Netwerkevent rocken? Wij delen 5 tips met je!
Studentenleven

Netwerkevent rocken? Wij delen 5 tips met je!

Kiki Hannink.jpeg
Kiki Hannink Leestijd Minuten

Dankzij Saxion kreeg ik samen Elçin de kans om het Step Up event, georganiseerd door Twentse Vos en Future of Twente, te mogen bezoeken. Het was een netwerkevent met allemaal talentvolle vrouwen uit de regio. Voor mij en Elçin was het de eerste keer dat we naar een netwerkevent gingen. Wij wisten niet wat we konden verwachten, daarom deel ik deze tips zodat jij dat wél weet.

Hoe maak je contact op een netwerkevent?

Het kan super spannend zijn om op een onbekende af te stappen, toch is dat wel de bedoeling van netwerken. Tijdens het Step Up Event werd het ons erg gemakkelijk gemaakt. Bij binnenkomst werd er een polaroid van je gemaakt en later kreeg je de polaroid van een vreemde. Je moest de persoon op de foto zoeken en daar dan mee connecten. Verder waren er opdrachten in groepjes. Hierdoor moest je sowieso met deze mensen in gesprek gaan. Het was ook helemaal niet raar om gewoon op iemand af te lopen, soms eindigde het in een leuk gesprek en had ik gewoon zin om naar de volgende te gaan. Gewoon doen dus. 

Netwerken... Hoe begin je een gesprek?

Als je dan op iemand bent afgestapt moet je nog iets zeggen, maar wat? Je kent deze persoon niet dus dat geeft heel veel mogelijkheden. Wie ben je? Wat doe je? Waarom ben je hier vandaag? Vertel ook over jezelf, wat je doet en waarom je hier bent. Als je niet meer weet wat je moet zeggen, kun je het hebben over het event: wat een lekkere hapjes! Mooie muziek! Het is wel goed om positief te blijven. Zo krijgen mensen een positieve indruk van jou. 

Origineler gesprek?

Wil je niet op dezelfde manier als iedereen een gesprek beginnen? Dan kun je ingaan op iets wat door een spreker gezegd is. Bij het Step Up Event sprak Annette Onrust, zij is auteur van het boek Powervrouw in 7 stappen. Ze vertelde dat zij te hard werkte, terwijl haar mannelijke collega golfde met de baas. Vervolgens ging haar mannelijke collega ervan door met een promotie. Af en toe hoorde ik daar een grap over terug komen. Het is tijdens een netwerkevent met sprekers leuk om naar iets uit zo’n presentatie terug te verwijzen.

Wat is je doel?

Je gaat naar een netwerkevent omdat je je netwerk wilt uitbreiden. Door nieuwe contacten kom je dichter bij nieuwe kansen. Als je weet wat jouw persoonlijke doel is kun je daar mee aan de slag. Zo wilde ik informatie voor dit artikel opdoen en misschien mensen vinden die ik zou kunnen interviewen. Zo was ik in gesprek met ervaren vrouwen en vroeg ik hen hoe ze waren gekomen waar ze nu zijn. Door een doel te hebben, is je interesse veel oprechter. Ik wilde echt leren van hun ervaring. 

Visitekaartjes?

Het doel van netwerken is dat je iets aan je nieuwe connecties hebt, misschien niet direct, maar juist in de toekomst. LinkedIn is daar perfect voor. Zo maakte ik tijdens het event contact met iemand die ik wel wilde interviewen voor mijn werk als studentredacteur. We hebben elkaar toegevoegd op LinkedIn en ik kreeg haar visitekaartje. Toen bedacht ik me dat ik helemaal geen visitekaartje had. Eigenlijk vind ik dat tegenwoordig ook niet nodig. Via LinkedIn kan iemand gemakkelijk contact met me opnemen. Ga je dan na ieder gesprek vragen “wat is je LinkedIn?”. Dat heb ik nu niet gedaan, het is wel zonde dat ik van sommige mensen nu geen contactgegevens heb. Maar ik vond dat vervelend om te doen. Bonustip: door naar de LinkedIn-pagina van het event te gaan, kun je veel mensen alsnog vinden en een connectieverzoek sturen. 

Kiki Hannink.jpeg

Kiki Hannink

Kiki Hannink studeerde Creative Business bij Saxion en ontdekte zo haar passie voor schrijven. Graag deelt ze de verhalen van ambitieuze mensen om studenten te inspireren én haar eigen nieuwsgierigheid te voeden. 

Gerelateerde artikelen

Elcin Coraklar.jpg Studentenleven

6 gewoontes voor meer focus in je drukke studentenleven

07 februari 2024
Elcin Coraklar (Fotografie: Patrick Ooms) Studentenleven

Column: Netwerken kun je leren

08 november 2023
Zomerlezen.jpg Studentenleven

Zomerlezen: met deze vijf boeken kom je uit een leesdip (+ budget-tip)