi-)overheid.

Onderwijs, zorg, woningcorporaties, verzekeringskantoren en technologische bedrijven: we staan overal voor open.” Belangrijk is dat zij loyaliteit hebben richting onderwijs, Saxion en jonge mensen, benadrukt Sanne: “Daar moeten ze een gevoel bij hebben en begrijpen hoe het werkt. Ook toetsen we of er een stevige opdracht ligt, het liefst met een sterk innovatief karakter. Uiteraard moet het deelnemende bedrijf of de organisatie de speciale rol van de trainee van Fast Forward onderschrijven en supporten.

Eveneens moet het bedrijf of organisatie borgen dat er een goede begeleiding is voor de trainee.” De match tussen trainee en bedrijf gaat niet alleen via het cv. Sanne: “Je opleiding is uiteraard belangrijk, maar wij matchen veel meer op persoonlijk niveau, zoals competenties, gedrag en nieuwsgierigheid. De competenties en kennis die je tijdens je studie hebt ontwikkeld, kun je op heel veel verschillende plekken op de arbeidsmarkt inzetten.” Stephan: “Je leert je opleiding flexibel en innovatief in te zetten op de concrete projecten bij de bedrijven en organisaties, ook al hebben die niet altijd raakvlakken met je opleiding.”

Flexibel leren omgaan met projectdoelen en werkprocessen

Sanne: “Tijdens je opleiding rond je projecten gericht af. In je werksituatie als trainee ontdek je dat projecten alle kanten uit kunnen waaieren. Bijvoorbeeld door een onverwachte pauze in het project, een budget dat stopt of omdat commitment wegvalt. Als trainee heb je dan niet gefaald omdat je een vooraf vastomlijnd doel niet hebt gehaald. Voor trainees is het vaak een eye opener dat werk een proces is en niet een losstaand project dat je lineair doorloopt en waarbij je een hard resultaat moet opleveren. Met dat inzicht kun je heel veel in de rest van je loopbaan.”

Verschil tussen stagiaire en trainee

Overigens, een trainee is daadwerkelijk iets anders dan een stagiair of afstudeerder. Sanne: “Dit verschil leggen we ook altijd goed uit. Je krijgt met een trainee een volwaardige medewerker in je organisatie en de voorwaarde is dat je die ook als zodanig inzet, behandelt en begeleidt. Een trainee kun je verantwoordelijkheid geven voor een project, een stagiaire werkt mee in een project. Merken we dat er meer een opdracht voor een afstudeerder ligt? Dan gaan we in overleg met elkaar. Daar komen we altijd uit.” Leuk om te melden: er zijn zelfs trainees die stagiaires en afstudeerders begeleiden.”

Je krijgt met een trainee een volwaardige medewerker in je organisatie.

Koersen op de lange termijn

Het liefst gaat Fast Forward relaties voor de lange termijn aan met bedrijven en organisaties. Zoals repeterend trainees ontvangen, maar ook samenwerken met Saxion op het terrein van onderzoek en afstudeerstages.” Stephan: “We merken nu al dat partners die meedoen via de trainees steeds meer de weg vinden bínnen Saxion, bijvoorbeeld voor projecten en onderzoeksvraagstukken. Die alumni zijn dan ambassadeurs voor Saxion. Deze verbinding zien we vaker en alumni komen terug met ideeën en connecties. Dit speelt een belangrijke rol in de verduurzaming van de relaties met Saxion, Fast Forward en de bedrijven en organisaties die deelnemen.”

Toekomstplannen

Fast Forward wil graag groeien in aantallen trainees en deelnemende organisaties en bedrijven. Sanne: “We zien veel interesse in Fast Forward. Een concreet doel is om 100 trainees in ons programma te hebben. Ook willen we graag het profiel van de deelnemende organisaties verder aanscherpen. Daarmee voldoen we nog beter aan de eisen die deze partners stellen. We willen maximaal in beeld krijgen aan welke skills en kennis zij behoefte hebben bij de jonge mensen die wij hebben.

Corporate Traineeship: satellietproject van Fast Forward

Tot slot meldt Sanne nog graag iets over het zogeheten Corporate Traineeship, een onderdeel van Fast Forward: “Het gaat hier om starters die 18 maanden expliciet binnen de organisatie van Saxion werken, na negen maanden wisselen zijn van afdeling. De ontwikkeling van Saxion als organisatie staat hierin centraal. Deze trainees werken allemaal aan gevarieerde thema’s: doorstroom studenten, begeleiding en stages en studentenwelzijn. Deze starters worden fulltime op ingezet op allerlei afdelingen binnen Saxion, op basis van een ontwikkelprogramma.

Weliswaar staat ook hier de persoonlijke ontwikkeling centraal, maar is er ook veel aandacht voor de organisatie van Saxion zelf. Neem het thema continu verbeteren, een belangrijk thema voor Saxion. Dit thema krijgen de deelnemers aan dit Corporate Traineeship aangeboden in het programma van hun masterclass.” De overheid subsidieert bewust dit Corporate Traineeship, maar het is inmiddels een dermate succes dat Saxion dit wil borgen in de eigen organisatie.

Positieve ervaringen

Stephan: “Ik heb inmiddels positieve ervaringen met het Corporate Traineeship. Neem een kandidate die aan Saxion studeerde, naar de Randstad verhuisde en speciaal naar Twente terugkeerde voor haar deelname aan dit Corporate Traineeship. Zij werkt nu bij TechYourFuture en helpt ons verder met onze projecten bij bedrijven. Een frisse wind in het team met een enorme drive! Zij heeft binnen het traineeship geleerd door te pakken, door te zetten en mensen te verbinden. Dat type collega’s kun je heel goed gebruiken in je team. De arbeidsmarkt is krap en dit programma is voor Saxion ook een aantrekkelijk kanaal om talent te vinden en aan ons te binden!”

Interesse?

Triggert dit artikel jou? Wil jij samenwerken met Fast Forward en stel je jullie deuren open voor de ondernemende trainees van Fast Forward of het Corporate traineeship? Schroom niet, kom praten en samen verkennen we de mogelijkheden. Mail naar fastforward@saxion.nl of ga naar saxion.nl/fastforward.

Gerelateerde artikelen

Ondernemerschap

Magische mijlpaal: 500e Fast Forward trainee aangenomen

26 maart 2024
Ondernemerschap

Werkgeluk bij Fast Forward traineeship: trainees Sanne en Stijn zijn enthousiast

19 februari 2024
FF matching event.jpg Organisatie

Kevin is Fast Forward trainee bij Extendas: “Soms moet je een tandje bijzetten, maar dat kan wel wat moois opleveren”