Organisatie

Niels Janszen over Start Your Business: We keken vol verbazing naar het aantal inschrijvingen

Leestijd Minuten

De lancering van de nieuwe specialisatie 'Start Your Business' binnen de opleiding International Business heeft veel meer belangstelling opgewekt dan verwacht. Niels Janszen, een van de docenten en ook ondernemer, is aangenaam verrast door de enorme belangstelling van studenten. Wat begon als een bescheiden verwachting resulteerde in maar liefst 44 inschrijvingen.

De nieuwe specialisatie, ontwikkeld door de School of Finance & International Business (SFIB) in samenwerking met het Saxion Centrum voor Ondernemerschap (SCvO), biedt studenten de mogelijkheid om in een Engelstalig programma aan de slag gaan met het opzetten, runnen en groeien van hun eigen toekomstbestendige bedrijf.

Studiepunten en geld verdienen

Niels startte op 18-jarige leeftijd zijn eigen webshop. Hij benadrukt het belang van begeleiding bij ondernemerschap, waarbij hij opmerkt: “Ik had weinig begeleiding, maar kreeg het uiteindelijk wel van de grond en kon er zelfs mijn huur mee betalen. Maar met de juiste begeleiding had ik er nog zoveel meer uit kunnen halen.” Die begeleiding wil hij juist nu geven aan de studenten. Het programma biedt studenten de kans om hands-on vaardigheden te ontwikkelen, inclusief het starten en laten groeien van een onderneming, terwijl ze ook studiepunten verdienen.

Duurzaam en internationaal

Een uniek aspect van 'Start Your Business' is de focus op internationaal ondernemen en duurzaamheid, wat perfect aansluit bij de ambities van Saxion. Marc Pijffers, een van de betrokken docenten, onderstreept het belang. "We moedigen studenten aan om innovatieve en duurzame oplossingen te vinden voor hedendaagse en toekomstige uitdagingen," voegt hij toe. "Dit past precies bij de ambitie van SFIB: investeren in (nieuwe) betekenisvolle ondernemingen".

De eerste groep studenten is al vol enthousiasme aan de slag gegaan. “Veel studenten weten wel dát ze iets willen beginnen, maar weten niet precies wat. Daar helpen wij ze mee.” aldus Niels. Het doel is om in de eerste 20 weken een idee uit te kristalliseren en een (digitaal) product of dienst op de markt te brengen.” Hiermee doen de studenten snel en kleinschalig hun eerste ervaringen op. Daarna wordt verder de diepte in gegaan betreffende thema's als ontwerpen, valideren, opzetten, runnen en groeien van hun onderneming.

Successen vieren

Naast het ontwikkelen van ondernemersvaardigheden biedt het programma ook ruimte voor persoonlijke groei, netwerkmogelijkheden en reflectie. “Uiteindelijk is ondernemerschapsonderwijs niet alleen het behalen van omzet en het leveren van waarde aan je klanten. Het gaat vooral om het ontwikkelen van een ondernemende houding met relevante competenties.” aldus Marc. "Alles wat de studenten leren en beleven draagt bij aan hun ontwikkeling als mens en natuurlijk gaan we ieder succes vieren met elkaar!" vult Niels aan.

Gerelateerde artikelen

Corporate

Frank (20) is Green Ambassador van Saxion: ‘Ik wil de wereld een stukje beter maken’

23 mei 2023
Studenten krijgen award voor innovatieve app die de geschiedenis van Blokzijl vertelt Studentenleven

Tool om kleine hoteliers te helpen digitaliseren beloond met Student Innovatie Award

12 december 2022
Marit Studentenleven

Marit wilde als klein meisje al in New York wonen en dat doet ze nu